Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: filtr fluval 105-spadek wydajnosci :-( ?  (Przeczytany 2031 razy)
tomoe30
Nowy
*

« : Marzec 30, 2006, 14:20:03 »

posiadam filtr fluval 105 okolo pol roku. ostatnio zauwazylem spadek wydajnosci.dosyc duzy bo okolo o polowe. filtr jest na gwarancji jednak jestem ciekawy co moze byc przyczyna tego stanu. mimo wyczyszczenia sytuacja nie ulegla poprawie
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #1 : Marzec 30, 2006, 14:50:43 »

jeśli to model z garbowanymi przewodami to one sa najprawdopodobniej przyczyną spadku wydajności. musisz je zdjąć i wyczyścić za pomocą np. szczotki do butelek.
polecam również wyczyszczenie samych zaworów i wirnika.

gg:1384140
TheMarty
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 30, 2006, 14:57:29 »

Co masz w filtrze (jakie srodki filtrujace)? Rury nie powinny sie tak szybko zapychac (po pol roku), chyba ze oczyszczasz wode z kanalizacji ;-)

TheMarty
-------------------------------------------------
112l zal. 2006. Obsada: molinezje, mieczyki, zalobniczki, neonki inesa, kiryski panda, bocje karlowate, zbrojnik niebieski.
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #3 : Marzec 30, 2006, 15:00:01 »

jeśli nie używasz prefiltra na wlocie to we fluvalach "węże" zapychają się dość szybko. garbowana powierzchnia sprzyja rozrostowi glonów  i zatrzymywaniu się nieczystości.

trisomik
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 31, 2006, 08:18:45 »

Wyciągnij wirnik za pomocą narzędzia dostarczonego przez producenta i go wyczyść. Też mam taki filterek i myśle że to może być przyczyna. Myśle że to nie wina przewodów ale na wszelki wypadek można zrobić mały przegląd. Pozdrawiam.
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 01, 2006, 13:11:53 »

Kod:
Myśle że to nie wina przewodów ale na wszelki wypadek można zrobić mały przegląd.

swoje zdanie opieram na doświadczeniach z fluvalem 304. co jakiś czas  płukanie jedynie wirnika i zaworów nie pomoga, i
jestem  zmuszony wywalać całą instalację.
ale wolę to, niż zakładanie prefiltra i szpecenie zbiornika.

tomoe30
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 04, 2006, 10:28:12 »

filtr jest totalnie czysty.wyczyscilem go poniewaz myslalem ze to cos pomoze.i lipa
kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 04, 2006, 11:06:01 »

w takim razie może pomogło by namagnesowanie wirnika.  kiedyś kupiłem nowy wirnik w sklepie i nie chciał się kręcić- był rozmagnesowany. składa się chyba z magnesu jak każdy wirnik. pytam bo nie mam fluvala a pomaga na kilka miesięcy mojemu Eheimowi.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: