Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Coś nie tak z niektórymi roślinami...-jakies sugestie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Coś nie tak z niektórymi roślinami...-jakies sugestie  (Przeczytany 1207 razy)
weksla
Nowy
*

« : Sierpień 24, 2011, 20:53:27 »

Hej

Daję fotki z dzisiaj gdyż dostrzegłem niepokojące objawy, mianowicie:
mimo iż dołożyłem światła, i raczej nie jest go za mało (0,75W/l), niektóre z moich roslin zahamowały wzrost:(
Hygrophilia Polisperma przestała rosnąć prawie wcale (mimo iż na początku rosła pięknie), w zamian Bacopa carolina rośnie przepieknie (mimo iż sadzonki jakie kupięłm były marnej jakości)-dorasta już prawie do lustra wody i muszę ją ściąć.
W czym jest problem??

hygrophilia polisperma

bacopa carolina

Dodam iż początkowo miałem zawartość fosforanów na poziomie 1.0mg/l więc ok, dziś zmierzyłem wode i wyszło mi ok. 0,2 mg/l.
Co sie stało z fosforanami? Czyżby rośliny zużyły je na wzrost, a przy niedoborach przestały rosnąć?

Dodam jeszcze iż prawie codziennie dodawalem ok. 4ml FOSFO PO4 firmy Easy Life więc nie powinno tego brakować. Po dzisiejszym pomiarze zaaplikowałem do baniaka od razu 30ml PO4 Easy life, z tego co pisze to 10ml podnosi stężenie o 1 ppm na 500l H2O więc powinno się trochę podnieść.
Co wy na to?
czy to przyczyna zahamowania wzrostu?

Dodam iż azotany mam na takim samym poziomie jak miałem czyli ok. 30-35 i już sie do nich przyzwyczaiłem.
Glonów jako tako nie ma, chodz rośliny w niektórych miejscach mają jedną z form  Oedogonium szczególnie nadwódki na młodszych liściach tuż pod powierzchnią wody:
Wygląda to mniej więcej tak:

(słabo widać bo robione komórką) - ale wiadomo o co chodzi.

Ostatnią rzeczą jaką zapytam są dziwne liście jakie wypuszcza żabienica, ostatnio był olbrzym zielony, teraz młody liść jest czerwony???
(Dodam iż to najmłodszy liść który jeszcze rośnie) - roślina nie gubi starych liści wcale, rośnie szybko i wypuszcza olbrzymie liście.

Aha zmierzyłem jeszcze Fe gdyż podaje żelazo wieczorem i jego poziom wynosi o,2 mg/l więc jest ok.

Oprócz tego wszystkiego podaje jeszcze codziennie potas oraz węgiel w płynie, dodatkowo Co2 z butli 24/h około 3b/s

Proszę o wszelkie sugestie i porady:D
Z góry dzięki.

Aha dodam jeszcze że wiekszość roślin rośnie ok wsród nich:
wszelkie nadwódki,
bacopa carolina,
nurzawiec olbrzymi,
kryptokoryny wendtii
Microsorum.
Glossostigma elatinoides (rosnie świetnie)

problemy mam jedynie z:
hygrophilia polisperma (rosła świetnie ale wzrost został zahamowany)
anubiasy
jakaś czerwona roślina (ale nie znam nazwy) też stoi
tojeść (rośnie szybko ale karłowate liście-jednak pod woda podobno takie mają być)
weksla
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 26, 2011, 20:40:35 »

nikt nic nie wie?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: