Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Ile godzin powinno się świecić światło w akwarium ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile godzin powinno się świecić światło w akwarium ?  (Przeczytany 65928 razy)
Arek0402
Bywalec

« : Sierpień 09, 2011, 00:13:16 »

Jedni twierdzą że przy słabym oświetleniu światło powinno się świecić 12h, a inni że światło powinno się świecić 8h, max 10h bez względu na jego moc ponieważ to zwiększa porost glonów a roślinom nie pomaga. Co wy na ten temat sądzicie ? Weźmy np. zbiornik 112l i oświetlenie świetlówkami przeznaczonymi do akwarium (podkreślające barwy ryb i poprawiające rozwój roślin) o mocy 38W co daje ~0,4 W/L
Jak długo oświetlać akwarium w takim wypadku ?
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 09, 2011, 00:27:37 »

Jasna faza fotosyntezy u roślin trwa ok 10H, więc dłuższe naświetlanie zbiornika im nie pomoże. Jeśli jednak nie działa glonotwórczo i nie wpływa negatywnie na samopoczucie ryb, to możesz naświetlać dłużej, choćby żeby móc dłużej cieszyć się widokiem baniaczka Smiley

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2011, 07:15:37 »

Wcale nie trzeba nawet przez ten cały czas /8-12/ oświetlać baniaka pełną mocą. Jak masz jak wyłączać poszczególne rury to pierwszą lub dwie pierwsze i ostatnie godziny mogła by się świecić tylko jedna rura. Tak jak w naturze słońce nie świeci przecież cały czas tak samo.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Sierpień 09, 2011, 17:31:28 »

U mnie w 200l od dawien dawna świeci się 10:00 - 24:00 pełną mocą 60W  i jakoś ani nie wywala glonów, ani ryby nie narzekają...
Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 10, 2011, 12:33:47 »

a bo 60W to malutko na 200l Wink

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #5 : Sierpień 10, 2011, 12:51:40 »

U mnie w 200l od dawien dawna świeci się 10:00 - 24:00 pełną mocą 60W  i jakoś ani nie wywala glonów, ani ryby nie narzekają...

poświeć 100-130W (a to i tak niewiele) tyle samo czasu a zobaczysz ile pytań Ci się nasunie Smiley

baniakmaniak ma rację, bo kto to świeci non stop z pełną mocą i po co?

Arek0402: zerknij na takie coś

dla zainteresowanych: materiał pobrany ze strony http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/amazon.htm
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2011, 12:54:07 wysłane przez Mirmil » Zapisane

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Sierpień 11, 2011, 09:30:31 »

U mnie w 200l od dawien dawna świeci się 10:00 - 24:00 pełną mocą 60W  i jakoś ani nie wywala glonów, ani ryby nie narzekają...

poświeć 100-130W (a to i tak niewiele) tyle samo czasu a zobaczysz ile pytań Ci się nasunie Smiley

Osobiście lubię czytać wątek zaczynając od pierwszego postu a nie ograniczać się do tematu. Autor wątku nie zadaje pytań na temat porażającej mocy oświetlenia:

Weźmy np. zbiornik 112l i oświetlenie świetlówkami przeznaczonymi do akwarium (podkreślające barwy ryb i poprawiające rozwój roślin) o mocy 38W co daje ~0,4 W/L

stąd taka a nie inna moja odpowiedź.
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #7 : Sierpień 11, 2011, 09:46:03 »

Osobiście lubię czytać wątek zaczynając od pierwszego postu a nie ograniczać się do tematu. Autor wątku nie zadaje pytań na temat porażającej mocy oświetlenia:

jakoś tego nie widać...

Jedni twierdzą że przy słabym oświetleniu światło powinno się świecić 12h, a inni że światło powinno się świecić 8h, max 10h bez względu na jego moc ponieważ to zwiększa porost glonów a roślinom nie pomaga. Co wy na ten temat sądzicie ?

więc napisałem co sądzę, bo trzeba czytać ze zrozumieniem całość a nie tylko wybrane linijki

"stąd taka a nie inna moja odpowiedź."

może przypomnę jeszcze temat wątku "Ile godzin powinno się świecić światło w akwarium ?"

Odpowiedź nie jest jednoznaczna bo jak życie pokazuje wszystko zależy od wielu parametrów, długość świecenia zależy nawet od parametrów wody nie wspomnę już o ilości roślin w akwarium od których to zależy wprost proporcjonalnie ze względu na spożywane przez te rośliny papu znajdujące się w wodzie. Jakość roślin w sensie gatunku też jest bardzo ważna. No i najważniejsze w jakim stadium znajduje się akwarium, czy tuż po założeniu czy akwarium np roczne.

Długość świecenia nie jest mierzona aptecznie i możemy ją dowolnie modyfikować w zależności od potrzeb, i nie jest prawdą to że musi być 10 czy 12 godzin, dziennie, tak długo można świecić po pełnej stabilizacji akwarium od startu czyli średnio po około pół roku dla normalnego procesu bez przyśpieszania uzdatniaczami, ale proszę nie traktować tego jako zasady, bo jak wspomniałem jest to bardzo względne...

IMHO: pytanie w temacie jest za ogólne... żeby coś konkretnie doradzić, w przeciwnym razie trzeba napisać artykuł lub książkę

pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2011, 10:10:20 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: