Testem na Fe bym się nie przejmował, jedno że są mało wiarygodne, drugie, to jeżeli cokolwiek pokazują, to roślinom wystarczy. U mnie rośliny na ziemi jakoś długo się zabierały do startu. Ogólnie to u Ciebie jakoś dziwnie to wygląda, rzęsa i nawodne rosną, czyli makro i mikro nie powinno w wodzie brakować (nie mówiąc o podłożu), a jednak zielsko podwodne nie rośnie, nawet glony nie widać żeby rosły. Możliwe, że jednak pływająca zielenina, jako ta z większą dostępność światła i CO2, przerabia jednak całe makro. Czyli ogólnie ja bym wpuścił jakieś ryby (dobrze zrobiłeś, że wpuściłeś), zaczął je karmić i obserwował co się dzieje. Ewentualnie dozował niewielkie ilości makro. Bo mikro po podmianie i takiej małej obsadzie roślinnej nie powinno brakować. Na razie jednak więcej ryb bym nie wpuszczał, niech sobie z tydzień czy dwa popływają te co są.
Dzięki za zainteresowanie, bo już straciłem nadzieje na uzyskanie jakiejś konkretnej pomocy. A tak samemu dociekać jest bardzo ciężko, im więcej czytam tym mniej wiem i więcej kombinuje, a to nie zawsze dobrze wychodzi.
Wydaje mi się, że na te rośliny na dnie może mieć wpływ zastosowanie tej mieszanki ziemi ogrodowej. Ziemie ogrodową wymieszałem z żwirem o grubszej granulacji, do tego wsypałem odrobinę kermazytu, węgla aktywnego i zeolitu, a to wszystko przykryłem grubą warstwą żwirku o drobnej granulacji.
Wcześniej miałem już akwarium na ziemi ogrodowej, tylko że z samym dodatkiem węgla aktywnego. No ale chciałem coś ulepszyć, coś zmienić, no i wyszło jak wyszło. Dodatkowo nie przepłukałem zeolitu, a ten strasznie pylił, co prawda poszło go bardzo mało może ze 100g no ale mleczny nalot dosyć długo się utrzymywał.
To może ustalmy plan działania, żebym nie zmieniał zbyt wielu czynników na raz bo nigdy nie dojdę do ładu z tym co jest.
1. Zmieniam oświetlenie na 2x24W + 1x13W, czy zostać przy 3x24W?
2. Podaje CO2 z bimbrowni + węgiel w płynie codziennie.
3. Nie nawożę żelazem.
4. Podawać AQUAFLORIN POTASSIUM? Może tak z 1ml co 2 dni?
5. Podawać jakieś makro składniki, ale co konkretnie? Może coś polecisz?
6. Miałem też w planie zrobić w ten sposób, odnośnie nawożenia, że zakupiłbym ten kompletny nawóz do roślin od Pani Gosi i podawał jakąś minimalną dawkę, np połowę zalecanej + węgiel w płynie i niczym więcej nie nawoził. Co robić?
7. Z rybami mi się nie śpieszy, czekam aż w sklepie pojawią się barwniaki czerwonobrzuche, bo wszystkie wyszły i wtedy ewentualnie dodam parkę tych ryb, reszta już będzie łatwiejsza do zdobycia, więc może czekać. A te które wpuściłem miały przyspieszyć dojrzewanie.
A co do glonów to był moment, że pojawiły się glony nitkowe na korzeniach i trochę glonów na szybach, ale podmiany wody co 2 dni załatwiły sprawę.