Witam
Mam 3 danio i ostatnio zauważyłam,że 2 z nich maja taki duży brzuszek(stale się gonią i zaczepiają, itd.) to samiczki?? a ten 3 danio to chyba meżczyzna?? długi, smukłu i wgl a przede wszystkim spokojny. Co wy na to?? Jak można odróżnić samczyki od samiczek?? Pomocy, a i proszę o w miarę szybka odpowiedź:))
Dołączam się do pytania powyżej i do tego chciałbym spytać jak można rozpoznać ciąże u danio we wczesnym stadium i jak zorientowac sie, że poród niebawem nastapi (to znaczy złożenie ikry)?
Jakby były zdjęcia, to by było o czym mówić. Ale teoretycznie samice są grube a samce chude. I przy dorosłych osobnikach widać tą różnicę bardzo wyraźnie. Młode danio mogąbyć grube względem swojego ciała, ale wcale to nie oznacza, że to samice i że noszą ikrę. Moje dorosłe samice w okresie gotowości do tarła są tak grube, że jestem w stanie powiedzieć, że ponad 50% ich ciała to właśnie brzuch, wygląda to tak, że jakby przyczepił główkę i płetwy do małej piłeczki, a samiec jaki był chudy tak dalej jest chudy i zawsze będzie chudy.
Co do tego czy "poród niebawem nastąpi", nie wiem jak to skomentować, ale powiem krótko. Jak są sprzyjające warunki to do tarła dojdzie albo wczesnym rankiem, zaraz po tym jak się zacznie od słońca robić widno w pokoju, albo tuż po zapaleniu światrła. Ale jako tako nie ma sensu się "orientować" czy dojdzie do tarła. Albo będzie albo nie. Jeżeli myślisz o złapaniu rybek tuż przed tarłem i przełożeniem ich do innego akwarium to zapomnij o tym, nic z tego nie wyjdzie. Najlepiej dać tarlaki do docelowego akwarium i tam poczekać na tarło, a jak zobaczymy ikrę to tarlaki zabrać spowrotem do ogólnego akwarium.
Więcej nie ma co pisać, bo jest tego mnóstwo i w internecie i także na tym forum i wałkować w kółko to samo to strata czasu i miejsca na forum.