Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czym nawozić?  (Przeczytany 1734 razy)
KRASY
Nowy
*

« : Luty 12, 2006, 23:15:56 »

Witam! Mam akwa 60 l, jestem poczatkujący, Ryby 2 pary Ramire, 30 neonek czerwonych , 2 kosiarki, 2 glonojady. Sporo roślin ,nawet nie znam ich nazw , wsadzone są w piasku. Czy ktos powie mi czym nawozić te rośliny? Acha, mam świetlówkę fioletową. kurcze nie mam pojęcia jaka moc bo piszę nie z domu...HELP.
szef1992
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 13, 2006, 14:49:24 »

Ja polecam tropicala FerroAktiv jeślici dobrze rosną rośliny i nawóz ma tylko troszke pomóc. A masz w akwarium jakieś niedobory i rośliny zbytnio nie rosną to polecam PlantaGainer.
A tak na marginesie.... trzymasz 30 nenów w 60 litrach :? ? :? ? :? ?
KRASY
Nowy
*

:)
« Odpowiedz #2 : Luty 13, 2006, 16:30:29 »

Witam. Rośliny rosną całkiem dobrze choć wolno. Pytam o nawóz ponieważ, chciałbym żeby one  miały żywe intensywne kolory i rosły troszkę szybciej.Krótko mówiąc ,chcę im troszkę pomóc w rośnieciu:).
Do tej pory niczego nie dodawałem do wody ,oprócz błekitu przeciwko glonom,ąle odkąd mam kosiarki ,to nawet błękitu nie dolewam:).
Co polecasz aby troszkę tym roślinom pomóc? Ja myślałem o Planta Gainer PRO Ferro+ lub Planta Gainer Classic.

P.s.
Uważam ,że ta liczba neonek w 60 l  jest w sam raz.Smiley
szef1992
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 13, 2006, 16:47:34 »

No to kup PG Cheesy A jaki to niech ci ktoś inny doradzi. A jednak tych neonów masz za dużo w 60l. gdybyś miał tam same neony ale ty masz jeszcze inne ryby w tym akwa. Cheesy
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2006, 17:42:25 »

jeśli chcesz krasy żeby rośliny rosły szybciej to daj im więcej światła bo same nawozy mało dadzą. nie przesadzaj z dawką , jakieś pół na początek bo przecież neonki też produkują nawóz.
Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 13, 2006, 20:01:51 »

hej, ja uzywam od ok 2 tyg PG Classic, PG ferro plus i PG makro w dawkach zalecanych na opakowaniach. PG ferro codziennie, bo to jest żelazo, a reszte co tydz przy podmianie, ale PG makro wlewam do odstalej wody a nie prosto do akwa. Jednorazowo koszt zakupu tych trzech naraz wynosi ok 100 zł. Ja na efekt musze troch poczekac, bo
w tej chwili walcze z glonami nitkowatymi. PS ale Kafarski ma świętą racje. Musiesz zwiększyć światło no i dodawać CO2. Wtedy powinny być dobre efekty. Pozdrawiam.
KRASY
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 13, 2006, 23:37:38 »

W takim razie jadę w czwartek na giełdę i kupuję PLANTA GAINER PRO FERRO +  i  Ferro -Activ Tropicala. i zobaczymy co z tego urośnie.

Moje młode Ramirezy mają już  3tyg. niestety zostało ich już tylko 13 Sad
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: