Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kilka pytań odnośnie krewetkarium  (Przeczytany 3910 razy)
Konstruktor88
Stały użytkownik

« : Sierpień 12, 2011, 19:19:22 »

mam akwa 25litrów z redkami. Wodę mam okropnie twardą 21 GH. Redki mają się dobrze, mnożą się ale czy nie lepiej by im było w miększej wodzie? Mam filtr Brita także jak podmieniam 10litrów tygodniowo to te 5 litrów z filtra by nie było problemem Wink

czy nawozić? mam same mchy

ile świecić? obecnie świecę 10h 11W

temp. jest ok 20-22C bez grzałki

filtr załączam w dzień bo mi hałasuje w nocy Wink
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2011, 20:18:45 wysłane przez Konstruktor88 » Zapisane

Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2011, 20:32:45 »

Jak sie przyzwyczaily do takiej wody i nic im nie jest to zmiana moze nie byc potrzebna. Swiecisz dobrze - jakby pojawily sie glony to mozesz zmniejszyc, ale jak nie bedzie nieporządanych zmian to moze byc 10h. 20-22C tez znosnie, chcociaz to dziwne bo u mnie w obu aqwa jest temp bez grzalki 24-25C - powinienes miec cieplej tymbardziej że jest lato i na zewnatrz jest ciepło.
Filtr.... dobrze by bylo - wręcz obowiązkowo - żeby chodził bez przerwy - to dosc istotne.

Nawozic nie musisz jak same mchy
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Sierpień 12, 2011, 21:26:45 »

Twardość jest jak najbardziej OK, temperatura jest OK (może być w przedziale 15-28 stopni). Jeśli mchy rosną to bym nie nawoziła, jeśli nie rosną to możesz delikatnie spróbować i obserwować co się będzie działo z mchami. Krewetkom nic nie powinno być od nawozów podawanych w dawkach wskazanych przez producenta. Jeśli akwarium nie destabilizuje się przez wyłączanie filtra na noc to też jest OK.

Jednym słowem - tak trzymać  Good !
Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 12, 2011, 21:36:38 »

no to dobrze Wink

ile karmić krewety? jak często? mam dla ryb pokarm
http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/17/38/04/08/1738040830

będzie dobry? na razie nie mam kasy na dedykowane

tak sobie myślę teraz by zrobić krewetkarium od nowa:) tylko kurcze nie mam co z krewetkami zrobić... nie wpuszczę ich do mojej 150 litrówki bo mi poginą tam...

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Sierpień 17, 2011, 10:11:22 »

Możesz na razie karmić spiruliną, ale kup niebawem jakiś zestaw pokarmów żeby wprowadzić urozmaicenie. Na jednych, nie dedykowanych płatkach mogą niebawem wystąpić braki pokarmowe => problemy z linieniem => osłabienie organizmu => śmierć.

Jak chcesz postawić krewetkarium od nowa to możesz chwilowo krewetki umieścić w dużym akwarium w sporym kotniku, w kotniku na dno daj żwir i jakieś mchy i spokojnie krewetki wytrzymają.
Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 17, 2011, 15:25:44 »

a jak je wyłowić? Smiley duże to ok ale te maciupkie? Cheesy
macie jakiś swój sposób na łapanie krewetek?Smiley

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 17, 2011, 15:50:59 »

słoiczek po koncentracie pomidorowym z kilkoma ziarenkami pokarmu w środku. Kładziemy to delikatnie na dnie pod niewielkim nachyleniem w kierunku tafli wody. Po 10-15 minutach energicznie wyciągamy z wody. Na raz od 15 do 25 krewetek. Kilka takich zabiegów i zbiornik pusty Smiley

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Sierpień 17, 2011, 15:58:15 »

Jak muszę wyłowić drobnicę to biorę cienki wężyk akwarystyczny, wiążę go do patyczka do szaszłyków i 'spuszczam wodę' razem z młodzieżą - celując w młodzież końcem Smiley Zabawy sporo - wiadomo, ale nic się krewetkom nie dzieje po takiej podróży bo woda w wężyku sunie dość wolno. Oczywiście najlepiej najpierw wyjąć chwasty z akwarium żeby się w nich nie kryły maluchy.
Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 17, 2011, 19:07:37 »

z wężykiem to tak myślałem ale ze słoikiem to nie wpadłem na ten pomysł Smiley

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 17, 2011, 19:12:36 »

A ja robię tak:

biorę butelkę po koli litrowej, odcinam lejek i wciskam go do góry nogami z powrotem w butelkę, do środka sypię nieco pokarmu (choć uwierzcie nie trzeba) i zostawiam to zalane wodą na dnie na 30 minut lub na czas filmu, wracam i ..... sprawdźcie sami Wink  Good !

Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Sierpień 17, 2011, 19:15:24 »

Cheesy no to i ja wypróbuje ten sposób;)

zakupiłem żwirek czarny ceramiczny to będę się zabierał za wymianę podłoża

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Sierpień 17, 2011, 21:23:59 »

A ja robię tak:

biorę butelkę po koli litrowej, odcinam lejek i wciskam go do góry nogami z powrotem w butelkę, do środka sypię nieco pokarmu (choć uwierzcie nie trzeba) i zostawiam to zalane wodą na dnie na 30 minut lub na czas filmu, wracam i ..... sprawdźcie sami Wink  Good !

Anubis widzę, że czytasz rady wrocławskiego hodowcy Smiley
http://www.novina.pl/art_trap.html

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 17, 2011, 21:41:19 »

Heh... z ręką na sercu  Cheesy, znalazłem pomysł na innym forum  Good !

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: