Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: podmianki wody  (Przeczytany 6024 razy)
najaraniec
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 17, 2012, 20:23:10 »

jak często robic podmianki wody w 100l akwa???
omoto5
pozdrawiam
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 17, 2012, 20:38:04 »

nie za dawaj glupich pytań, tylko sobie troche poczytaj....... raz w tygodniu podmieniaj wode, tylko nie bez posrednio z kranu
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 17, 2012, 21:12:46 »

nie za dawaj glupich pytań, tylko sobie troche poczytaj.......
Kolego tak gwoli ścisłości to Twoje pytanie o ceramikę w innym wątku też mogę nazwać głupim i poradzę czytać.
Jak dla mnie niczym się nie różni od pytania autora wątku.

raz w tygodniu podmieniaj wode, tylko nie bez posrednio z kranu
Skoro pytanie było tak banalne, że aż głupie to dlaczego konkretnie nie napiszesz ile tej wody należy podmienić?
Dlaczego nie bezpośrednio z kranu?

Najaraniec-odpowiedź na swoje pytanie dostałeś na PW
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2012, 21:15:53 wysłane przez emperor » Zapisane

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Ordon
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 01, 2012, 12:57:04 »

ja napisze 15-20% raz w tygodniu i za każdym razem po przekroczeniu 50 jednostek no3 oraz co najmniej 50% przy pojawieniu się no2.
Kupić testy, woda żółta równa się woda stara też taką wymieniać.
Gosik
160 L Gosik
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 12, 2012, 19:11:02 »

Witam. Mam może i głupie pytanie, ale nie daje mi to spokoju. Wiadomo że robimy podmianki wody, chodzi mi dokładnie o samą jej czynność. Mam akwa 160 L a w nim mieczyki Hallera i zbrojnik czarnopasy, więc temperatura 26 C. Wypompowując wodę, spływa ona wężykiem, ale wodę do podmiany mam w baniaku ( baniak 25L, woda odstała ponad 24 godz.) czy mogę po prostu wlewać prosto z baniaka ( duża siła wpływu wody ) czy wlewać powoli ( wężykiem). Wlanie wody po przechyleniu baniaka powoduje duży spadek temperatury w akwarium ( o 2-3 C), czy szkodzi to rybom?, czy bawić się wężykiem?

Wszystko byłoby takie proste, gdyby nie było tak zagmatwane
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Listopad 12, 2012, 21:12:32 »

Witam. Mam może i głupie pytanie, ale nie daje mi to spokoju. Wiadomo że robimy podmianki wody, chodzi mi dokładnie o samą jej czynność. Mam akwa 160 L a w nim mieczyki Hallera i zbrojnik czarnopasy, więc temperatura 26 C. Wypompowując wodę, spływa ona wężykiem, ale wodę do podmiany mam w baniaku ( baniak 25L, woda odstała ponad 24 godz.) czy mogę po prostu wlewać prosto z baniaka ( duża siła wpływu wody ) czy wlewać powoli ( wężykiem). Wlanie wody po przechyleniu baniaka powoduje duży spadek temperatury w akwarium ( o 2-3 C), czy szkodzi to rybom?, czy bawić się wężykiem?
Ile tej wody podmieniasz, że temperatura spada Ci o 3C?
Wlewając 25l wody do 160l zbiornika musiałbyć mieć sporą różnice temperatur żeby woda w zbiorniku spadła o 3C.
Zapewne wlewasz wode w jednym miejscu i w tym miejscu jest termometr. Woda na 2 koncu zbiornika jest cieplejsza, a po wymieszaniu spadek temperatury jest mniejszy.
Z resztą, nawet nagły spadek temperatury o 2-3C rybom nie zaszkodzi. W naturze podczas deszczów woda potrafi się nagle schłodzić o kilka stopni - dla sporej ilości gatunków ryb jest to wręcz impuls do podjęcia tarła.

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2012, 21:28:48 »

woda żółta równa się woda stara też taką wymieniać.

To teraz pocisnąłeś

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 14, 2012, 00:02:25 »

woda żółta równa się woda stara też taką wymieniać.

To teraz pocisnąłeś

Dokładnie chyba w toalecie. Gość chyba nie wie co to czarne wody

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Gosik
160 L Gosik
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 14, 2012, 13:37:47 »

Ile tej wody podmieniasz, że temperatura spada Ci o 3C?
Wlewając 25l wody do 160l zbiornika musiałbyć mieć sporą różnice temperatur żeby woda w zbiorniku spadła o 3C.
Zapewne wlewasz wode w jednym miejscu i w tym miejscu jest termometr. Woda na 2 koncu zbiornika jest cieplejsza, a po wymieszaniu spadek temperatury jest mniejszy.
Z resztą, nawet nagły spadek temperatury o 2-3C rybom nie zaszkodzi. W naturze podczas deszczów woda potrafi się nagle schłodzić o kilka stopni - dla sporej ilości gatunków ryb jest to wręcz impuls do podjęcia tarła.
Dziękuję za odpowiedź. Teraz robię co 3 dni podmianę 20%. Ryby są w trakcie leczenia CMF, stąd te podmiany. Podmiana dotyczy 30 l. Lałam z drugiej str. akwa, teraz będę wlewać powoli od str. grzałki.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #9 : Listopad 14, 2012, 13:58:17 »

Możesz kupić sobie jeszcze 2 jakiś tani termometr i zamontować go na 2 końcu zbiornika.
Będziesz miała dokładny przegląd temperatury w baniaku.

Gosik
160 L Gosik
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 14, 2012, 14:27:24 »

Chyba tak zrobię, bo ten termometr co mam jest jakiś dziwny, aby w akwa było 26 C muszę na termometrze nastawić 28 C i wtedy jest 26. Zakupię drugi tak na wszelki wypadek. Dziękuję.

ibrachim12
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 20, 2013, 11:25:21 »

powinno się raz na tydzień
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 23, 2013, 17:41:27 »

Możesz uzasadnić?

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Pandzik
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 27, 2013, 15:50:25 »

Możesz uzasadnić?

Raz na tydzien jest bezpieczna formą ni mniej ni wiecej jesli chodzi o czyszczenie.
Kolejne głupie pytanie ale teoretycznie gdyby sie zmienialo wodę ardzo czesto to beda skutki uboczne? jeśli tak to jakie?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: