Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « GLONY I zmętnienie wody
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: GLONY I zmętnienie wody  (Przeczytany 2023 razy)
kskwojtek
Nowy
*

« : Kwiecień 03, 2006, 07:11:53 »

Witam. Posiadam akwarim ok 30L
3 mieczyki
2 żałobniczki
2 danio
1 glonojad
1 welon
Ph 6,5
Temp. 24C
Twardości nie mierzyłem
Akwarium mam od trzech tygodni, miewałem już problemy ze zmętnieniem wody ale dosyć szybko dochodziła do normy. Teraz zaatakowały mnie glony, biedny glonojad już nie wyrabia!! Czy to jest normalne w początkowym stadium akwarium czy coś mam zadziałać??? Proszę o wszelkie wskazówki. Z góry dzięki.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 03, 2006, 10:04:14 »

Może za duży poziom związków azotowych i/lub za dużo światła. Długo odczekałeś od założenia akwarium do wpuszczenia rybek :?: Glonojad nie jest rybcią która żywi się tylko i wyłącznie glonami więc nie licz na to że wyżre ci wszystko. Poza tym mieczyki są za małe do tego akwa no i welonka z tymi rybami też nie pasuje.

zuza
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 03, 2006, 10:44:55 »

Cytat: Seboos
Poza tym mieczyki są za małe do tego akwa no i welonka z tymi rybami też nie pasuje.

za małe Huh?coś ci sie poplątało-mieczyki nie nadają sie do takiego małego akwarium tylko do takiego co ma ok 100l. z welonkami to tez nie do takiego akwarium.

moze to akwarium poprostu nie dojrzało jeszcze..... :lol:

112L ---- MOJ rybek--!!!!!--fotka--!!!!
3-ramirezy
2-skalary żaglowce
1- prętnik
2-mieczyki
4-otoski
11-neonów czerwonych
zbrojnik niebieski , synodontis , krewetka
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 03, 2006, 11:12:53 »

No faktycznie mialem na mysli za male akwa na mieczyki ... Palce przeniosly myśli za szybko na klawiaturę  :?  :evil:

kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 03, 2006, 12:34:37 »

na pewno masz za dużo ryb w za małym akwarium. obrastanie glonami w młodym akwarium jest normalne ale w twoim przypadku pomogły ryby. pozbądź się tych większych i którym nie odpowiada twoje pH- dla mieczyków to raczej za mało.
kskwojtek
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 04, 2006, 06:39:44 »

Mieczyki są na razie jeszcze malutkie Smiley Niedługo rozpoczynam budowę dużego akwarium więc zostaną przeniesione Smiley Dzięki za porady. Wczoraj wyraźnie zauważyłem że woda zaczyna się klarować. Dopadł mnie za to następny problem a nawet dwa:
1. Pojawiły się ślimaki (kształtna muszelka, ciemna w jaśniejsze kropeczki) nie wiem skąd i po co?Huh Usuwać je??
2. Zachorowała welonka Sad Co prawda nie pasuje do reszty ale mi jej żal Sad Ma dziwniw zdeformowaną dolną część pyszczka w ciemnym kolorze, wygląda to jakby coś gniło, Zachowuje się normalnie, apetyt jej dopisuje. Nie wiem co to może być??? Na wszelki wypadek odizolowałem ją od reszty. Poradźcie co zrobić??
Jakie powinno być PH dla mieczyków?Huh?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 04, 2006, 06:52:41 »

Cytat: kskwojtek

Jakie powinno być PH dla mieczyków?Huh?

Poczytaj w dziale ryby.

A przed założeniem większego akwa poczytaj o dojrzewaniu akwarium - unikniesz problemów ze zmętnieniem itp. Co do welonki - może jakaś infekcja bakteryjna albo pasożyty.

kskwojtek
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 04, 2006, 07:43:27 »

Seboos dzięki za tak szybką reakcję na moje zapytanie Smiley Chyba przejdę się do akwarystycznego na poszukiwania czegoś leczniczego. Może coś polecisz??? Faktycznie moje akwarium nie miało wysezonowanej wody, rybki pływały już drugiego dnia od zalania.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 04, 2006, 09:30:13 »

Cytat: kskwojtek
rybki pływały już drugiego dnia od zalania.

No to tutaj prawdopodobnie przyczyna ... akwa nie zdążyło się ustabilizować. Co mogę polecić ... hmmm ... może MFC Tropical'a - dość uniwersalny lek (ale trzeba uważać z dawkowaniem)
Poleciłbym jeszcze Sera Nitrivec - bakterie nitryfikacyjne - przyśpieszy dojrzewanie. Pamiętaj że wszystkie leki zabijają również w/w bakterie Smiley
Co do szybkości reakcji - spox Cheesy

kskwojtek
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 04, 2006, 18:54:39 »

dzięki za pomoc. mam nadzieję że welonka nie zaraziła innych rybek (Huh) Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: