Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: thurles 68 L ogólne  (Przeczytany 2429 razy)
thurles
Nowy
*

« : Styczeń 29, 2012, 18:29:17 »

Akwarium: 68L    ( 60x38x30 )

Filtr: Aoua-el FAN 1 plus 60-100l

Oświetlenie: świetlówka T4 12W 4000k obudowa własnej roboty podklejona folią aluminiową ( za dwa tygodnie dojdzie druga świetlówka 12W )

Grzałka: Elite 50w z termostatem

Woda: odstana kranówka temp: 25 C

Podłoże:
- spód ok 2cm ziemia ogrodowa od sąsiadki
- środek ok 1cm drobny żwir kupiony w sklepie akwarystycznym pod nazwą coral ( sprzedawca zapewniał że bardzo dobry na izolacje między ziemia ogrodową a żwirem właściwym )
- na to wszystko żwirek średniej wielkości na oko 3-5 mm

Korzenie (gałązki) znalezione w parku i wygotowane

Tło z czarnego worka na śmieci

Flora:
( tutaj nie jestem pewien wiec proszę o pomoc w rozpoznaniu roślin fachowców )

Nurzaniec
Moczarka
Kryptokoryna jaka nie wiem

Fauna:
Neon innesa - 10szt
kirysek spiżowy - 3szt
platka - 2szt
gupiki - 5szt
Ampularia - 3szt

Nawożenie: brak, testy jbl w drodze

Podmiany wody: 25% tygodniowo

Jestem początkujący zerkam tylko na forum i staram się zdobywać wiedze od doświadczonych kolegów i koleżanek. Niestety najbliższy sklep akwarystyczny
jest ok 150km od mojego miasteczka (mieszkam w Irlandii i tutaj akwarystyka jest na poziomie zero!! )
dlatego też wszystko co mam w akwarium (oprócz filtra, grzałki i piasku koral Smiley  jest zdobyczne od kolegi jak tylko znajde lepsze kamienie i korzenie a rosliny się rozrosną to wyrzucę porcelanowe brzydactwa.
W miarę upływu czasu będę sie starał wszystko jakoś doprowadzić do bardziej estetycznego wyglądu bo prawdę mówiąc troche mi głupio pokazywac
mój baniaczek przy takich egzemplarzach. Proszę was o rady i dziękuję z góry za wszystkie propozycje a krytyczne uwagi przyjmę z chęcią bo na pewno na błędach się będę uczył najlepiej żeby ich nie było  Wink. Pozdrawiam serdecznie całe forum!!

jak na razie jedna fotka

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2012, 21:32:33 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2012, 19:42:08 »

każdy kiedys zaczynał .  Wink

1." ( za dwa tygodnie dojdzie druga świetlówka 12W )" dobrze by było gdybyś mogł jeszcze jedną dołozyc zeby były 3x12 W

2.
"- spód ok 2cm ziemia ogrodowa od sąsiadki
- środek ok 1cm drobny żwir kupiony w sklepie akwarystycznym pod nazwą coral ( sprzedawca zapewniał że bardzo dobry na izolacje między ziemia ogrodową a żwirem właściwym )
- na to wszystko żwirek średniej wielkości na oko 3-5 mm"   - na zdjęciu tego nie widać
Ogolnie to zwirek na zdjęciu jest troche za gruby. Mozna stworzyc fajny trawnik z gałęzatko położonej na płasko. I dosadź roslin jakbyś cos znalazł. (rozumiem ze w Irlandi zero z akwarystyką)

3.i jak tylko znajde lepsze kamienie i korzenie a rosliny się rozrosną to wyrzucę porcelanowe brzydactwa." - korzen po prawo jest fajny. Mozna go zostawic obsadzić mchem.

4. - środek ok 1cm drobny żwir kupiony w sklepie akwarystycznym pod nazwą coral ( sprzedawca zapewniał że bardzo dobry na izolacje między ziemia ogrodową a żwirem właściwym )" - zatwardza wode. Ale gupiką i neonkom nie powinno nic być.

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
thurles
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2012, 20:17:37 »

Dzięki za rady Chodys nie wiedziałem że ten piasek ( żwir) coral zatwardza wode Sad Nie byłem pewny co to jest zaufałem sprzedawcy przy płukaniu woda była biała jak mleko więc go mocno przepłukałem kilka razy, jak mi się uda to przy następnej wizycie w polsce kupię lepszy żwirek. W sumie wysokość zmierzona od podłoża do lustra wody wynosi 28 cm bo warstwa podłoża ma 9cm to myślisz że te 24W będzie za mało ?

Postaram się poszukać na jakiś irlandzkich forach w internecie może jakies roslinki uda mi się jeszcze załatwić, jak na razie to wszystko co mogę skombinować, na szczęście chyba sa to rośliny o małych wymaganiach świetlnych. (mam nadzieje)
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 29, 2012, 20:33:06 »

Ogolnie przyjmuje sie zasade 0.5 W/L wtedy mozna mieć większość roslin. Te rosliny co Ty masz nie są wymagające. Ale przydało by sie ich o wiele więcej. Jeśli mozesz dołożyc stać Cie to zrób to napewno nie pogorszysz. Ja dzisiaj modyfikowałem pokrywe dziewczynie bo w 60 litrach zaczeły jej brunatnice sie pojawiać co jest efektem małego swiatła.  miała 1x15W. I zrobilem jej 2x15W. Bo ze swietlówek T5 to 1x24W to za mało a 2x24w to za dużo. (ja sobie radze ze 158 Watami na 160 litrow wody ona by sobie 48W na 60 litrów wody bez co2 nie poradziła). Poczytaj na temat zakładania akwarium i absolutne podstawy i jak cos to pytaj.

Jeśli chodzi o rośliny to polecam Ci : rogatka , hydrocortyle ,mchy gałęzatke anubiasy microzoria te dwa ostatnie mocuje sie na korzeniu podobnie jak mchy.

A co do sprzedawcy to nigdy im nie ufaj w 100%.  Wink

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
thurles
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 17, 2012, 17:35:58 »

Skorzystałem z porady i mam teraz dwie świetlówki 18W. Znalazłem i obrobiłem tez nowy korzeń, ponawiercałem w nim dziury i powciskałem stare gałązki ktore już miałem. Ceramiczne ozdoby całkiem wywaliłem z akwarium. Muszę jeszcze dołożyć roślin ale to za 3 miesiące jak będę w polsce zaszczepie jakieś mchy na końcówkach korzenia i coś na pierwszy plan.

wszelkie porady mogące polepszyć wizerunek tego baniaka bardzo mile widziane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 17, 2012, 17:58:58 »

Ten korzonek przeleciałeś sprytnie piłką pod kątem prostym Tongue a lepszy efekt by był jakby był on połamany tak to wygląda jakby był siekierą obrabiany Cheesy

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
thurles
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 17, 2012, 19:55:49 »

No własnie poszedłem na łatwizne i na końcach co wyglądaja jak ciosane siekierą chciałem teraz przymocowac gałęzatke lub jakiś inny mech co by nie było tego widać  Wink

Ogólnie akwarium powstało tanim kosztem żeby mój synek miał ucieche w nic nie inwestowałem, jedynie kupiłem baniak z odzysku za 10 euro grzałke i filter w polsce za 100zł, reszta od kumpla, obudowa oświetleniowa własnej roboty, chce z niczego zrobić coś fajnego ale to nie takie łatwe Smiley Mysle że w ciągu roku osiągne wygląd jaki mnie zadowoli Cheesy.
10 lat temu zajmowałem sie hodowlą pielęgnic wtedy miałem 13 zbiorników w domu mieszkałem w poznaniu a towar woziłem do Bogdana Smolenia który wtedy miał sklep na garbarach i skupował ode mnie ryby, niestety teraz nie ma czasu, dziecko wymaga więcej uwagi jak rybki Cheesy
Jednak ciągle mi świta w głowie żeby znów się zając akwarystyką na dobre jak tylko mały podrosnie Cheesy
Nie mam tylko doświadczenia z roślinami i w tym kierunku zaczynam od zera Cheesy
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2012, 09:53:29 wysłane przez thurles » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: