Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Żwir kwarcowy  (Przeczytany 3101 razy)
swoje2
Stały użytkownik

« : Marzec 14, 2006, 17:10:19 »

Czy żwir kwarcowy może podnosić pH?? Jeżeli tak, to jaki inny rodzaj podłoża proponujecie?
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2006, 17:19:08 »

Jest obojętny dla wody (fachowo: inertny). Możesz go spokojnie stosować.
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 14, 2006, 17:29:51 »

To dlaczego jak polałem go preparatem SERA pH minus pojawiły się bąbelki??
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 14, 2006, 17:46:34 »

To musi tam być domieszka jakiegoś wapna. Stąd pH się zmieni, ale sam żwir kwarcowy nie powoduje zmian.
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 14, 2006, 17:50:19 »

No niestety zmienia się i to bardzo szybko:( Dal próby wieczorem obniżyłem pH o ok 0,2-0,4 a następnego dnia rano pH powróciło do poprzedniego poziomu (8!!!). Więc chyba jedyne co mi pozostaje to wymienić podłoże. Tylko nie wiem na jakie. Co proponujesz??
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2006, 21:08:47 »

Wiesz, sam musisz dobrać podłoże. Nie wiem jakie masz akwarium. Ale przynajmniej wiesz już jak sprawdzać czy Ci nie zmieni podstawowych parametrów.
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2006, 21:26:05 »

W akwarium sa skalary, gurami, ramirezki i zbrojniki. Dla mnie najwazniejsze jest to, aby podłoże nie zmieniało parametrów wody. Bo już powoli trace cierpliwość  z tym pH :cry:
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Marzec 14, 2006, 23:37:59 »

a jakie masz pH wody w kranie ?

swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 15, 2006, 09:52:23 »

W kranie też pH=8, Tww=11, Two=21 Sad
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 15, 2006, 11:32:42 »

Cytat: mdramski
To musi tam być domieszka jakiegoś wapna. Stąd pH się zmieni, ale sam żwir kwarcowy nie powoduje zmian.

Żwir, który mam teraz dostałem od taty, który kiedyś też miał akwa. Pamiętam, że oprócz tego żwiru miał też małe kamienie znad morza. Likwidujac akwa pomieszał żwir z kamieniami. Czy kamienie z morza mogą być źródłem "moich problemów"??

PS. Fajnie byłoby mieć w życiu tylko takie problemy.....Cheesy
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 15, 2006, 12:47:01 »

To two jest straszne. Ja najpierw zająłbym się zmiękczeniem wody a dopiero potem pH. Przy takiej twardości wody ciężko jest zejść z pH nawet do 7.
Sprawdź jak zmienia sie tww po ugotowaniu twojej wody. Jeśli to małe akwarium to możesz spróbować mieszac kranówkę z woda destylowaną, jeśli większe to pozostaje zakup filtra RO.
Jesli masz dużo roślin to możesz spróbować założyć bimbrownię (albo butlę ciśnieniową CO2). Ona nasyci wodę CO2 przez co pH powinno się obnizyć. Nasycenie CO2 wzmaga intensywnośc rozwoju roslin, u których zwiększa się zapotrzebowanie na miko- i makroelementy. Rosliny pobierając je z wody obniżają zarówno two jak i tww. Jendak zmiękczanie wody przez rosliny jest procesem stopniowym i raczej powolnym.

swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 15, 2006, 16:03:47 »

Będzie restart akwa. Mam już inne podłoże i kationit wodorowy do zmiękczania wody. Postaram się otrzymać wodę o Tww ok. 4 -5, Two 15 a ph 6,8-7.  Co Wy na to??
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Marzec 15, 2006, 18:30:46 »

wg mnie problem tkwi w wodzie a nie w podłożu. Chyba że ten twój żwir kwarcowy tylko z nazwy jest kwarcowy  :wink:

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: