Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « sklejone płetwy i kołyszące ruchy
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: sklejone płetwy i kołyszące ruchy  (Przeczytany 19239 razy)
pero
Nowy
*

« : Czerwiec 12, 2005, 20:03:37 »

Jedna z moich molinezji ma posklejane płetwy i kołyszące ruchy co jakiś czas wykonuje, poza tym jest żwawa i ma apetyt

Druga młoda molinezja ma na ciele białe kłaczki jakby z waty, pokłada się na dnie i unika ryb. Myślę że długo nie pociągnie.

Jeszcze nigdy nie udało mi się wyleczyć chorej ryby, może z tymi się uda...
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2005, 20:28:44 »

Te biale klaczki to plesniawka. Moze masz za niska temp. wody.
I na przyszlosc: jesli prosisz o pomoc to trzeba podac jak najwiecej szczegolow zwlaszcza parametry wody.

pozdrawiam
asmi
pero
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 12, 2005, 20:46:53 »

Jakbym znał parametry wody to bym sobie sam pomógł  :oops: . To tylko akwa z gupikami i molinezjami a nie laboratorium. Temperatura wody może rzeczywiście za niska bo nie mam grzałki w tym akwarium gdzie są młode molinezje.
Owl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 12, 2005, 20:48:47 »

A posklejane płetwy to pewnie martwica .swoja droga musisz miec chyba nieciakawe warunki w akwa bo dwie choroby na raz to rzadkie zjawisko.Plesniawke leczy sie błekitem bodajze 15ml na 100l wody.MFC tez mozna zastosowac(zawiera błekit) ze wzgledu na to ze masz dwie choroby w akwa a MFC jest dobrym srodkiem na martwice płetw .
Pozdrawiam

200l
4*yellow
5*red red
4*maingano
4*pyszczak złocisty
2*MPanga
4*pyszczak wydłuzony
1*plektostomus
25l
1*bojownik(samiec)
3*bojownik(samica)
60l
10*neon innesa
5*neon czarny
5*kirysek
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 12, 2005, 20:54:54 »

Posklejane płetwy to nie martwica pletw.

Martwica płetw objawia się gniciem i odpadaniem - na tej stronce  :arrow: http://www.pmp.p-net.pl/biologia/tabela_chorob_ryb/tabela_chorob_ryb_2.htm Znajduje się zdjęcie rybki cierpiącej na tą chorobę.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Owl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 12, 2005, 21:01:39 »

Odpowiem w ten sposób,czy kogos chorego na grype zawsze pierwsza boli głowa :?: Objaw objawowi nie równy a i stadia tej choroby sa rózne i nie zawsze objawiajace sie tak samo.No ale skoro tak bardzo twierdzisz ze to nie martwica to napisz moze co to :?: Tylko prosze nie pisz ze to za mała temperatura wody itd jak wy tutaj czesto widze piszecie .Bo znalezienie byc moze przyczyny choroby nie uleczy ryby :wink:

200l
4*yellow
5*red red
4*maingano
4*pyszczak złocisty
2*MPanga
4*pyszczak wydłuzony
1*plektostomus
25l
1*bojownik(samiec)
3*bojownik(samica)
60l
10*neon innesa
5*neon czarny
5*kirysek
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 12, 2005, 21:07:56 »

Owl, znów sam sobie zaprzeczasz...
 bo jeśli:

Objaw objawowi nie równy a i stadia tej choroby sa rózne i nie zawsze objawiajace sie tak samo

to czemu na każde sklejenie płetw kategorycznie stwierdzasz:

A posklejane płetwy to pewnie martwica

nie pytając o warunki, inne objawy itd.

gg:1384140
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 12, 2005, 21:09:37 »

Tyle, że nie pisze jakiego koloru ryby mają pletwy, czy jakis nalot czy co.

A własnie, że przez zimną wodę ciepłolubnym rybom płetwy się sklejają, wystarczy ponieść temp. i problem zniknie - wiem bo mój bojownik miał to samo.

Wiem jak co to jest martwica, czym się objawia i jak wygląda bo sam miałem, posklejana płetwa to nie martwica, lecz może być np. flexibaterioza czy pleśniawka albo jeszcze i inne paskudztwo.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
pero
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 12, 2005, 21:20:07 »

Te 2 ryby są w różnych akwariach.

Ta z posklejanymi płetwami w akwa o temp 27 stopni. Płetwy ma wszystkie przy ciele, a ogonowa jest bardzo wąska a nie rozłożysta jak zazwyczaj.

Ta druga młoda molinezja, ma takie białawe kłaczki na płetwach i ciele i jest apatyczna.

Wykąpałem je w roztworze nadmanganianu potasu 1g/10l przez pięć minut.
Owl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 12, 2005, 21:20:07 »

hehe widzisz wcale sobie nie zaprzeczam bo napisałem: posklejane płetwy to pewniemartwica.Nie jest to martwica.Owszem moze to byc flexibakterioza ale wtedy na poczatku ryba blaknie,ma kłopoty z oddychaniem.skoro autor nie napisał o innych objawach to uwazam ze ich nie ma.Co innego jak by napisał moja rybka jest chora pomóżcie to wtedy co innego :wink: .Dobrze nawet jesli juz płetwy sklejaja sie przez zimna wode to nie powiesz mi ze jest to przyczyna kołysania sie ryby.Bo jesli ryba jest zwawa tak jak napisał autor to raczej zimna woda ma z tym niewiel wspólnego.A co do tego ze miałes w swoim akwa martwice płet i nie tak sie objawiała to tylko dowodzi tego co napisałem bo u mnie własnie tak sie objawiała w poczatkowym stadium.Wiec widzisz objaw objawowi nie równy.A pozatem skoro tyle wiesz o chorobach ryb to czemu nie pomozesz autorowi :?: Bo jesli to rzeczywiscie jest martwica a ty mu powiesz zeby tylko podwyzszył temperature to rybka nie leczona padnie.I wtedy pewnie napiszesz ze Ci przykro no ale to była jego wina.Jak w Polskiej słuzbie zdrowia... [/u]

200l
4*yellow
5*red red
4*maingano
4*pyszczak złocisty
2*MPanga
4*pyszczak wydłuzony
1*plektostomus
25l
1*bojownik(samiec)
3*bojownik(samica)
60l
10*neon innesa
5*neon czarny
5*kirysek
kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 12, 2005, 22:41:26 »

pero ! nie deerwuj sie tu odpowiedzi sa zazwyczaj ostre :? why?molinezje potrzebu7ja do dobrego rozwoju temp ponad 26 st. i slonawej wody.przykro mi ale czarne nie rozwijaja sie prawidlowo w nieslonej wodzie.moje maja ponad to odszczepienie genow i sa szare a nawet samczyk jeden ma zolte pletwy wiec po prostu nie jest tak latwo je hodowac.sprubuj  z jakims pojemnikiem z sola nawet bojowniki przetrzymuja takja kuracje.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: