Akwarium: 68L ( 60x38x30 )
Filtr: Aoua-el FAN 1 plus 60-100l
Oświetlenie: świetlówka T4 12W 4000k obudowa własnej roboty podklejona folią aluminiową ( za dwa tygodnie dojdzie druga świetlówka 12W )
Grzałka: Elite 50w z termostatem
Woda: odstana kranówka temp: 25 C
Podłoże:
- spód ok 2cm ziemia ogrodowa od sąsiadki
- środek ok 1cm drobny żwir kupiony w sklepie akwarystycznym pod nazwą coral ( sprzedawca zapewniał że bardzo dobry na izolacje między ziemia ogrodową a żwirem właściwym )
- na to wszystko żwirek średniej wielkości na oko 3-5 mm
Korzenie (gałązki) znalezione w parku i wygotowane
Tło z czarnego worka na śmieci
Flora:
( tutaj nie jestem pewien wiec proszę o pomoc w rozpoznaniu roślin fachowców )
Nurzaniec
Moczarka
Kryptokoryna jaka nie wiem
Fauna:
Neon innesa - 10szt
kirysek spiżowy - 3szt
platka - 2szt
gupiki - 5szt
Ampularia - 3szt
Nawożenie: brak, testy jbl w drodze
Podmiany wody: 25% tygodniowo
Jestem początkujący zerkam tylko na forum i staram się zdobywać wiedze od doświadczonych kolegów i koleżanek. Niestety najbliższy sklep akwarystyczny
jest ok 150km od mojego miasteczka (mieszkam w Irlandii i tutaj akwarystyka jest na poziomie zero!! )
dlatego też wszystko co mam w akwarium (oprócz filtra, grzałki i piasku koral
jest zdobyczne od kolegi jak tylko znajde lepsze kamienie i korzenie a rosliny się rozrosną to wyrzucę porcelanowe brzydactwa.
W miarę upływu czasu będę sie starał wszystko jakoś doprowadzić do bardziej estetycznego wyglądu bo prawdę mówiąc troche mi głupio pokazywac
mój baniaczek przy takich egzemplarzach. Proszę was o rady i dziękuję z góry za wszystkie propozycje a krytyczne uwagi przyjmę z chęcią bo na pewno na błędach się będę uczył najlepiej żeby ich nie było
. Pozdrawiam serdecznie całe forum!!
jak na razie jedna fotka