Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Potrzebna mała pomoc :)  (Przeczytany 2074 razy)
Agnieszka
Nowy
*

« : Sierpień 28, 2005, 17:32:17 »

Witam wszystkich po raz pierwszy, mam na imię Agnieszka.
Kilka dni temu zupełnie zmieniłam obsadę akwa 100 l - przerzuciłam sie na brzanki i w związku z tym mam pytanie: jaka powinna być idealna dla nich temperatura wody? Dodam tylko że mieszka z nimi gromadka neonków, 2 kiryski panda i oczywiście zbrojniczek Smiley
Czy możecie polecić mi jakąś fajną książkę z opisami gatunków i ich charakterystyką?

100 l:6x brzanka sumatrzańska, 4x brzanka birmańska, 8x brzanka mszysta, 6x brzanka różowa, 2x kirysek panda, 2x mułojad, neonki, zbrojnik+1 pani zbrojniczka
54 l: kotnik z mnóstwem małych zbrojniczków Cheesy
w planach i marzeniach: krewetkarium
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 28, 2005, 17:41:33 »

Jakie brzanki ?

Ja bym temp. ustawił na 25C.

No i dokup koniecznie kirysków pand, 2 sztuki to za mało a to ryby stadne i zaleca się je trzymać w stadzie składającej się OD 6 osobników. W 100 L moim zdaniem możesz mieć 10 pand.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Agnieszka
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 28, 2005, 17:58:15 »

Dzięki, ale czy ta temperatura będzie dobra również dla neonków? A ile właściwie rybek może być w akwa 100 l? Mam w tej chwili 8 brzanek mszystych, 6 sumatrzańskich, 6 birmańskich, 4 różowe, 12 neonków, 2 kiryski i 2 zbrojniki - brzanki są niewielkie więc myślę że nie jest tych rybek za dużo, ale może się mylę... :?:
A czy to prawda że brzanki ciężko rozmnożyć? Czy wtedy podnieść im temperaturę czy obniżyć? - RATUNKU - dobrej literatury mi chyba trzeba  Shocked

100 l:6x brzanka sumatrzańska, 4x brzanka birmańska, 8x brzanka mszysta, 6x brzanka różowa, 2x kirysek panda, 2x mułojad, neonki, zbrojnik+1 pani zbrojniczka
jojcia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 28, 2005, 17:58:36 »

Tak na przyszłosc to moze najpierw poczytaj o tych gatunkach adopiero potem wybieraj obsade!
przy układaniu obsady trzeba zwrócic uwage zeby wszstko sie zgadzało a nie potem prosic i płakac ze cos jest nie tak...

juz nie koniecznie trzeba kupowac ksiazke
chodzaisz w necie luknij
akwarium.mud.pl
akwarium.prx.pl itp. stronki
TO TAK NA PRZYSZŁOSC
Agnieszka
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 28, 2005, 18:08:38 »

Ojoj, ale bure dostałam...   :cry:  
myślę że niepotrzebnie, bo od czegoś trzeba zacząć, a obsada mojego akwarium to to nie wynik jakiegoś widzimisię, no chyba że w zoologicznym pracują ludzie którzy powinni zajmować się czymś innym - a tak chyba nie jest Smiley

KS_ARMANI
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 28, 2005, 18:19:57 »

jest mało "ZOOLOGÓW" ktorzy wiedza o co chodzi zapraszam do lektury o sklepach zoologicznych na forum mozna sie usmiac

112l - Welony
33l - Huh
dobrzy ludzie przyjmę roślinki Wink
Agnieszka
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 28, 2005, 18:26:28 »

Ponieważ jestem jeszcze "zielona" - czy ktoś mółby mi pomóc dodać zdjęcie przy imieniu?
THX Smiley

jojcia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 28, 2005, 18:34:53 »

sorry ze cie pojechałam ... głupio mi
ale w zoologach czesto pracuja ludzie którzy chca zarobic albo wogóle sie na tym nie znaja... wzili prace jaka była co sie im dziwic
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 28, 2005, 19:01:07 »

Agniszko, obsada wydaje mi się ok, ja bym dokupil kirysków i tyle Smiley

co do zdjęcia : http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html

możesz też dodać własny, dać do jakiegoś servera np. imageshack i wpisać w miejsce gdzie sie daje zdjęcie i już. Zmieniasz to wszystko w opcji 'Profil' znajdujacym sie u gory forum Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #9 : Sierpień 28, 2005, 20:33:00 »

Agnieszko, zupełnie przyzwoita obsada. Ja kiedyś też byłem ogromnym entuzjastą brzanek i hodowałem ich kilka gatunków. Nie są to rybki bardzo trudne do rozmnożenia i myślę, że można od nich rozpocząć przygodę z rozmnażaniem ryb ikrowych. Nie kupuj już więcej ryb bo jak brzanki osiągną swoje całkowite wymiary to sama zobaczysz, że miejsca w akwarium będzie dla nich tak akurat i jakby było ich więcej to miałyby ciasno. Jedynie faktycznie można by się pokusić o jeszcze kilka kirysków panda.

tomstor
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 28, 2005, 22:22:55 »

... i kup jeszcze jednego zbrojnika/zbrojniczkę do pary - będzie im raźniej we dwójkę Tongue

240L: 5xgurami niebieskie, 3xgurami złote, 5xbocje, 2xglonki, 3xkosiarki
105L: mieczyki, gupiki, molinezje
jojcia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Sierpień 29, 2005, 10:09:35 »

no i problerm sie rozwiazał

www.akwarium.mud.pl
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: