Witam
,
pragnę zaprezentować wszystkim swoje welonarium
Akwarium z przednią szybą profilowaną - ok 120 litrów; wysokość 50 cm, szerokość 30cm, długość 80cm; z pokrywą.
Oświetlenie - wbudowane w pokrywę 1x18w T8 , uruchamiane 10h/dzień
Filtr - Aquael fan 2 plus, który pracuje wraz z filtrem kubełkowym - Tetra tec ex700. Filtr zewnętrzny dojrzewa i niedługo pozostanie sam w zbiorniku
Wkład filtra kubełkowego -> ceramika + gąbka + zeolit + włóknina
Grzałka - Aquael AQN 50w z wbudowanym termostatem + dodatkowy termostat jako zabezpieczenie. Grzałka ustawiona jest na 22-23 st i występuje jedynie ze względu na przebywającą tam ekipę sanitarną oraz rośliny.
Podłoże - Na dnie baniaka mieści się ok 20l żwiru naturalnego czarnego 2-5mm + żwir biały o mniejszej frakcji, który początkowo znajdował się wyłącznie na środku tworząc "ścieżkę" jednakże po licznych przekopywaniach dna wszystko się wymieszało i teraz większość białego żwiru mieści się pod roślinami
Nawożenie - na chwilę obecną wyłacznie dozowanie CO2. zamierzam zakupić kulki gliniano-torfowe pod korzenie roślin. Ciężko mi ocenić czy nawożenie jest potrzebne przy welonach
(może ktoś się wypowie? )
Flora - często zmieniana przez szukanie takich roślin, których welony nie wyrwą i nie zjedzą... w końcu znalazłam to czego szukałam
rośliny dodatkowo są wsadzone w duże, przezroczyste doniczki (które niestety trochę widać po kilku dniach od odmulania, ale dzięki nim korzenie są przykryte a rośliny stabilne) wiec teraz czekam na piękne rozkrzewienie się
Rośliny, na których się zatrzymało:
-
Kryptocoryne wendtii brown -
Kryptocoryne wendtii green -
Echinodorus Blaheri -
Hygrophila glabra -
Echonodorus SCHLUETERI -
anubias barteri nana (anubias niski)
Fauna - 3 Karasie ozdobne -
Carassius auratus - (2 welony + 1czarny teleskop z jaskółczym ogonem)
- 4szt otosków przyujściowych -
Otocinclus affinis - 9 krewetek amano -
Caridina multidentata - 1 ślimak neritina zebra