Kasztanka
Zainteresowany

|
 |
« : Marzec 21, 2006, 18:19:53 » |
|
Byc moze byl jakis taki temat...ale chcialabym sie zapytac, czy moge wpuscic kokosa jak zabarwia on wode? bo gotowalam juz go 3 razy i nadal zabarwia..ale juz mniej niz za pierwszym razem...  cala noc moczyl sie w zimnej wodzie i tylko lekko zabarwil..co sadzicie?
|
|
|
|
------------------------------------------------------- 53l 1+1 barwniak czerwonobrzuchy narybek barwniaków otosek..<niestety jeden:(>
rosliny: anubias, moczarka, bacopa, nurzaniec, jakas trawa, hm..i Limnophila sessiliflora
|
|
|
zuza
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 21, 2006, 18:26:47 » |
|
bedzie ci barwil jeszcze. moj kokos stal w wodzie caly tydzien i potem chlup do akwarium codziennie wymienialam wode az wkoncu byla dosc czysta po tygodniu namaczania.
|
|
|
|
112L ---- MOJ rybek--!!!!!--fotka--!!!!3-ramirezy 2-skalary żaglowce 1- prętnik 2-mieczyki 4-otoski 11-neonów czerwonych zbrojnik niebieski , synodontis , krewetka
|
|
|
Kasztanka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 21, 2006, 18:35:15 » |
|
czyli nie wkladac go do akwa ? gotowac go jeszcze, czy tylko moczyć?
|
|
|
|
------------------------------------------------------- 53l 1+1 barwniak czerwonobrzuchy narybek barwniaków otosek..<niestety jeden:(>
rosliny: anubias, moczarka, bacopa, nurzaniec, jakas trawa, hm..i Limnophila sessiliflora
|
|
|
thomas41
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 21, 2006, 18:35:24 » |
|
zuza kokos się gotuje, a wody sie nie wyniemia tylko podmienia
|
|
|
|
POZDROWIENIA Thoma$
|
|
|
zuza
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 21, 2006, 18:47:36 » |
|
no jasne ze trzeba go wygotować . podmienia czy wymienia wszystko jedno .ja wymienialam  kokos jest ok i nie brudzi mi wody .aha do gotowania wsypalam troche soli nie wiem co mialo to dac <doradzali mi tak kiedys> w kazdym razie jak sobie tydzin polezal w wodzie to sie wyplukalo wszystko.
|
|
|
|
112L ---- MOJ rybek--!!!!!--fotka--!!!!3-ramirezy 2-skalary żaglowce 1- prętnik 2-mieczyki 4-otoski 11-neonów czerwonych zbrojnik niebieski , synodontis , krewetka
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 21, 2006, 19:05:45 » |
|
no jasne ze trzeba go wygotować . podmienia czy wymienia wszystko jedno .ja wymienialam To wcale nie jest wszystko jedno. Wymieniając całą wodę, niszczysz całą faunę bakteryjną. Akwarium musi dojrzewać od nowa. Jest znacznie większe ryzyko chorób. Cały cykl azotowy musi się zacząć od początku i trwa to ok. 2 tygodni albo i więcej, zanim będzie można wpuścić ryby. Podmiana natomiast to tylko częściowa zmiana wody, powodująca usunięcie nadmiaru szkodliwych substancji bez znaczącego zniszczenia tej fauny. Także jest to ogromna różnica...
|
|
|
|
|
|
|
zuza
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 21, 2006, 19:14:34 » |
|
no jasne ze trzeba go wygotować . podmienia czy wymienia wszystko jedno .ja wymienialam To wcale nie jest wszystko jedno. Wymieniając całą wodę, niszczysz całą faunę bakteryjną. Akwarium musi dojrzewać od nowa. Jest znacznie większe ryzyko chorób. Cały cykl azotowy musi się zacząć od początku i trwa to ok. 2 tygodni albo i więcej, zanim będzie można wpuścić ryby. Podmiana natomiast to tylko częściowa zmiana wody, powodująca usunięcie nadmiaru szkodliwych substancji bez znaczącego zniszczenia tej fauny. Także jest to ogromna różnica... ZWARIOWALEŚ NIE CHODZI MI O WODE W CAŁYM AKWA!!!!!! chodzi mi o tego kokosa zeby go nie wkladać do akwarium zeby wody nie brudził jak go da do akwarium zeby sie moczył gdzieś w jakims garnku przez tydzień ok. i zeby wlewala tam wode świeza co jakis czas do tego garnka a nie do akw. chyba sie zle zrozumielismy p.s.niech sobie wymoczy tego kokosa bo bedzie miec syfna wode w zbiorniku
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 21, 2006, 19:18:16 » |
|
ok, wszystko jasne  W sumie z tego tematu można jednak wywnioskować co innego  No, ale najważniejsze, że teraz się rozumiemy  Przy gotowaniu kokosa oczywiście to nie ma żadnej różnicy :lol:
|
|
|
|
|
|
|
zuza
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 21, 2006, 19:20:59 » |
|
hehe no jasne sorki to ja napisałam tak ze mozna bylo cos innego pomyslec <ale bym kolezanke urzadzila>dobrze ze sie wyjasnilo.zakrecilam sie :roll:
|
|
|
|
|
|
|
Kasztanka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 21, 2006, 19:57:37 » |
|
dzieki za odpowiedz:) czyli kokos bedzie sie teraz moczył ztydzień w garnku:) hehe...Ja też spoczątku pomyślałam , że wymieniasz wode w akwa, ale potem uznałam ze w pojemniku w którym znajduje sie preparowany kokos:) Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Artur_MAZ
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 22, 2006, 09:31:09 » |
|
słyszałem że można też gotować w wodzie z octem. prawdopodobnie zatrzymuje to kolor gotowanego elementu ( kamień, korzeń , kokos ...) tylko potem trzeba dokładnie wypłukać
|
|
|
|
|
|
|
delTORO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 22, 2006, 16:11:23 » |
|
Witam. Ja kokosa wrzucam do garnka z wodą, czekam aż woda się zagotuje i wyłączam. Kilka minut jeszcze kokos się moczy, później przepłukuje pod zimną wodą i wkładam do akwa. W 30L włożone 2 "świeże" kokosy nic nie barwiły, przynajmniej nie na tyle żeby coś można było zobaczyć. Czytałem, że niektórzy nawet nie gotują, tylko dokładne wyczyszczenie+opłukanie i do akwa. delTORO
|
|
|
|
112L L260, L201, otocinclus affinis Fundulopanchax nigerianus innidere Microgeophagus ramirezi
|
|
|
|