Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mech ?!  (Przeczytany 1428 razy)
Reaven
Nowy
*

« : Sierpień 15, 2005, 09:55:55 »

Witam, mam pytanie mianowicie poszukuje mchu dużo to wam pewnie nie powiem tzn mam dwa rodzaje "mchu" jeden jest grubszy NIE PORASTA niczego tylko pływa spokojnie i rośnie w zaskakującym wręcz tempie drugi rodzaj "mchu" to mech jawalski czy jakoś tak myśle że wiecie o co mi chodzi poszukuje jednak mchu ktoren porasta kamienie, korzenie itp wiem ze takowy istnieje widziałem nawet go na fotkach gdzieś na tym serwisie (chyba w galerii) mam proźbe czy moze mi ktoś napisać jak sie nazywa ten mech, czy jest trudny w chodowli itp ? gdzie go moge kupić bo jeszcze w żadnym sklepie zoologicznym tego nie widziałem. Z góry dzięki za pomoc
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 15, 2005, 11:05:14 »

pewnie chodzi ci o mech jawajski Vesicularia dubyana.rośnie bardzo dobrze na kamieniach i korzeniach jesli tylko się przyczepi.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Sierpień 15, 2005, 12:12:04 »

Każdy gatunek mchu porasta kamienie, korzenie itp. Tylko na początku trzeba go do takiego podłoża przymocować np. za pomocą żyłki. Po pewnym czasie mech sam przyrośnie do podanego mu podłoża i żyłkę można usunąć.

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Sierpień 26, 2005, 14:38:50 »

roownie dobrze mozna zastosowac zwykla nic- po okilo 3-4 tyg powinna sie sama w wodzie rozpooscic (poprostu zostaje rozlozona ) - stasuje sie ja tylko w przypadku mchu gdyz ten wytwarza chwytniki i sam sie trzyma przy wglebce nic nie powinna znalezc zastosowania  i zylka bedzie lepsza pozdr Smiley

112,25
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: