Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Jak zwiekszyć TWW + mętna woda
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zwiekszyć TWW + mętna woda  (Przeczytany 6549 razy)
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Sierpień 12, 2005, 17:55:11 »

Ponowny restart niewiele pomoże, brak równowagi biologicznej w akwa i takie są efekty. Trzeba znaleść przyczynę i problem zniknie, napisz jeszcze raz co i jak robiłeś od momentu wyłączenia uv (wszystko - nawozenie, karmienie, wymiana wody, czyszczenie filtra itd) i jak wygląda obecnie obsada

385 l - dyskowce
eBonifacy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Sierpień 15, 2005, 19:12:47 »

Aktualna obsada to 10 mieczyków, 17 neonek, 3 małe skalary, 2 dorosłe glonojady, 3 małe glonojady, 5 kosiarek. To jak na zbiornik 126l to nie jest za dużo moim skromnym zdaniem.
Po zakończeniu kuracji UV zmętnienie stopniowo zaczeło się zwiększać.
Podmiany wody to około 10-20l na tydzień.
Karmienie zredukowałem.
Od czasu sterylizacji UV nawożeniem było podanie TetraPlantaMin z około 1/3 zalecanej dawki, nie chciałem przedobrzyć, rośliny rosną b. dobrze.
Filtr w tym czasie był raz delikatnie opłukany i dołożona jedna gąbka, ale połowa starej została. Po tym zmętnienie szybciej zaczeło się nasilać, więc jest to jakaś przyczyna.
Ostatnio odmuliłem też dno, ale nie było ono zbytnio zamulone.
Aktualne parametry TWO=8, TWW=3, pH=7
Zastanawiam się jaka jest przyczyna tego stanu rzeczy.Sad Na co mam jeszcze zwrócić uwagę, bo chciałbym znaleść przyczynę. UV pomaga, ale nie zlikwiduje przyczyny.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: