Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Antresola w akwarium  (Przeczytany 1144 razy)
sebtul
Stały użytkownik

« : Październik 05, 2011, 20:56:50 »

W połowie listopada zamierzam postawić baniak 80x35x50. Chciałbym aby miał on antresolę. Sprawy techniczne samego wykonania szkła są bez problemu do przeskoczenia.
Wyobrażam to sobie tak. Na samym dnie jasny piasek na okolo 4cm - 5cm. Następnie na wysokości około 10 cm - 12 cm antresola o powierzchni około 2/3 całego akwarium, idąca od tyłu do przodu. Podzielona na dwie części, niekoniecznie równe i niekoniecznie symetryczne. W miejscu podzielenia byłby korzeń opierający się o dno akwarium i wychodzący nad antresolę. Antresola zakończona byłaby około 5cm - 7 cm rantem. W ten sposób powstałaby pewnego rodzaju doniczka w której chciałbym zrobić typowy rośliniak na ziemi ogrodowej na niej żwir. Rant antresoli chciałbym zasłonić mchem lub jakąś rośliną, która swobodnie będzie opadać. Dolna część będzie miała kryjówki dla zbrojnika niebieskiego. Będzie ona zaciemniona. W baniaku zamierzam trzymać jeszcze tylko samce mieczyka i samce gupika max po 5 szt. każdego.
Teraz pytania:
Czy ktoś może gdzieś widział coś podobnego?
W jaki sposób odmulać dolną część (piwnicę)? Czy jest to niemożliwe?
W jaki sposób zapewnić ruch wody w baniaku? Czy wystarczy umieścić na dole zwykły kamień z powietrzem?
Czy dać sobie spokój, nie kombinować i postawić zwykły baniak bez udziwnień?

gg - 4479432
mzalfres
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2011, 07:22:25 »

Jeśli chcesz zrobić to specjalnie dla zbrojników, to raczej postarałbym się o coś naturalnego. Kilka korzeni (przynajmniej jeden - niezbędny jako źródło celulozy), może np. jakieś kamienie? Ja układam sobie z kamieni "domki", które są chętnie 'zasiedlane' przez ryby które lubią kryjówki - u mnie są to kiryski. Dorzuć do tego jakiś mech i roślinki z płaskimi liściami.

Z antresolą będziesz po pierwsze ryzykował pęknięcie szkła a po drugie czyszczenie/napowietrzanie będzie bardzo utrudnione. No i nie wiem czy zbrojnik (ani jakakolwiek rybka) będzie chciała zasiedlić kryjówkę w towarzystwie maszynki do napowietrzania :-)

Pozdrowionka.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: