Oki żeby nie było ,że offtop to mały fotoreportaż jak zrobiłem swoje oświetlenie
LED jako uzupełnienie standardowych T5.
Inspiracją dla mojej instalacji był post na innym forum
http://kpfa.iq24.pl/default.asp?grupa=163377&temat=345147wielkie dzięki za pomoc i pomysł dla
xxradzik z kujawsko-pom forum akwarystycznego.
Do rzeczy
Będziemy potrzebować co następuje :
1. Diody Power LED 1W lub 3W wraz z radioatorem (lepiej kupić zlutowane diody+radiator)
2. blachowkręty z KO (koniecznie z łebkiem stożkowym żeby mocując diodę z radiatorem do
listwy lub profilu nie zewrzeć styków które są dosyć blisko siebie) , pasta przewodząca - opcjonalnie
3. Zasilacz o mocy 20% większej niż zakupione ledy - ja kupiłem używany od laptopa 20V 90W
Polecam standardowe 19V od laptopów - tanio i niezawodnie
4. Listwa, płaskownik lub profil z aluminium do którego mocujemy nasze diody - ja kupiłem profil zamknięty
o wymiarach 20x20x1,5 mm
5. Narzędzia (cążki,lutownica,nożyk,wkrętarka lub wiertarka)
i kilka metrów przewodu giętkiego - wystarczy 0, mm
No to możemy zaczynać :
Ja swoje diody umieściłem w odległości około 7,5 cm od siebie , ale rozstaw jest dowolny byle było
odprowadzenie ciepła jako ,że mocuje do profilu kwadratowego z aluminium mam dobre odprowadzenie
ciepła i mógłbym je upchać gęściej ale taka odległość wyszła mi z ilości diod jakie chce zainstalować .
Bierzemy radiator z diodą i trasujemy sobie otworki pod śruby mocujące :
Następnie wiercimy otwory pod wkręty - pamiętając żeby wiertło było mniejsze niż średnica blachowkręta
o jakieś 0,4 mm aluminium jest miękkie i łatwo się gwintuje.
Mając już nawierconą listwę lub profil mocujemy na nim radiatory z diadami - można dla lepszego
odprowadzenia ciepła dać pod spód nieco pasty przewodzącej - jak przy procesorach
Oki mamy już zamocowane diody teraz trzeba je podłączyć dobierając ilość i rodzaj diod do napięcia zasilacza
Przykładowo :
Zasilacz :
19V moc 60WDioda
1W - pracuje na napięciu
3,2 V Dioda
3W - pracuje na napięciu
3,5 V Dzieląc 19 V na 3,2 otrzymujemy 5,9 - więc na tym zasilaczu możemy w
szeregu podłączyć 6 diod
1W o napięciu 3,2 - łączenie szeregowe łączymy
plus do minusa Uwaga - dobierając napięcie zasilacza do ilości diod pamiętajmy ,że lepiej żeby diody pracowały na zalecanym
napięciu lub nawet nieco niższym (oczywiście bez przesady dida 3,2 V"ruszy" na 3,1 V ale na 2,5 już raczej nie )
Unikać należy sytuacji kiedy napięcie jest wyższe - dioda szybciej się zużywa i może się przepalić.
Oki mamy podłączony jeden szereg składający się z 6 diod LED 1W
(diody 1W i 3W można w szeregu mieszać pamiętając o w/w zasadach)
Ale 6 diod to nieco mało w dodatku zużyliśmy "tylko" 6 W mocy zasilacza - otóż
nasze szeregi można powielać i umieścić ich tyle ile potrzebujemy , ja na profilu
o długości 140 cm mam 3 szeregi po 6 diod każdy - uwaga gotowe szeregi łączymy
już
równolegle czyli minus do minusa , plus do plusa.
A tutaj odpalone 3 szeregi po 6 diod
Oki to na razie tyle jak będę miał chwilkę to pokaże jak takie belki z LED wyglądają w działaniu
A na sam zaś koniec kosztorys
1. Diody LED - 10 szt. z radiatorem około 17,50 zł - u mnie dwa profile każdy po 18 szt w sumie z
zapasem kupiłem 40 szt =
70zl http://allegro.pl/10szt-dioda-led-1w-biala-ciepla-zimna-radiator-i3510462963.html 2. Zasilacz do lapka 20V/90W -
35 zł3. Dwa profile zamknięte aluminiowe 20x20x1,5 mm o długości 2 m
84 zł Niestety w Casto nie było 1,5 m pewnie były by tańsze ...
4. Garść wkrętów , trochę przewodu , pasta itp - akurat miałem w pracy ale myślę ze nie więcej
niż
30-40 złWykonanie własne
Mam nadzieję , że pomogłem