Osobiście lubię czytać wątek zaczynając od pierwszego postu a nie ograniczać się do tematu. Autor wątku nie zadaje pytań na temat porażającej mocy oświetlenia:
jakoś tego nie widać...
Jedni twierdzą że przy słabym oświetleniu światło powinno się świecić 12h, a inni że światło powinno się świecić 8h, max 10h bez względu na jego moc ponieważ to zwiększa porost glonów a roślinom nie pomaga. Co wy na ten temat sądzicie ?
więc napisałem co sądzę, bo trzeba czytać ze zrozumieniem całość a nie tylko wybrane linijki
"stąd taka a nie inna moja odpowiedź."
może przypomnę jeszcze temat wątku "Ile godzin powinno się świecić światło w akwarium ?"
Odpowiedź nie jest jednoznaczna bo jak życie pokazuje wszystko zależy od wielu parametrów, długość świecenia zależy nawet od parametrów wody nie wspomnę już o ilości roślin w akwarium od których to zależy wprost proporcjonalnie ze względu na spożywane przez te rośliny papu znajdujące się w wodzie. Jakość roślin w sensie gatunku też jest bardzo ważna. No i najważniejsze w jakim stadium znajduje się akwarium, czy tuż po założeniu czy akwarium np roczne.
Długość świecenia nie jest mierzona aptecznie i możemy ją dowolnie modyfikować w zależności od potrzeb, i nie jest prawdą to że musi być 10 czy 12 godzin, dziennie, tak długo można świecić po pełnej stabilizacji akwarium od startu czyli średnio po około pół roku dla normalnego procesu bez przyśpieszania uzdatniaczami, ale proszę nie traktować tego jako zasady, bo jak wspomniałem jest to bardzo względne...
IMHO: pytanie w temacie jest za ogólne... żeby coś konkretnie doradzić, w przeciwnym razie trzeba napisać artykuł lub książkę
pozdrawiam