Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z roślinami w akwarium  (Przeczytany 5570 razy)
maavverick
Nowy
*

« : Kwiecień 12, 2011, 14:42:05 »

Mam duży problem z moimi roślinami w akwarium. Akwarium mam już od ponad roku a rośliny nie chcą rosnąć a w konsekwencji gniją i jestem zmuszony co miesiąc kupować nowe... Nie wiem dlaczego tak się dzieje dlatego proszę Was o pomoc drodzy forumowicze.
Może na początek przedstawię parametry wody:
GH - 6,7
KH - 4,5
pH - 6
NO2 - 0
NO3 - 2,2
Testy wykonane testerami paskowymi.
Nie stosuję nawożenia CO2 i wolałbym tego nie robić bo nie mam żadnej wiedzy na ten temat.
Obsada roślin:
- paprotnica
- anubias barturi
- cryptocoryne beckettii
- hyddrokotyle leucocephala
Identyntyfikowałem rośliny na podstawie zdjęć jakie znalazłem w internecie
Jeśli chodzi o podłoże to mam tylko piasek kwarcowy i nic więcej. Używam tylko nawozu w płynie któy nie daje żadnego efektu.
Pojemność zbiornika 190l.
Za pomoc z góry dziękuję
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2011, 14:50:48 »

jakie masz światło w zbiorniku?
Nawożenie słupa wody, przy braku co2 i odpowiedniego oświetlenia, to IMHO niepotrzebna strata pieniędzy.
Na co2 i jego dozowaniu bardzo szybko się poznasz Tongue czytając to forum-tak naprawdę to żadna filozofia.
Sam piasek kwarcowy może być u Ciebie głównym problemem-jest za drobny dla roślin i nie są w stanie się w nim ukorzenić. Anubias zaś powinien mieć korzenie nad podłożem (przyczepione do kamienia, lub korzenia)-jeśli będziesz wsadzał go w podłoże, będzie gnił.

maavverick
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2011, 15:45:22 »

Jeśli chodzi o oświetlenie to mam jarzeniówki typu Juwel 2 x 28 W. Jeśli dobrze pamiętam to jest to oświetlenie nowej generacji T5. Takie oświetlenie było w zestawie, który kupowałem. Co do troślin tak jak pisałem nie jestem pewien, w każdym razie jaką bym nie posadził to gnije.
Co do piasku to czytałem rożne opinie nawet na forum. Jeśli o korzenie to widzę, że roślinki puszczają korzenie. Jeśli chodzi o liście to po pewnym czasie pojawiają się dziury, później zaczynąją liście żółknąć a następnie pojawia się na nich brązowy nalot.
maavverick
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2011, 16:40:33 »

jakie masz światło w zbiorniku?
Nawożenie słupa wody, przy braku co2 i odpowiedniego oświetlenia, to IMHO niepotrzebna strata pieniędzy.
Na co2 i jego dozowaniu bardzo szybko się poznasz Tongue czytając to forum-tak naprawdę to żadna filozofia.
Sam piasek kwarcowy może być u Ciebie głównym problemem-jest za drobny dla roślin i nie są w stanie się w nim ukorzenić. Anubias zaś powinien mieć korzenie nad podłożem (przyczepione do kamienia, lub korzenia)-jeśli będziesz wsadzał go w podłoże, będzie gnił.
Jeśli chodzi o oświetlenie to mam jarzeniówki typu Juwel 2 x 28 W. Jeśli dobrze pamiętam to jest to oświetlenie nowej generacji T5. Takie oświetlenie było w zestawie, który kupowałem. Co do troślin tak jak pisałem nie jestem pewien, w każdym razie jaką bym nie posadził to gnije.
Co do piasku to czytałem rożne opinie nawet na forum. Jeśli o korzenie to widzę, że roślinki puszczają korzenie. Jeśli chodzi o liście to po pewnym czasie pojawiają się dziury, później zaczynąją liście żółknąć a następnie pojawia się na nich brązowy nalot.
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 12, 2011, 19:29:07 »

Nie chce mi się za bardzo wierzyć, że 2x28W było razem w zestawie do 190L - to jest zdecydowanie za mało, w ogóle widzisz tam coś? Smiley Po kolejne, bez CO2 to marne szanse, pobaw się bimbrownią, to na prawde prosta i fajna sprawa. PH masz za niskie, aż dzinie za niskie, NO3 też za niskie - duuużo za niskie, GH i KH też jakieś niskie... chybaże te paski do du...y Cheesy W ogóle bym, się nimi nie sugerował, weź trochę wody do sklepu i tam niech Ci zrobią testy na NO3/NO2 i może coś tam jeszcze będą mieć. Albo masz wodę z jakiegoś innego źródła niż kranówa. A rybki tam jakieś masz? I co z filtrem?

W skrócie:
Najpierw popraw:
Światło
CO2
Parametry wody lub poprawne testy

3 najważniejsze czynniki dla roślin nie spełniają wymagań - tu masz swoją odpowiedź.

maavverick
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 12, 2011, 22:00:57 »

Dzięki za odp. Jeśli chodzi o światło, to podawałem parametry z obudowy jarzeniówek, gdyż bezpośrednio ze świetlówek odczytać ich nie mogę bo są wytarte i niewidoczne. Być może są one mocniejsze, bo akwarium wydaje się być dobrze oświetlone. Co do parametrów wody to 3 razy podmieniałem 30% RO wodą by zmiękczyć wodę w mym akwarium, gdyż z moich wodociągów woda jest bardzo twarda. Jakie zatem powinny być prawidłowe parametry wody?
Rozmawiałem ostatnio ze sprzedawcą w sklepie na temat nawożenia CO2 i w sumie mi odradzał stwierdzając, że mając sporą ilość ryb w akwarium powinna być wystarczająca ilość CO2 w wodzie.
Rybki również posiadam i są to:
- hokejówka amazońska
- bocja wspaniała
- gupik
- tetra czarna
- lemon tetra
- glonojad
- gurami złote
Co z brązowym nalotem na liściach roślin? Pojawia się on dość szybko, około tygodnia od posadzenia rośliny w akwarium.
Dzięki za pomoc
maavverick
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 12, 2011, 22:02:55 »

Zapomniałem o filtrze Smiley
Jest to filtr zewnętrzny aquamanta EFX300 ze standardowymi wkładami
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 13, 2011, 08:38:58 »

a jak często wymieniasz wodę w zbiorniku ? i ile ? światła chocby dla anubiasa masz ok, on też nie potrzebuje co2 (choć lepiej rośnie z), więc nie tutaj bym problem widział.

osobiście bym obstawiał złe parametry wody. Prawdopodobnie za dużo czegoś. daj też znac w jakiej kondycji masz ryby. czy często Ci zdychają ?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2011, 08:41:16 wysłane przez maciuleczek » Zapisane

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 13, 2011, 18:38:38 »

Napisz jaki to nawóz ten w płynie i podaj całkowitą liczbę rybek, lub każdej z osobna. Sama woda RO jest jałowa, powinieneś ją mieszać z kranówką  i dopiero dolewać i nawozić. Nie słuchaj sprzedawców - oni kłamią !! Jest o tym wątek na tym forum. Bez znaczenia ile masz rybek CO2 musi być dozowane jeżeli chcemy mieć ładne roślinki. Jeżeli rybki będą Ci się dusić to znaczy, że jest ich tam za dużo. Ale jak nie ma roślinek to nie ma komu spalać CO2 i wytwarzać tlenu Smiley Małe kółko Smiley

Świetlówki skoro są wytarte to pewnie stare, wymień na nowe jeżeli mają ponad rok czasu (a jak Cie stać to nawet zaraz bez znaczenia jak stare są).

Napisz ile masz w sumie rybek...

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: