Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Stateczniki - gdzie montować ??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Stateczniki - gdzie montować ??  (Przeczytany 3830 razy)
nestoor
Bywalec

« : Wrzesień 19, 2011, 20:05:53 »

Hejka

Montuję nową obudowę ... kusi mnie wyłaczanie każdej świetlówki osobno - do tego potrzebowałbym 4 stateczniki. Gdzie najlepiej je montować i czy zmieszczę wszystkie 4-y?

2-ga opcja to 3 stateczniki ( 1 x 2 2 x 1)

Mógłby się ktoś podzielić zdjęciem jak dobrze zabezpieczyć takie stateczniki ?

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 19, 2011, 20:30:46 »

nie wkładaj stateczników do pokrywy! Połącz je dłuższym kablem i przykręć do bocznej ścianki wewnątrz szafki pod akwa. Mniej ciepła oddawanego do wody i łatwiejszy dostęp. Miałem tak przy plastikowym wromaku i teraz przy aluminiowej Luximie-szczerze polecam

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 19, 2011, 21:53:45 »

Tylko przy takim podłączeniu nie zdejmie się całkiem pokrywy z baniaka gdyż kable będą ją trzymać. Jeżeli masz baniak 240l z tego co pamiętam ma on 120cm długości większość stateczników elektronicznych (na jedną świetlówkę) ma niecałe 40cm długości więc rachunek jest prosty powinny się 3 zmieścić do kanalika elektrycznego na przewody na tylnej ściance pokrywy na całej długości bańki. Drugim problemem jest fakt że stateczniki elektroniczne nie mogą mieć zbyt długich przewodów do podłączenia świetlówek i trzeba to też wziąć pod uwagę.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2011, 21:57:09 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 20, 2011, 11:14:46 »

Wszystkie świetlówki możesz połączyć ze statecznikami TEGO TYPU WTYCZKĄ. Dzięki temu będzie można odpiąć pokrywę od akwarium na długość większą niż długość przewodów.
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 22, 2011, 21:14:40 »

czy ktoś byłby skłonny ze mną pogadać na skype , tel czy cos takiego? mam trochę niejasnosci a w okolicy gdzie mieszkam niestety ja się najlepiej znam Cheesy wiec nie mam sie od kogo uczyć .... a pisanie zajęłoby sporo czasu zeby wyjasnic ;/

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: