Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tani dobry test CO2/PO4  (Przeczytany 2603 razy)
Konstruktor88
Stały użytkownik

« : Kwiecień 01, 2011, 20:43:51 »

Witam,

Jaki polecacie test CO2 oraz PO4 by był tani ale i dobry:)
Zrobiłęm bibmrownie i jestem ciekaw ile tam w wodzie tego CO2 jest

moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 03, 2011, 07:50:36 »

zoolek najtańszy
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 03, 2011, 11:07:40 »

Konstruktor88 sprzedawane testy nie są idealnie dokładne jeśli chodzi o Co2 możesz kupić/zrobić test stały np z JBL-a.
http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=test+sta%C5%82y+jbl

Stężenie Co2 możesz też zmierzyć testem na pH i na twardość wody kH znając te 2 wartości sprawdzisz jakie masz stężenie dwutlenku węgla obliczysz to np tu:
http://www.roslinyakwariowe.pl/index.php/artykuly/technika-co2-akwarium/kalkulator-co2.html

PO4 kup jbl lub zooleka i pamiętaj nigdy nie kupuj paskowych tylko kropelkowe i mała rada przy bimbrowni staraj się żeby było jak najmniej strat co2 mocne falowanie powierzchni wody lub napowietrzanie spowoduję, że przy bimbrowni stężenie co2 nawet nie zbliży się do optymalnego musisz zapewnić także dobry obieg żeby co2 rozchodziło się po całym akwarium bez martwych stref oki bo odbiegłem od tematu pozdro
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2011, 11:11:18 wysłane przez Tal » Zapisane

Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 03, 2011, 15:09:26 »

czyli w sumie to szkoda kasy na ten test CO2 skoro można go obliczyć z kh i pH. Mam obecnie paskowe JBL i jak nie podawałem CO2 mialem ph ok 8 teraz podają ok 7,3 kh ok 13 także można sobie obliczyć

Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 03, 2011, 22:44:08 »

na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam:-) ja chciałem kupić test stały ale dałem sobie spokój i obliczam kalkulatorem albo na tabelce Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: