chyba całkiem przypadkiem udało mi się doprowadzić do tarła obu wymienionych gatunków. na skutek zmian w akwarium wcześniej zrobiłem dużą ok 50% podmiankę i dołożyłem torf do filtra, obniżyłem o 7cm stan wody, która jest dobrze napowietrzana. już wcześniej ryby były dobrze karmione spiruliną przez dłuższy czas, ok kilku dni podaję larwę komara z fishtaminem. torf w filtrze zakwasił wodę do ph 6.5, zabarwił też wodę. i teraz pytanie!! co to jest??
wczoraj cały dzień obserwowałem trzech samców jarzeńca pięknie wybarwionych mocno się do siebie stroszy, drgając i pływając w kółko. dość długo to trwało, potem panowie, podpływali do ławicy samic i zaczynali się tam prężyć. jedna samiczka się odłączała, była zaganiana w róg i adorowana przez dwóch samców (trzeci był odganiany). po chwili cały rytuał się powtarzał od nowa. dzisiaj z kolejnych anomalii zauważyłem, że jedna z grubych, dużych samiczek przebywa zaraz pod taflą wody... wygląda to tak:
czy ktoś miał już tarło w swoim akwarium i zaobserwował jak to wygląda?? u mnie nawet jeżeli ikra została by rozrzucona to poradzą z nią sobie kiryski, ale może, kiedyś w innym akwarium bez kirysków... hmmmmm
odnośnie promieniaka to sprawa nie jest już tak oczywista bo nie jestem w stanie rozróżnic samca od samicy
ale o ile u jarzeńców samica dawała się zgwałcić (tak to wyglądało
) to u promieniaka był flirt, zarówno samiec jak i samica tańczyli niespiesznie ze sobą, a później jedno z nich podszczypywało płetwę brzuszną drugiemu.
i takie samo pytanie - czy komuś udało się wytrzeć promieniaka??