Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « 200l - proszę o pomoc przy obsadzie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 200l - proszę o pomoc przy obsadzie  (Przeczytany 3517 razy)
Chrabonszcz
Nowy
*

« : Listopad 15, 2005, 11:20:00 »

Mam pytanie o pomoc w obsadzie (przeczytałem oczywiście inne posty tego typu). Od 3 tygodni mam akwarium: 200-litrowe, sporo roślinek, 60 W oświetlenia (w jasnym pomieszczeniu, w dodatku akwarium widoczne z 4 stron), CO2, będzie też napowietrzanie. Mam sporo roślin (widoczne na zdjęciach - co o nich sądzicie?), ok. 20 malutkich gupików, 7 kosiarek, 3 glonojady albinosy ("złote"), 4 krewetki amano (5 już mi padło w ciągu 2 tygodni: albo było za ciepło - ok. 27-28 stopni - dziś po wyłowieniu dwóch trupów "zbiłem" do 26 stopni i nakarmiłem; wcześniej nie karmiłem - myślałem, że żywią się tylko glonami, przy czym woda w akwa ma ph 7,0 a twardość ogólną: 8-12).

Planuję kupić:
- neonki Innesa - ok. 20 szt.
- krewetkę filtrującą (1-3 szt.)
- gurami mozaikowe - 2 lub 4 szt. (pary)
- prętniki miodowe lub karłowate - 3 szt. (1 samiec)

Specjalista radził mi również kupić:
- otociclus (5-10 szt.) - nic nie wiem na jego temat oraz
- rodostomus (zwinnik Blehera) - 10 szt.,
- kirysek panda 5 szt. i
- kirysek Sterby - 5 szt. (ale cena jest wysoka, 30 zł za sztukę).
(po zakupie kirisków nie za dużo będzie już stworzeń dennych?).

Mi z kolei podobają się:
- wielkopłetw wspaniały (rośnie do dość dużych rozmiarów, ale bywa agresywny),
- tęczanka czerwona (Glossolepis incisus)
- krewetki red cherry

Co mam zrobić? Czy sluchać rady specjalisty? Czy nie zrobię błędu kupując rybki, które chcę? Jak myślicie?

Poniżej zamieszczam linki do mojego akwa:
"Przód":
Bok:
Tył:

Bardzo proszę o pomoc!

200l: 2 x 30 W, Tetra Tec EX 700, CO2, 25,5 oC, 7-8dH, 7Ph
amano x 4, gupiki ok. 20, kosiarki x 7, glonojad złoty x 3, kosiarki x 7, otosek x 5, kirysek sterby x 6, krewetka filtrująca, Innesa x 25, farowella x 3, gurami złoty x 4, prątnik karłowaty x 4
papuut
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 24, 2005, 15:40:50 »

Ciekawa kompozycja, chociaż ja jestem zwolennikiem obustronnego rozłożenia roślin, możliwe ze bedziesz mial za malo swiatla do tej ilosci roslin. przynajmniej 1 jarzyniowa wiecej
co do ryb to-
ja mam
noeon 25 szt
razbora 10
otociclus 4 szt
kosiarki 4szt
kirysy 4 szt
para ramireza
krewetki amano, filtrujace i rainbow
i puscil bym cos wiecej, aby wypelnilo ton wody tylko nie wiem co pasuje
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 24, 2005, 15:53:03 »

No ten "specjalista" widzę, że chce zarobić Smiley Akwarium ma się Tobie podobać, a nie jemu Wink
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2005, 18:51:46 »

ja bym postawił na tęczanki , kilka gatunków i kiryski na dno do tego. akwa fajne ale roślinki jak wyrosną to będzie ciemno. u mnie ocelot ma pół metra średnicy.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Listopad 24, 2005, 22:07:04 »

Jak jest róznica pomiędzy "planuje kupić" a "podobają mi się" ??

Tęczanki incisus są mało wymagające i raczej niekłopotliwe w utrzymaniu. Myślę że w tym akwarium będzie im się podobać. Jeśli zdecydujesz się na tęczanki to zrezygnuj z labiryntowych (gurami, prętniki, wielkopłetwy) ,gdyż te ryby nie lubią towarzystwa ryb szybko pływających.
26st to raczej ciągle dużo jak na krewetki amano. Red Cherry tolerują wyższe zakresy temperatur jednak ze względu na ich niewielkie rozmiary są dość trudne do utrzymania w akwarium z rybami (zwłaszcza tak duzymi jak incisus czy grapieznymi jak labiryntowe). Otosy możesz kupić, to porzyteczne w akwarium stworzonka, będa uwijać się wśród roślin zjadając glony. Kirysy tez sa mile widziane. Neonki w połączeniu z tęczankami będa wyglądać dość tandetnie dlatego bym z nich zrezygnował. Zwinniki blehera są dość ładne jednak również dość wymagające. jeśli jesteś początkującym to bym ich nie brał. Istnieje tez ryzyko że incisus będą swymi rozmiarami na tyle straszyły blehery że te nie będą chciały z kęp roślin wypływć.
Biorąc pod uwage że masz już 7 kosiarek, które wyrosną na duże 15cm "śledzie" to specjalnie nie zapychałbym już toni wodnej rybami. Mozna by tam ewentualnie dodać jakiegoś mniejszego przedstawiciela aterynowatych, np: tęczankę neonową, tęczankę filigranową bądź furkatusy. Myśle, że tak skomponowana obsada będzie wyglądać doś efektownie a przy tym nie będzie ona zbyt kłopotliwa.  

To jednak tylko sugestie, ostateczna decyzja należy do ciebie.

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 24, 2005, 22:21:32 »

lukas - kosiarka nie zajmuje toni wodnej, a raczej strefy przydenne.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Listopad 24, 2005, 22:29:40 »

moje zajmują właściwie każda strefę poza powierzchniową  :wink:

kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Listopad 24, 2005, 22:55:17 »

moje tez siedziały tam gdzie jest coś do jedzenia. i jeszcze bardzo lubiły spać w nocy na ulubionym liściu albo korzeniu. chyba spały całą noc tak bo rano często były w tym samym miejscu.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 24, 2005, 23:31:43 »

Oczywiście, kosiarki przesiadują przede wszystkim tam gdzie mają miejsce. Czyli na dnie, na liściach itd. Niestety nie są to najlepsi pływacy, dlatego trzeba wziąć pod uwagę, że na dnie też urzędują. Na pewno jednak nie jest to typowa ryba przebywająca w toni wodnej.
Chrabonszcz
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 28, 2005, 18:01:32 »

Dzięki za wszystkie porady. Moje akwarium składa się obecnie z:

- krewetki amano   4 szt. (upodobały sobie zakamarki w korzeniu i pozycję na nietoperza: do góry nogami) Smiley
- gupiki (ok. 1 cm długości) 20+ szt.
- kosiarki (w tym jedna fałszywa, za późno się nauczyłem rozróżniać) 7 (raczej trzymają się dna i roślin, ale też ładnie pływają po środkowej części)
- glonojad „złoty” (Ancistrus Gold)   3 (ktoś mi powiedział, że w przyszłości przestaną jeść glony; na razie mają ok. 4 cm)
- otosek (otociklus)    5
- kirysek sterby    6 (nie waha się podpłynąć na powierzchnię by zaczerpnąć wodę; jest ładny i szybko pływa); trafiłem go w końcu po 12 zł
- krewetki filtrujące   1 (od ponad tygodnia jej nie widziałem)
- neon Innesa   25
- glonojad farowella   3 (nie wiem, czy nie za mało)
- gurami złoty   4 (ok. 4 cm długości, za małe, by rozróżnić płeć)
- prątnik karłowaty    4 szt (dwie parki)

Ze zwinnika Blehera i tęczanek zrezygnowałem. Widziałem też zdjęcie krewetki amano jedzącej red cherry. Z obecnego składu jestem zadowolony, aczkolwiek widząc rozrost roślin chyba może brakowąć miejsca do pływania. Za to jest sporo zakamarków i to dobrze, bo jeden z gurami przepędza pozostałe, podobnie neonki się podszczypują. Samiczki prętnika też często siedzą w ukryciu.

CO2 i napowietrzanie działają. Rośliny rosną bujnie, ale jeszcze nie nawożę. Moczarki chyba się całokowicie pozbędę. Przyrasta ok. 10-15 cm tygodniowo. Podobnie Heteranthera zosterifolia też się bardzo rozrasta. Pistie i wgłębkę systematycznie usuwam (i kilka ślimaków dziennie też - nie widze, by ich liczba się zmniejszała), by nie było zbyt ciemno. Ocelot (dzieki za podpowiedzenie nazwy) też się ładnie rozrasta. Reszta - w zwykłym tempie, oprócz glonów, które upodobały sobie jedną szybę. Zmniejszyłem dawki jedzenia dla ryb (kosiarki chętnie go jadły) i wyeliminowałem z niego spirulinę - może pomoże. Boję się, że jak dałbym jeszcze jedną świetlówkę to bym glonów nie opanował bez chemikaliów.
Hygrophila polysperma dorosła do powierzchni wody (ok. 20 cm w ciągu dwóch-trzech tygodni) i zakwitła. Temperatura to stabilne 25,5-26 stopni, twardość ogólna 7-8, a kwasowość: 6,7-7,1 Ph (na oko, patrzac na różnice w kolorach).
Jeśli coś jest nie tak w moim akwarium, albo powinienem na coś zwrócić większą uwagę, to będę wdzięczny za rady.

Dzięki za dotychczasowe porady!

200l: 2 x 30 W, Tetra Tec EX 700, CO2, 25,5 oC, 7-8dH, 7Ph
amano x 4, gupiki ok. 20, kosiarki x 7, glonojad złoty x 3, kosiarki x 7, otosek x 5, kirysek sterby x 6, krewetka filtrująca, Innesa x 25, farowella x 3, gurami złoty x 4, prątnik karłowaty x 4
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: