gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #30 : Sierpień 01, 2011, 12:12:07 » |
|
Ludzie na wystawach robią tak:
- przywożą zbiorniki, dno, rośliny, ozdoby, mało ryb/krewetek i WODĘ z akwarium - stawiają akwarium, dają podłoże, ozdoby, rośliny, filtr mocno ruszający taflą - zalewają to wszystko starą wodą, - w piątek wieczorem lub w sobotę rano wpuszczają zwierzęta, - zwykle nie karmią ich przez 2 dni aby nie zatruwały się własnymi odchodami w niedojrzałym akwarium, - i teraz najważniejsza rzecz. Wyobraź sobie, że wystawcy nie trzymają ryb w tym zbiorniku do końca świata, tylko po wystawie ryby wracają do dojrzałego zbiornika, mimo wszystko czasami zdarzają się straty i z tym też każdy wystawca się liczy.
|
|
|
|
|
|
|
mar33cki
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #31 : Sierpień 08, 2011, 07:08:33 » |
|
darcio - microrazbora ewidentnie przytarła się o komin fitra - cały bok miała obtarty do dużego akwa dolewałem wodę z małego, no i przełożyłem wszystko oprócz podłoża (rośliny, korzeń, kamienie). A ryby przełożyłem po 2 tygodniach, więc chyba nie ma tragedii
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #32 : Sierpień 10, 2011, 12:22:42 » |
|
- zalewają to wszystko starą wodą,
Akurat... Nie licząc super wymagających gatunków, zdecydowana większość zalewa wodą dostarczoną przez organizatora, czyli najczęściej kranowitem
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2011, 12:43:33 wysłane przez ducze »
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #33 : Sierpień 11, 2011, 09:32:07 » |
|
- zalewają to wszystko starą wodą,
Akurat... Nie licząc super wymagających gatunków, zdecydowana większość zalewa wodą dostarczoną przez organizatora, czyli najczęściej kranowitem Widać różne mamy doświadczenia
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
|
« Odpowiedz #34 : Sierpień 11, 2011, 10:27:00 » |
|
Byłem kiedyś na takowej imprezie i pytałem gościa, który właśnie zlewał wodę do szkła z okrągłej bańki 50l, mówił, że to woda RO, ale faktycznie, miał też baniak ze sobą swój ze starą wodą
|
|
|
|
|
|
|
pietach
|
|
« Odpowiedz #35 : Sierpień 11, 2011, 10:45:51 » |
|
No ok - do małych zbiorników można przytargać banieczke z wodą ale do takich 500 litrów i więcej ?
|
|
|
|
Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ? Puszka szprotek i flaszka.
|
|
|
Anubis-RE
|
|
« Odpowiedz #36 : Sierpień 11, 2011, 10:55:21 » |
|
No tak, to się rozumie samo przez się, że do 500-1000 litrów nie będzie 100% RO lub/i starej. Ale jak już Gosia pisała, ryby po takiej imprezie wracają do "normalnego" (nie wystawowego) baniaka, w innym bądź razie, zapewniam, że i 1000 litrów było by odpowiednio spreparowane, gdyby miał baniak zostać w miejscu imprezy na stałe
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #37 : Sierpień 11, 2011, 11:53:34 » |
|
A w dyskutowanym kontekście co za różnica czy woda z kranu czy RO? po mojemu żadna
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
|
« Odpowiedz #38 : Sierpień 11, 2011, 11:58:03 » |
|
Ducze, masz racje--->żadna w tym temacie. W sumie odpowiedziałem, tylko po to, by nie wprowadzać nowych akwarystów (czyt.młodych) w błędne myślenie . Autora wątku przepraszam za OT, jeśli miałby się gniewać
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #39 : Sierpień 11, 2011, 19:43:52 » |
|
No ok - do małych zbiorników można przytargać banieczke z wodą ale do takich 500 litrów i więcej ?
Osobiście widziałam jak do 450 była targana woda w beczkach Pewnie co wystawa to będzie inaczej, ale nie o to w temacie chodzi, chodzi o to, że ledwo zalane akwarium nie tworzy komfortowego środowiska życia dla organizmów wodnych
|
|
|
|
|
|
|
|