Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « bardzo wysokie NO3 =250 mg/l przy PH = 6,4 i NO2 =0,0
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: bardzo wysokie NO3 =250 mg/l przy PH = 6,4 i NO2 =0,0  (Przeczytany 9588 razy)
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« : Kwiecień 22, 2013, 20:59:14 »

witam,
dawno mnie nie było na forum, ale mam problem z NO3, jest baaardzo wysokie.
test JBL
parametry wody w akwarium:
CL2 = 0
pH = 6,4
KH = 3
GH >14
NO2 = 0
NO3 = 250
parametry wody z kranu:
CL2 = 0
pH = 6,8
KH = 6
GH > 7
NO2 = 0
NO3 = ok. 0
Akwarium 120x50x50 ok 300 l
obsada:
pielęgnica pawiooka x 2 (ok 25 cm)
sum czerwonopłetwy  (ok 30 cm)
gibiceps (ok 25 cm)
kiryśnik x 2 (ok 10 cm)
rośliny:
kryptokoryna
trawy
filtracja:
eheim 2075, eheim aquaball 180, aquael 1500

do tej pory nie miałem problemu z NO3 bo było na poziomie ok 10 mg/l
myślałem o zrobieniu denitryfikatora, ale on obniża pH, które i tak mam bardzo niskie

macie jakieś pomysły na ten problem z NO3??
jestem otwarty na pomysły i konstruktywną krytykę Smiley

dodam tylko że woda jest krystalicznie czysta, a akwa ma już rok wiec dawno dojrzało.

tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2013, 21:07:00 »

nie wiem od jak dawna NO3 jest takie wysokie bo dawno nie mierzyłem parametrów wody ;/ miełem problem z glonami nitkowatymi (ok 2 m-ce temu) i walczyłem z nimi preparatem algin. teraz wiem że przyczyna ich powstania i szybkiego rozwoju było prawdopodobnie bardzo wysokie NO3.
jakby ktoś sie zastanawiał to rybki mają sie świetnie. Smiley co oczywiście trochę mnie dziwi.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2013, 10:43:56 wysłane przez tysk » Zapisane
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 24, 2013, 06:54:58 »

Wydaje Ci się, że mają się świetnie. Takie wielkie ryby w takim małym akwarium to nieporozumienie. Podejrzewam, że test Ci lekko przekłamuje, ale NO3 na pewno jest wysokie. NO3 można zbić podmianami, denitryfikatorem (wcale tak znacząco nie obniża pH, które u Ciebie jest niskie z powodu wysokiego NO3 i ogólnego słabego stanu wody) albo hydroponiką. Każde z tych rozwiązań pomoże, ale i tak nie zapewni komfortu i możliwości normalnego rozwoju sumowi czy gibicepsowi.

tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 24, 2013, 09:02:26 »

W woli ścisłości, dla suma mam już dogadany nowy dom (duży sklep akwarystyczny), ja wiem że u mnie to nie mogę go trzymać zbyt długo, mam go od jakichś 5 m-cy (jak go kupiłem miał ok 10 cm, a teraz ok 30 cm). Po prostu w chwili jk go kupowałem to dogadałem się ze sprzedawcą że potrzymam go jakiś czas i jak podrośnie to oddam i wymienię na jakieś pokarmy czy coś. a suma tak czy inaczej muszę oddać bo mi kiryśniki wciągnie.
Co do gibicepsa to słyszałem różne opinie, jedni mówią że nawet 240 l jest ok inni że 450l to minimum, nie wie na razie rośnie i nie widać aby było mu źle.

Nie rób ze mnie małego sadysty(mam 32 lata Smiley ), ja za nim cokolwiek zrobię to czytam, czytam i czytam i dopiero wtedy dziełam.
tylko nie myśl że próbuję Ci jakoś się odgryźć, bo jestem daleki od tego ponieważ wiem że masz duże doświadczenie i chcesz jak najlepiej dla rybek (ja też, wbrew pozorom Smiley )

tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 24, 2013, 09:16:08 »

wracając do tematu wątku, to wczoraj podmieniłem ok 120 l wody i dzieiaj też i parametry są następujące:
CL2 = 0
pH = 6,6
KH = 3
GH >7
NO2 = 0
NO3 pomiędzy 50 a 100
test JBL 6 w 1 więc może rzeczywiście przekłamuje.
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 24, 2013, 10:25:20 »

Duże ryby, mało roślinności...
Biologia w filtrach dobrze rozwinięta to przerabia duże ilości NO2 na NO3 którego nie ma jak zagospodarować więc zwiększa się jego zawartość w wodzie.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 24, 2013, 17:44:09 »

Masz rację, może w takim wypadku dołożyć trochę roślin (tylko jakich??), bo moje pawice na razie nie niszczą roślin.
jakieś propozycje??
na chwile obecną zainstalowałem jbl nitraxex i zobaczymy, ale rzeczywiście myślałem o dosadzeniu roślin tylko jakich??
rośliny to moja pięta achillesowa. Smiley
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 24, 2013, 21:19:31 »

Jeśli nie zależy Ci na pięknym zieleniaku to wystarczy coś taniego i szybkorosnącego.
- moczarka
- rogatek
- pistia - pływające korzenie dużo ciągną z wody.
Czytałem, że lotos też jest mocno chłonny na składniki odżywcze ale nie wiem jak poradzi sobie w twoim podłożu i oświetleniu.

Oprócz tego proponuje robić cotygodniowe podmiany wody 30%-50% (wiem że dużo wody pójdzie w kanał ale dopóki się nie unormuje poziom NO3)
Pomyśl nad hydroponiką - wujek google Ci pomoże bo pomysłów jest tyle ile ludzi to stosujące.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Spicy99
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 24, 2013, 22:54:21 »

Zgadza się. Zrób dwie podmiany 40-50% w odstępach 3 dni, ogranicz karmienie ryb i dokup szybko rosnącej roślinności.
PS. Kiedy ostatnio kubełek był czyszczony?

Było m.in.  ~60l
Jest - 128l - ogólne

''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
[img]http://img221.imageshack.us/img221/
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 25, 2013, 11:22:51 »

ok tak zrobię. karmienie ograniczyłem jak tylko zauważyłem problem.

kubeł czyściłem jakis miesiąc temu, znaczy wkłady tylko wypłukałem w wodzie akwariowej.
prefiltr czyszczę przy co drugiej podmianie czyli co dwa tygodnie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: