Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kamień na szybie  (Przeczytany 2764 razy)
toudi158
Nowy
*

« : Luty 27, 2006, 22:53:41 »

raz na dwa tygodnie spuszczam z 8 cm wody i wymieniam, zawsze przy tym obskrpuje ten cholerny biały kamień żyletą, próbuje ten kamień wycierać w papier i wyrzucać. Moje pytanie : co zrobić aby tego nalotu nie było, i czy jak obskrobie i wleci do wody (dużo) to sie nic nie stanie. z góry thx

baniak: 45l
obsada:
1 x glonojad
3 x kiryski (1 pstry,2 żółte)
4 x molinezje balonowe
3 x kardynałki chińskie
3 x danio malabarskie
2 x rozbory klinowe.
3 x gupiki
2-3x małe rybkowate coś :]

baniak 15l
6 x malutkie gupiczki
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2006, 23:01:22 »

Kamień bierze się głównie z twardej wody. Jak nie chcesz, aby się tworzył, musisz pomyśleć o zmiękczaniu wody w akwarium, ale w sposób bezpieczny dla jego mieszkańców.
toudi158
Nowy
*

re:
« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2006, 23:13:46 »

no rozwiń swą myśl jak moge to uczynić, uprośc troche życie :] a to czyli jak będe ciachał ten kamień i on będzie wlatywał do wody to?
zauważyłem że moja molinezja jakby to ująć "zajadała się" tym co mi wypadło z żylety

obsada:
1 x glonojad
4 x molinezje balonowe
3 x kardynałki chińskie
3 x danio malabarskie
2 x rozbory klinowe.
3 x gupiki

baniak 15l
6 x malutkie gupiczki
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2006, 23:16:14 »

Ten kamień jest obecny w wodzie, na szybie się po prostu wytrąca. Zanim jednak cokolwiek zrobisz kup test na twardość. Potem działaj. O zmiękczaniu jest tu mnóstwo informacji, poszukaj dobrze Wink Ale najpierw test !!! Najważniejsze jest zdrowie ryb, a nie to czy łatwo nam czyścić akwarium.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #4 : Luty 27, 2006, 23:21:39 »

Ze zmiekczanie,m wody chodzi o to że nalezy dodwać do akwarium wody o mniejszej twardości niz masz ją w kranie. Na twardość stłada sie zawartość wszelkiego rodzaju weglanów i metali rozpuszczonych w wodzie. Ten biały nalot to weglan wapnia. w wodzie miekkiej go nie ma lub jest bardzo mało.
wode miekka można otrzymac stosując filtry RO (odwrócina osmoza) koszt od 350-10000zł w zależności od modelu Wink - drogie na początek potem oszczędza czas
można zmiekczać wode kationitem i anionitem toto jest tanie ale zmiekczanie wody to dosc czasochlonna zabawa. Jak sie pomyslisz moze ci wyjsc woda zbyt kwaśna.

Co do usuwania tego białego nalotu to nie rób tego zyletką. Namocz go najpierw wodą nastepnie szoruj gąbka taka jak do mysia naczyń. To najlepszy sposób nie niszczący szkła
gąbke możesz nasączyc sokiem z cytryny to pomaga ale uważaj by nie zakroplić jej za dużo do akwa bo ph zmienisz na mniejsze a to może być groźne dla ryb.
pozdr.

112,25
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Luty 28, 2006, 12:25:57 »

węglan wapnia osadza się często gdy rośliny zużywają co2 z niego. zostaje Ca+ ,którego nie mogą 'zjeść'. jeśli masz trochę światła spróbuj z bimbrownią lub jeszcze lepiej z butlą co2. wtedy rośliny nie będą zużywały tak co2 z węglanu. nie wiem czy masz pokrywę ale z pokrywa nie ma takiego parowania wody i kamień nie osadza się tak na ściankach.
toudi158
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 02, 2006, 23:11:20 »

nie wiem czy można to nazwać pokrywą ,ale 4 cm nad taflą wody mam po prostu szklaną szybe :/ na moje akwa nie robią pokryw ;/

obsada:
1 x glonojad
4 x molinezje balonowe
3 x kardynałki chińskie
3 x danio malabarskie
2 x rozbory klinowe.
3 x gupiki

baniak 15l
6 x malutkie gupiczki
radek s
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 15, 2006, 17:13:49 »

moze spróbuj raz na 2 miesiące robić podmianę lub rzadziej tylko dolewaj jak jej ubędzie.ja tylko dolewam wody juz od pół roku i dopiero teraz bede robił podmiane sptóbuj pozdrowienia
kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Marzec 15, 2006, 18:10:18 »

Cytat: radek s
moze spróbuj raz na 2 miesiące robić podmianę lub rzadziej tylko dolewaj jak jej ubędzie.ja tylko dolewam wody juz od pół roku i dopiero teraz bede robił podmiane sptóbuj pozdrowienia

i twoje rybki oczywiście nigdy nie chorują i rozmnażają się na potęge? ile ich masz w jakim zbiorniku i z iloma roślinami? może jakieś wyniki na no3? ,pH?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: