Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Anubiasy i microsorium  (Przeczytany 2922 razy)
Jojtek
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 15, 2011, 10:53:39 »

Dostałem od kolegi 3 anubiasy i microsorium, za jakieś 3 tygodnie planuje restart, mogą przez ten okres pływać swobodnie w wodzie? Czy muszą być do czegoś przywiązane? Nie chce nich przywiązać ponieważ cały wystrój akwarium będzie nowy i nie chce żeby przyrosły do czegoś. A drugie moje pytanie jest takie czy będę rosły przy oświetleniu 0.6w/l? Słyszałem gdzieś że przy oświetleniu 0.7w/l padają;/
kankanik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2011, 12:40:06 »

Anubias jest ciemnolubna rośliną,ale  u mnie przy 0,5 W rośnie bez problemowo, więc myślę że u ciebie też będzie rósł, tylko on niby pomału rośnie i może ci zarastać glonem przy takim świetle.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 15, 2011, 12:47:45 »

mogą pływać.
Przy takim świetle będą rosły bez problemów

Jojtek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 15, 2011, 13:26:47 »

Aha, no bo właśnie słyszałem że przy dużym świetle gniją.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 15, 2011, 14:14:28 »

to też źle słyszałeś-te rośliny nie potrzebują dużego światła, co nie znaczy, że przy nim gniją... Ja mam wielkie microsorium pod samą taflą wody przy 0,8W/L i rośnie jak głupia. Wcześniej rosła przy 0,65W/L razem z anubiasem.
"Rośliny cieniolubne"-czyt. nie wymagające dużej ilości światła

Jojtek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 15, 2011, 14:52:42 »

Aha, dzięki.
stachurybka
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 01, 2011, 21:14:16 »

Ja mam anubiasy i microsoria przy 1w/l anubias rośnie bardzo szybko jak na anubisa  Grin microsorium też ale widzę, że ładniejsze są w ciemniejszych fragmentach akwarium.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: