Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « makrela28 obsada mojego baniaczka toważyskiego
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: makrela28 obsada mojego baniaczka toważyskiego  (Przeczytany 2857 razy)
makrela28
Nowy
*

« : Maj 12, 2011, 13:03:46 »

Ponieważ jestem tu nowa najpierw chciałam się serdecznie przywitać to mój pierwszy post ale forum przeglądam już od dawna i było dla mnie bardzo pomocne np. sama zrobiłam sobie bimbrownie dzięki wątkowi o tym i działa Smiley. Więc witam serdecznie i wszystkie uwagi , zastrzeżenia, spostrzeżenia, i propozycje bardzo miło widziane Smiley
(ach zdjęcia dodam niebawem gdyż w tym momencie nie mam takiej możliwości.) pozdrawiam
Akwarium 120l
podłoże : plaża z białego drobnego żwirku w tył grubszy żwirek-kamyki do 1cm, z tyły na wierzchu czarny drobny żwirek
rośliny :  anubias niski,2 gałęzatki,  trawka niewiem dokładnie jaka odmiana moczarka kanadyjska (w planach : lotos tygrysi, coś pływającego np. pistia, sitowie , cabomba, gwiazda wodna mech coś na trawnik i obrośnięcie korzenia i jeszcze kilka innych ) wdzięczna będę za jakieś sugestie co kto proponuje.
wodę wymieniam co tydzień ok 10-20% zawsze odstaną ze szczyptą soli, preparatem uzdatniającym, temperaturą zgodną z akwarium, 1/5 woda destylowana do zmiękczenia. Dodaję też nawóz dla roślin w płynie ale mniej niż dawka na opakowaniu, dozuje co2 z domowej bimbrowni.
obsada:
raczek camberellus (czekam aż bd widoczna płeć aby dokupić 2 )
6 krewetek red chery (oczywiście będzie ich więcej, chcę tylko z innej chodowli i jak bd w akwarium mech)
krewetka filtrująca
4 piskorki
mułojad
sum kiryśnik (jeszcze mały)
zbrojnik niebieski (jeszcze mały)
slimak ampularia dość duży zółty(planuję jeszcze kilka świderków)
bocja siatkowana (wiem, że są stadne i bd minimum jeszcze jedna ... i tu mam pytanie, czy może być dla niej do towarzystwa bocja ale np. pręgowana??czy może być tylko siatkowana żeby czuła się dobrze Huh)
kilkanaście neonków innesa
gupiki endlera 4

Co myślicie o takiej obsadzie?? temperatura się pokrywa ryby mam już w takiej obsadzie dość długo i żadne się nie atakują ani sobie nie wchodzą w drogę.

myślałam też o otoskach, cudaczku, rasborze galaxy, modrooku gertrudy, lub tęczance filigranowej.

z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i te przychylne i te mniej kazde sa mile widziane byle były by pomocne Smiley
pozdrawiam makrela28

aha zapomniałam :
filtr posiadam turbo 650 aquael
a grzałkę 50w z termostatem (praktycznie nigdy nie uzywana ponieważ ciągle utrzymuje się temperatura ok 24 stopni jedynie co do nagrzania wody do podmianki.
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2011, 13:08:05 wysłane przez makrela28 » Zapisane
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 12, 2011, 14:22:53 »

bocja siatkowana (wiem, że są stadne i bd minimum jeszcze jedna ... i tu mam pytanie, czy może być dla niej do towarzystwa bocja ale np. pręgowana??czy może być tylko siatkowana żeby czuła się dobrze Huh)

bocja nie nadaje sie chyba do tak malego akwarium.

makrela28
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 12, 2011, 15:59:31 »

mhm nie do końca ponieważ bocja siatkowana dorasta do 10 cm. moja ma najwyzej 5. Bocje wspaniałe rosną duuużo większe więc zależy to od gatungu bocji. Ale jesli by sie okazało że moja bd jakims wyjątkiem i bd mega duza to ja ewentualnie przeniose do wiekszego akwarium ale "książkowo" mają one ok 10 cm więc jeśli tak będzie to mi się wydaje że jest ok ??
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 12, 2011, 16:23:09 »

Tylko może sie okazać, że ona nigdy nie dorośnie do tych 10 cm  Grin

Nad zbrojnikiem niebieskim też bym polemizował i zamienił bym je na otoski .

co do Rosbor Galaxy to wydaje mi się to świetny pomysł, gdyby pływały tam jako główna atrakcja (czyli stadko np.25szt.)

makrela28
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 12, 2011, 17:00:36 »

galaxy mi się bardzo podobają ale u nas nie tak łatwo je dostać a jak juz to za mniej wiecej ok 7 zł więc stadka 25 szt. tak szybko to by nie bylo hehe ale kto wie Smiley a do do otosków to sie wlasnie zastanawiam nad nimi Smiley a co  do mojego jednego zbrojnika bo jest tylko jeden to mam do nich taki sentyment, że napewno zostanie. już kiedyś mieliśmy dorosłe w akwarium 135 l i się rozmnażały jak króliki Wink więc myśle że nie bd mu źle w moim baniaku.
heh a czemu miała by nie dożyć do tych 10?? bo aż tak źle u mnie będzie tej bocji ??hehe
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 12, 2011, 19:46:00 »

wodę wymieniam co tydzień ok 10-20% zawsze odstaną ze szczyptą soli, preparatem uzdatniającym, temperaturą zgodną z akwarium, 1/5 woda destylowana do zmiękczenia.

Nie musisz dodawać uzdatniacza. Im mniej chemii w zbiorniku tym lepiej. Nigdy go nie dolewam, wystarczy sama czysta, odstana woda.
makrela28
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 13, 2011, 05:59:05 »

ok dzięki za radę napewno skożystam Smiley i tak nie dodawałam tyle co jest zalecane na opakwaniu bo wydawało mi się własnsie że to za dużo chemi.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Maj 13, 2011, 07:43:19 »

obsada:
raczek camberellus (czekam aż bd widoczna płeć aby dokupić 2 )
6 krewetek red chery (oczywiście będzie ich więcej, chcę tylko z innej chodowli i jak bd w akwarium mech)
krewetka filtrująca
4 piskorki
mułojad
sum kiryśnik (jeszcze mały)
zbrojnik niebieski (jeszcze mały)
slimak ampularia dość duży zółty(planuję jeszcze kilka świderków)
kilkanaście neonków innesa
gupiki endlera 4
Trochę przypraw i zupa rybna gotowa.
Zdziwiony jestem, że ryby się jeszcze nie pozabijały, zdziwiony jestem, że filtr wyrabia.
Poczytaj trochę o akwarystyce i kup ryby pod litraż i parametry wody, nie takie ktore Ci się podobają.
Za jakiś czas gdy ryby podrosną, zaczną się wzajemnie zabijać a jeśli nie one to radośnie wyręczy je amoniak nad którym za chwilę przestaniesz panować.
Oddaj tego nieszczęsnego kiryśnika, oddaj mułojada, oddaj bocje. Zostaw sobie gupole, neony, piskory i ewentualnie zbrojnika.
Jaką masz wode w akwarium?

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #8 : Maj 13, 2011, 10:38:36 »

dodaj zdjęcie przedstawiające ogólny widok akwarium.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
makrela28
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 13, 2011, 13:15:06 »

parametry mam wszystkie prawidłowe ryby mam już długo w takim składzie a hoduje ogólnie juz kilka lat ... i nie rozumiem dlaczego mialy by się pozabijać i nie wiem która rybę którą jak to sa ryby które nawzajem się nie pozabijają ... proponuje najpierw uzupełnić wiedzę na temat moich gatunków ryb a potem wysnówać takie wnioski .... i poczytać jakie minimalne litraże dla tych ryb bo akurat dla tych co zostały wymienione to sum kiryśnik w akwariach nie często dorasta do 18 cm. a jeśli jakaś ryba urośnie za duża to juz napisałam, że przełożę ją do większego akwarium !!!  bocja rośnie do ok 10 cm i dla niej najważniejsza jest wielkość podłoża a nie litraż i wielkość akwarium !! (co oczywiście w jakiś sposób się ze sobą pokrywa) dla mułojada to samo , liczy się powierzchnia podłoża i rodzaj podłoża. . . Smiley

okok dodam zdjęcia jak tylkoo będę miala je czym zrobić napisałam przeciez że czekam na aparat Smiley
mod: to jak dodasz to temat przeniosę do nasze akwaria a na razie => pogaduszki.
____

łatwo się pseudo wymądrzać trudniej napisać coś konkretnego... jak narazie najłatwiej krytykować jak to moim rybom źle w akwarium hehe ... a nikt nie umie mi odpowiedzieć na pytania .... o bocje siatkowaną czy może być jako towarzystwo dla bocji pręgowanej czy muszą być jednej odmiany ponieważ są to ryby stadne i najbardziej zależało by mi na podpowiedzi jakie rośliny z tych co napisałam a może jakieś inne propozycje ciekawych roślinek żeby dobrze służyły się akwarium jak np. moczarka , lub służyły za schronienie dla małych kreweci:)??
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2011, 20:48:35 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 13, 2011, 14:29:01 »

trudno polecić jakie rośliny mogłabyś tam wsadzić, kiedy nie zna się dokładnych danych zbiornika-
-jakie masz światło?
-czym nawozisz?
-czy wzbogacasz czymś podłoże, lub-jeśli nie-jak długo funkcjonuje w akwarium?
-jak rozumiem co2 podajesz z bimbrowni?

makrela28
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Maj 13, 2011, 16:21:53 »

Przecież napisałam że nawożę nawozem dla roślinek w płynie. i to wszystko. No i rzecz jasna co2 z bimbrowni Smiley
żarówki są dwie świetlówki
podłoża niczym nie wzbogacam nie mam wymagających roślin na razie więc nie było to potrzebne ale jeśli wkładała bym jakies bardziej wymagające to z chęcia się poradzę co będzie najlepsze?? ja myślała bym o kulkach gliniano-torfowych.
Smiley
aha i te roślinki które posiadam rosną bardzo dobrze dość szybko i się mnożą moczarke co 2 tydzień spokojnie mogę przycinać i rozsadzac Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: