Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z wodą :(  (Przeczytany 2120 razy)
Alfi
Nowy
*

« : Luty 28, 2006, 18:39:35 »

Witam wszystkich...... :wink:
mam problem z wodą w akwarium.
Mam 4 rybki welony ( złote ryby) akwarium 30L roslinke zywa, filtr chodzi 24h.
temp 22-24C
I ciągle woda jest lekko biała tzn tworzy się mgła :oops:
i z czasem robi sie coraz bardziej biało :?
czyscilem akwarium, kamyszki, nic nie pomaga.
sprawdzałem ph wody, wynosi 7
jedzenie daje raz dziennie bardzo mało.
stosowałem preparaty sól, i inne preparaty na glony itp.
NIC nie pomaga i nie wiem co się dzieje.
co mam robić?
bardzo prosze o pomoc.
pozdrawiam
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 28, 2006, 19:16:53 »

Przede wszystkim zmień akwarium, bo nie można czterech welonów trzymać w takiej klitce. Minimum 100 litrów dla nich.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 28, 2006, 19:17:25 »

Prawdopodobnie masz wysyp pierwotniaków. Poczytaj coś o zakwitaniu wody. Możesz tez spróbawać dodać Cristal firmy Tropical Smiley

Alfi
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 28, 2006, 19:19:03 »

Cytat: mdramski
Przede wszystkim zmień akwarium, bo nie można czterech welonów trzymać w takiej klitce. Minimum 100 litrów dla nich.

kurcze te wolonki są bardzo małe :roll:
czy da sie poznac ze ryba jest ciasno?
bo jak patrze to nie widać tego po nich :wink:
Cytat: Seboos
Prawdopodobnie masz wysyp pierwotniaków. Poczytaj coś o zakwitaniu wody. Możesz tez spróbawać dodać Cristal firmy Tropical Smiley

Ale od czego to jest?
wina wody??
pzdr.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 28, 2006, 19:25:10 »

Alfi, welonów się nie trzyma w tak małym akwarium. Tego nie idzie poznać, tylko tak po prostu jest. Ta ryba rośnie spora i tylko w większym zbiorniku możliwy jest jej prawidłowy rozwój. Co do wody, to pewnie nie pamiętałeś o dojrzewaniu akwarium i od razu wpuściłeś tam te welony. Polecam przeczytanie kilku artykułów dla początkujących. Jak zacząć, znajdziesz na głównej stronie tego serwisu, a dokładnie tutaj: http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/
Alfi
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 28, 2006, 19:52:15 »

Cytat: mdramski
Alfi, welonów się nie trzyma w tak małym akwarium. Tego nie idzie poznać, tylko tak po prostu jest. Ta ryba rośnie spora i tylko w większym zbiorniku możliwy jest jej prawidłowy rozwój. Co do wody, to pewnie nie pamiętałeś o dojrzewaniu akwarium i od razu wpuściłeś tam te welony. Polecam przeczytanie kilku artykułów dla początkujących. Jak zacząć, znajdziesz na głównej stronie tego serwisu, a dokładnie tutaj: http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/

Rozumiem, mam jeszcze jedno akwarium~100L wiec zamienie na to wieksze :wink:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: