Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc w urządzeniu akwarium.  (Przeczytany 3619 razy)
DawidK1
Zainteresowany
**

« : Październik 12, 2011, 22:41:05 »

Jako ze deklarowaliście pomoc to pomyślałem że akwarium 50l. jako karmowe  może być za małe gdyż oprócz ślimaków chciałbym mieć rybki krewetki i pomyślałem nad akwarium około 120l. i tu kilka pytań:
1. Czy w takie akwarium można ładnie urządzić i czy moja kaskada aqua cleaner 70 wystarczy nie chciałbym nowego filtra kupować może jeszcze da radę w większym akwarium w zamyśle mam ozdobno karmowe założyć chcę by to ładnie wyglądało a nadwyżkami ślimaków i krewetek skarmiać żółwie?
2. Jakie rybki polecacie i krewetki ile sztuk ile gatunków do takiego akwarium takie średnio trudne podoba mi się Amazonka i biotop Malawi lub Tanganika ale inne tez mogą być biotopy, chciałbym jakiś biotop odtworzyć?
3. Jakie rośliny polecacie co nie wymagają dużo światła?
4. Planuje dać oświetlenie led i zrobić sam pokrywę myślałem dać żarówki jaka barwę wybrać ciepła czy zimną  i jakie ile wat powinno mieć o ile się nadaje?
5. jakie podłoże zastosować chcę jeszcze dać jakiś korzeń lub kilka  i jakieś większe kamyki?
6. Czy da rade w ogóle trzymać rybki, krewetki, ślimaki w jednym akwarium?
7. Czy takie akwarium to duże obciążenie czy meble kuchenne utrzymają ciężar czy musi być solidna szafka?
Szczególnie proszę o pomoc Anubis-RE który deklarował się mi pomóc o ile dobrze pamiętam ale nie tylko na jego pomoc liczę. Liczę że pomożecie w wyborze by się niepotrzebnie nie wykosztować pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2011, 23:10:03 wysłane przez DawidK1 » Zapisane

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 13, 2011, 06:36:55 »

1. Wystarczy.
2. Jeżeli to ma być fabryka krewetek, to na pewno nic co by je mogło atakować, a najlepiej nic co pływa w pobliżu dna. Idealne do takiego zbiornika są np samce gupika (zwykłe albo endlera). Ewentualnie z samicami, nadwyżki to też dobra karma dla żółwi.
4. Żarówki tak, ale energooszczędne. Ze 2x23W powinno wystarczyć. Ale jak chcesz zielsko to lepiej normalne rury włóż do pokrywy (chociaż tutaj koszt jednak będzie większy).
5. Np piasek. W niego możesz powtykać zielsku jakieś kulki nawozowe.
6. Da się Smiley
7. 120l to już jednak spory ciężar. Zależy jak solidne te meble.

Powodzenia Smiley

mzalfres
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 13, 2011, 07:41:47 »

tego pływającego przy dnie tak bym rygorystycznie się nie czepiał :-) Pamiętaj o pewnym drobiazgu - dorosłej krewetki 'byle co' nie zje, bo będzie zwyczajnie za duża. Ale noworodki są tak małe, że każda rybka może je potraktować jako przekąskę. No i jeszcze jedna sprawa - u kolegi krewecie zostały wykończone przez... razbory klinowe. Tak, taka malutka rybka zeżarła mu amano. Krewetki mają wylinkę jak wszystkie skorupiaki i jeśli akurat w takim momencie rybcia skubnie kawałek czegoś, to prawdopodobieństwo że nauczy się korzystać z okresów bezbronności krewetek jest niestety spore. To jest przypadek odosobniony, ale nie niemożliwy, dlatego piszę gwoli ostrzeżenia. Każda rybka może być potencjalnym zagrożeniem. Nie jestem fachowcem od krewetek, ale mam w okolicach kilku fanów i mogę się od nich uczyć - przekazałem to co mi się skojarzyło że warto. A w ogóle to kopalnią wiedzy o tych stworzonkach jest gosieks83 - myślę że jak zapytasz o cokolwiek to się dowiesz więcej niż ode mnie :-)

A, apropos szafki - ja użyłem tzw. standardowej komody pod 126l, ale mebel jest nieco solidniejszy niż zwykła szafka kuchenna. Myślę, że warto zapytać po prostu jakiegoś stolarza albo kogoś kto dłubie w deskach/płytach. Generalnie powinno dać radę, ale trzeba być ostrożnym. Ja w ramach testu usiadłem na mebel - ważę trochę mniej niż akwa ale jesli cokolwiek by drgnęło - to miałbym już wątpliwości. Jednak 120l to jest 140-150kg w zależności od tego co masz w środku...

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 13, 2011, 08:05:26 »

tego pływającego przy dnie tak bym rygorystycznie się nie czepiał :-) Pamiętaj o pewnym drobiazgu - dorosłej krewetki 'byle co' nie zje, bo będzie zwyczajnie za duża. Ale noworodki są tak małe, że każda rybka może je potraktować jako przekąskę.
Dlatego pisałem o tym, że jeżeli 100% młodych krewet ma przeżyć, to należy albo zrezygnować z ryb, albo wziąć takie, które zdecydowanie trzymają się powierzchni. Razbory nijak do takich nie należą i mimo, że nie są wielkimi kilerami, to jednak część młodych krewet na pewno wszamią.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 13, 2011, 09:55:00 »

krewetki w moich wszystkich akwariach zawsze w największej symbiozie żyły z otoskami-regularnie 1-milimetrowe maluchy łaziły po szybie obok doroslych otosów i nie owocowało to jakąkolwiek agresją ryb. Wszystkie inne gatunki ryb (nawet najmniejszych) zawsze mniej lub bardziej interesowały się młodymi krewetkami.
Ślimaki nie przeszkadzają.
Szafki kuchenne i wszelkie inne nie dedykowane pod akwaria odradzam. Mi komoda z BlackRedWhite wygięła się pod naporem...25L. Polecam zbudować własny mebelek-sam na tym forum wrzuciłem dwa projekty a i inni forumowicze tez budowali własne szafki, które z powodzeniem utrzymywały ich zbiorniki.
Jeśli chodzi o gatunki krewetek, to polecam zacząć od czegoś mało wymagającego-Red Cherry sa dość wytrzymałe względem błędów początkujących akwarystów a przy tym szybko się mnożą, co daje dużo radości Smiley
Resztę napisali już poprzednicy.

DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 13, 2011, 23:03:15 »

Dzięki nie zależy mi na 100% krewetkach bo mnożą się szybko i łatwo te najłatwiejsze gatunki a red cherry mogę mieć bez problemu a i tak zawsze jakieś przeżyją a to jakie rybki polecacie korci mnie zrobić amazonkę bo na malawi i tanganikę może być małe więc jakie rybki polecacie jakby się dało 3 strefy zasiedlić może jakieś pielęgnice lub pielęgniczki? A kaskada wystarczy? Miałem już akwarium na tych meblach kuchennych około 100l. nie pamiętam było to kilka lat temu i nic się nie działo z szafką to będzie większe akwarium i temu pytam bo na razie nie ma miejsca na inna szafkę? A roślinki jakie dać  myślałem o mchach i anubiasach bo mi się podobają. Ducze ale jakiej barwy najlepiej żarówki dać temu pytam o ledy bo są oszczędne a 300l. już pewnie trochę prądu bierze a chciałem zaoszczędzić na prądzie .
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2011, 23:10:17 wysłane przez DawidK1 » Zapisane

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 14, 2011, 09:35:41 »

Dzięki nie zależy mi na 100% krewetkach bo mnożą się szybko i łatwo te najłatwiejsze gatunki a red cherry mogę mieć bez problemu a i tak zawsze jakieś przeżyją a to jakie rybki polecacie korci mnie zrobić amazonkę bo na malawi i tanganikę może być małe więc jakie rybki polecacie jakby się dało 3 strefy zasiedlić może jakieś pielęgnice lub pielęgniczki? A kaskada wystarczy? Miałem już akwarium na tych meblach kuchennych około 100l. nie pamiętam było to kilka lat temu i nic się nie działo z szafką to będzie większe akwarium i temu pytam bo na razie nie ma miejsca na inna szafkę? A roślinki jakie dać  myślałem o mchach i anubiasach bo mi się podobają. Ducze ale jakiej barwy najlepiej żarówki dać temu pytam o ledy bo są oszczędne a 300l. już pewnie trochę prądu bierze a chciałem zaoszczędzić na prądzie .

Witam.

Bierzesz się do tego akwarium jak pies do jeża, w dodatku plączesz ze sobą wszystko, co się da  Wściekły
Piszesz o pyszczakach, amazoni i mchach, każde z innej beczki :/ , jak ktoś ma Tobie cokolwiek doradzić, jeśli masz do tego podejście jak blondynka do samochodu Huh

Najpierw proponuję poczytać, jest tego u nas na forum na prawdę dużo i są tam odpowiedzi na wszystkie twoje pytania, my też czytaliśmy i stąd nasza wiedza, jeśli myślisz, że da się założyć akwarium tylko za pomocą czyichś rad i będzie to potem sobie samo funkcjonowało, to się mylisz i to grubo !!!.
nasypiesz żwiru, nasadzisz roślin, zalejesz wodą, wsadzisz ryby i po miesiącu wszystko zacznie umierać, tak samo jak rośliny pod ledami, które byś chętnie widział w akwarium.

temu pytam o ledy bo są oszczędne a 300l. już pewnie trochę prądu bierze a chciałem zaoszczędzić na prądzie .
Jeśli cię nie stać na 150W 8hdziennie w bańce to kup sobie na początek 112l, tam roślinom wystarczy 60W !

Na koniec dodam, że zwykle nie jestem taki upierdliwy, ale wściekam się jak ktoś pisze takie bzdury, co świadczy, że przed rozmową na forum, nawet nie kwapiłeś się poświęcić 20minut na zerknięcie w tematy związane z tematyką owych 300 litrów, których tu jest pełno.  Wściekły

Poczytaj najpierw zanim zaczniesz pytać, bo twoje pytania brzmią mniej więcej tak:
"hej, jak wsadzić do tira silnik z malucha ? i czy będzie można nim ciągnąć betonowe bloki, a i mam jeszcze jedno pytanie, czy da się tam zamontować skórę, komórę i mikrofalówkę."
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2011, 09:38:33 wysłane przez Anubis-RE » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Październik 14, 2011, 10:31:49 »

Bierzesz się do tego akwarium jak pies do jeża, w dodatku plączesz ze sobą wszystko, co się da  Wściekły

Na koniec dodam, że zwykle nie jestem taki upierdliwy, ale wściekam się jak ktoś pisze takie bzdury, co świadczy, że przed rozmową na forum, nawet nie kwapiłeś się poświęcić 20minut na zerknięcie w tematy związane z tematyką owych 300 litrów, których tu jest pełno.  Wściekły

Poczytaj najpierw zanim zaczniesz pytać, bo twoje pytania brzmią mniej więcej tak:
"hej, jak wsadzić do tira silnik z malucha ? i czy będzie można nim ciągnąć betonowe bloki, a i mam jeszcze jedno pytanie, czy da się tam zamontować skórę, komórę i mikrofalówkę."
A gdzie się podział pan "wstyd mi za was, ja każdemu pomagam"?

Szczególnie proszę o pomoc Anubis-RE który deklarował się mi pomóc o ile dobrze pamiętam ale nie tylko na jego pomoc liczę. Liczę że pomożecie w wyborze by się niepotrzebnie nie wykosztować pozdrawiam.
Dowartościowałeś człowieka Anubisie, nie ma co…

Przepraszam za OT.

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 14, 2011, 18:42:39 »

Nie no, może mnie trochę poniosło, za co DawidK1 przepraszam, ale stanowisko podtrzymuję, niech najpierw poczyta choćby podstawy, z których się dowie, że LED-y można sobie nad WC zamontować (mówię tu o tanich ekonomicznych), że mchy i ryby, które sobie wymyślił nie idą ze sobą w parze nijak, oraz, że na próżno szukać oszczędności w prądzie i nie tylko przy 300L.

Jak już sam dojdzie do takich wniosków, to jestem gotów pomóc mu postawić baniak od a d z, byle w granicach jego możliwości a nie 300, 500, 1000l.

Moim zdaniem, jeśli przeniósłby się na 200l, to i tak byłby to na razie dla niego ogromny baniak do ogarnięcia pod wzgl. ekonomicznym i biologicznym.

Nawiasem mówiąc, dzięki MRS, że mnie do porządku przywołujesz, tacy też są tu potrzebni  Wink Cool
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2011, 19:44:17 wysłane przez Anubis-RE » Zapisane

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 14, 2011, 19:34:02 »

Zwykłe Ledy nawet w Wc nie bardzo się nadają gdyż ich kąt świecenia jest zbyt mały by można nimi oświetlić całą toaletę co najwyżej muszle od góry. Za to mają najczęściej zastosowanie do podświetlania stopni schodów.
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2011, 22:24:13 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Październik 14, 2011, 21:40:21 »

Anubis-RE rozumiem cię  tylko ze podałem typy biotopów które mi się podobają i nie chcę ich łączyć chciałbym się zdecydować na któryś z nich i tu was proszę o pomoc który będzie odpowiedni do 120l bo mi się te trzy podobają najbardziej  i w tedy poszukam rybek z danego biotopu i może z tych co upatrzę będą się nadawać. A ledy czemu się nie nadają czytałem tutaj temat o ledach i podobno się sprawdzają nawet użytkownicy sami robili oświetlenie led  bo też chcieli zaoszczędzić na prądzie więc myślałem że się da i temu myślałem nad tym oświetleniem. Moje akwarium 300l. działa bez problemu tylko że nie muszę mieć mocnego światła w nim bo roślin nie hoduje i jest to tak naprawdę 1 profesjonalne akwarium które założyłem przynajmniej ja tak uważam i ono mi się podoba. A tych roślin jak się nie da to nie dam a wybiorę inne tylko napisałem że mi się podobają. A temu chcę akwarium około 120l. bo nie mam miejsca na 2 większe i na takie się zdecydowałem ewentualnie trochę mniejsze. A z prądem to nie problem z rachunkiem tylko jak można zaoszczędzić to czemu nie. A miałem kiedyś akwaria z rybkami i było wszystko ok tylko że to były łatwe rybki głównie żyworodne i nie było problemu miałem też pielęgnice miodową przez kilka lat i się rozmnażała i odchowywałem jedynie co to mi tylko 2 rośliny rosły w tedy o ile pamiętam. A teraz wiem więcej jest internet i chciałbym bardziej profesjonalne akwarium założyć. i nie zrozumcie  mnie źle jest tyle tego że wcześniej takiego wyboru i wiedzy nie było a masz rację ja też staram się czasem przedobrzyć i pisze nie za bardzo zrozumiale i mieszam za co przepraszam.
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2011, 21:53:54 wysłane przez DawidK1 » Zapisane

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 15, 2011, 10:33:43 »

Czy li jak rozumiem chcesz mieć 2 akwaria ?, z czego 300 już masz ?.

Jeśli chcesz mieć akwarium bez roślin to poczytaj o muszlowcach, być może one ci się spodobają.
Jeśli akwarium będzie stało w takim miejscu, że będzie mieć dostęp do światła dziennego z za okna to LED wystarczą do hodowli mchów (ale tylko mocne LED-y a one tanie nie są).

Nie jestem do końca pewny, czy mówię prawdę ale do takiego litrażu chyba też się nadają naskalniki Regana, jeśli mówię źle to niech mnie ktoś poprawi proszę Wink

DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Październik 15, 2011, 11:15:40 »

Tak dobrze rozumiesz mam już 300l. założone w podpisie masz link jak chcesz to sobie zobacz jest tu na forum opisane.  Teraz chcę 2 założyć około 120l. z rybkami a coś z Amazonki polecisz bo też do nich nie trzeba dużo roślin a do nich korzenie można dać co mi się podoba może jakieś pielęgnice pielęgniczki i może jakieś stadko rybek kąsaczowatych o ile mogą być w 1 akwarium z ślimakami i krewetkami. A światło dzienne pada  w tym miejscu  co akwarium ma stać  a jak się led nie da to może jakieś energoszczędne?

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 15, 2011, 13:57:52 »

Jeśli nie będzie roślinek, lub będą znikome a światło dzienne pada na baniak, to polecam Echinodorusa Amazonike, to wytrzymała roślina i trzymałem ją nawet przy słabym świetle.
polecił bym ... no i tu jest problem, jeśli chcesz mieć krewetki, to każda rybka nawet najmniejsza będzie zjadać krewetki, jedyne rybki jakie znam, które nie pożerają krewetek to wszelkiej maści zbrojniki oraz otoski.

Pielęgniczki to zwykle bardziej bojowe rybki niż na takie wyglądają, więc te pierwsze by odpadły przy krewetkach :/.
Jednym słowem albo mchy i krewetki albo rybki  Cool, z resztą pogadaj z Gosią, to ona Ci powie to samo. a ma w domu mnóstwo akwarium z krewetkami.

Jeśli chcesz zaoszczędzić na prądzie to polecam jakąś kombinację świetlówek z LED-ami, ale o tym najlepiej opowie Ci Baniamaniak na łamach również naszego forum, to spec od światła, jeśli tak mogę powiedzieć Wink

DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Październik 15, 2011, 20:40:02 »

Aha ok to będzie bez krewetek same rybki i ślimaki czyli wybór padł na amazonkę tylko teraz jakie pielęgniczki wybrać ile mogę dać par czy tam haremów i inne rybki ? A jak będzie lepsze światło to jakie rośliny mogę dać a czy anubiasa na korzeń mogę dać bo to jedna z roślin co mi się podoba bardzo i podobno jest łatwa w utrzymaniu, ale ona nie jest z tego biotopu wiec pewnie odpada? A w gazecie akwarystycznej z przed kilku lat znalazłem artykuł o pielegniczkach przypomniałem sobie o nim dziś  i do zbiornika 60l. polecali taka obsadę : Apistogramma viejita 1 samiec 2 samiczki, A.cacatoudies 1+2, A. trifasciata 1+2 a. steindachneri 4 młode. A oglądałem w necie te rybki i mi się podobały bo ładne i ciekawe zachowania mają  mogła by być taka obsada w 120l. akwarium czy może jakąś rybkę zamienić na inny gatunek albo dodać po 1 samicze ? A ciekawe czemu 3 gatunki po 1 samcu i 2 samiczki a ostatni 4 młode bo nie pisało w artykule czemu.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2011, 22:02:11 wysłane przez DawidK1 » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: