Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Problem z obsada-prosze o pomoc!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z obsada-prosze o pomoc!!  (Przeczytany 1766 razy)
nimfa
Nowy
*

« : Grudzień 11, 2005, 12:09:19 »

witam, jestem swiezo upieczona akwarystka i juz mam problemy Sad
mianowicie chodzi o obsade, mam misz masz-kilka rybek dostalam od kolezanek kilka jest z pracy ojca (likwidowal akwa) a inne samam kupilam...
powiedzcie co mam usunac z tego zbiornika a co np dodac w zamian, akwa ma 63 litry i taka obsada:
-4 kiryski spizowe
-4 kosiarki
-bojowniczka(samiczka)
-2 razbory klinowe
-3 molinezje czarne
-2 molinezje balonowe
-2 molinezje zlote
+ okolo centymetrowe potomstwo (okolo 6 sztuk) czarnych mollek
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #1 : Grudzień 11, 2005, 12:26:44 »

Czesc!
Napewno usun kosiarki masz znacznie za male akwa ! Bojownik moze zostac i kiryski . usun rozbory one sa stadne i potrzebuja bardzo mieekiej wody! a zreszta to nie wiem . .  . ALBO JEST 2 wariant bys dokupila rozbory ok 8szt i dotego stadko neonow ale to inne biotopy . Niech sie wypowiedza doswaiadzczeni :wink:
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 11, 2005, 12:28:53 »

Ja bym oddał kosiarki, są za duże na 63L :!: Razborki też bym oddał, za mało ich - są stadne, i aby dobrze się czuły, trzeba mieć ich 10szt. Dokupiłbym z 2 kiryski spiżowe i jednego zbrojnika niebieskiego. resztę zostawiłbym Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Grudzień 11, 2005, 14:47:12 »

kiryski - spoko, niech zostaną (mozna nawet ze 2 dokupić)
kosiarki - to duze ryby (15cm), także raczej nie nadają sie do takiego akwarium; mozna je zastapic kilkoma otoskami (4-5 sztuk)
bojownik -ja bym zostawił, mozna nawet dokupic samca i jeszcze z 1-2 samiczki
razbory - osobiście bym zostawił bo to ładne ryby, jeśli zostają to koniecznie dokupic ich więcej. tak żeby w sumie było przynajmniej 6-8 sztuk, a im więcej tym lepiej (oczywiście mając na uwadze litraż :wink: )
molinezje - to kwestia gustu ale ja bym je usunął. jeśli zdecydujesz się na zakup większej liczby rasbor to raczej obranicz ilośc molinezji.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: