Dziękuję wszystkim za pochlebne opinie. Zaprezentuję jeszcze swoje rozwiązanie LED i swoje doświadczenia z nimi. Diody świecą się przez cały dzień, imitując dodatkowo poranek oraz wieczór. Są to diody mocy 1W i prądzie pracy 350mA. Początkowo kupiłem 6 szt firmy Helixeon o kącie świecenia 130' i barwie zimnej (5650-6300' K)
Widmo po lewej:
Wszystkie diody mocy wymagają dodatkowego chłodzenia. Ja wykorzystuję stare radiatory z części komputerowych. Na jednym takim radiatorze montuję 3 diody. Od czasu gdy 2 sztuki uległy spaleniu zamontowałem dodatkowo wentylatory, również pochodzące z komputera. Miejsce spalonych emiterów zastąpiłem takimi samymi, jednak o węższym kącie świecenia (60'). Ogólnie efekt jest extra - polecam wszystkim którzy zastanawiają się jeszcze nad zastosowaniem tej technologii. Ruch tafli wody stwarza wspaniały widok na dnie zbiornika- oczywiście gdy ledy są jedynym źródłem światła. W przyszłości z pewnością w całości przejdę na tego typu oświetlenie, jednak póki co jest to jeszcze droga technologia.
Poniżej jeszcze zdjęcia poglądowe modułów:
No i efekt końcowy. zdjęcie mało ostre , gdyż robione z ręki. Jak cyknę lepsze ze statywu to zaktualizuję.