Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: OSC - 130l  (Przeczytany 9346 razy)
OSC
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Luty 15, 2013, 11:09:06 »

To mnie osłabiliście jeszcze bardziej wczoraj przed snem spisałem licznik i rano tez, dzis tez wieczorem spisze licznik ale wyłączę na noc caly osprzęt akwa i wtedy będę cos więcej wiedział jakie bylo złożycie przy włączonym sprzęcie, a jakie bez włączonego sprzętu.

W zakładzie energetycznym doradzili aby wyłączyć wszystkie urządzenia i wtedy zobaczyć czy licznik bije, jezeli lampka nie pika to jest wszystko ok, licznik jest ten nowy elektroniczny.
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2013, 11:27:01 wysłane przez OSC » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #31 : Luty 15, 2013, 13:28:46 »

To mnie osłabiliście jeszcze bardziej wczoraj przed snem spisałem licznik i rano tez, dzis tez wieczorem spisze licznik ale wyłączę na noc caly osprzęt akwa i wtedy będę cos więcej wiedział jakie bylo złożycie przy włączonym sprzęcie, a jakie bez włączonego sprzętu.

W zakładzie energetycznym doradzili aby wyłączyć wszystkie urządzenia i wtedy zobaczyć czy licznik bije, jezeli lampka nie pika to jest wszystko ok, licznik jest ten nowy elektroniczny.
A jak długo masz ten licznik?
Może wystarczy tylko poprawna kalibracja? Ale to już energetyka musi zrobić...

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #32 : Luty 15, 2013, 13:44:52 »

Jak licznik elektroniczny to może coś od świetlówek - energia czynna, bierna i te inne paskudztwa.
Choć przy 2-3 swietlówkach dużo nie idzie - może kondensator w oprawach się zużył.

Albo kupić taki osobny watomierz i cały osprzęt akwarium podłączyć pod ten watomierz i sprawdzic i kWh nabije prze dobe.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Luty 15, 2013, 14:02:37 »

Albo kupić taki osobny watomierz i cały osprzęt akwarium podłączyć pod ten watomierz i sprawdzic i kWh nabije prze dobe.
Dokładnie. Zabawka na allegro kosztuje z kilkadziesiąt pln-ów, a mimo że dokładnością pewnie nie grzeszy, to pojęcie o zużyciu jakieś daje.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #34 : Luty 15, 2013, 20:43:49 »

Jak licznik elektroniczny to może coś od świetlówek - energia czynna, bierna i te inne paskudztwa.
Żeby energia bierna miała tu jakiekolwiek znaczenie, OSC musiałby korzystać z taryfy przemysłowej, dodatkowo na instalacji 3-fazowej.
Taryfy przemysłowe narzucają swoim odbiorcom wytyczne odnośnie energii biernej - dotrzymanie tg, najczęściej 0,4 (energia bierna indukcyjna) i przekompensowanie sieci (energia bierna pojemnościowa).
Elektroniczne liczniki w przypadku taryf "domowych" nie posiłkują się w swoich obliczeniach energią bierną.

Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: