Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Świetlówka do holendra??jakie widmo i ustaw ? prosze o pomoc
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Świetlówka do holendra??jakie widmo i ustaw ? prosze o pomoc  (Przeczytany 4194 razy)
zuza
Zainteresowany
**

« : Marzec 29, 2006, 13:27:19 »

mam problem bo nie wiem jaka świetlówke 3 kupić narazie mam zwykła 18 w a 2 pozostałe to :aqua-glo <20w, 18000k> , flora -glo <20w, 2800k>
.chce sobie tą 3 wymienić na jakaś inna specjalną najlepiej .niestety nie wiem jaka byłaby odpowiednia i z jakim widmem???
myślałam nad power-glo <20w, widmo 18000k > ale nie znam sie na tym wiec dlatego prosze o rade fachowców z wiekszym doświadczeniem
chce zeby swiatło nie było zbyt żółte ,zeby podkreślało barwy i było dobre dla roślin czy da sie to zrobić?HuhHuhHuh?

i jesze pytanko odnośnie tego jak mam je ustawić która 1 , 2, 3, -czy aqua czy flora czy ta nowa ktorą proponujecie?
PROSZE O ODPOWIEDZI NA TE 3 PYTANIA I BARDZO DZIEKUJE ZA RADY Smiley  Smiley  Smiley

112L ---- MOJ rybek--!!!!!--fotka--!!!!
3-ramirezy
2-skalary żaglowce
1- prętnik
2-mieczyki
4-otoski
11-neonów czerwonych
zbrojnik niebieski , synodontis , krewetka
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2006, 13:51:35 »

w K wyraża sią temperature barwową a nie widmo Wink Dla roslin najlepsze sa świetlówki z przewaga widma czerwonego. Czyli jak patrzysz na rozkład widma śwetlówki to powinny mieć największe piki w przedziale 600-700 nm. Widmo niebieskie jest też wykorzystywane przez rośliny ale w znikomym stopniu, pozostałe zakresy w zasadzie wogóle.
Świetlówki z przewagą widma czerwonego (np. Hagen Aqua-Glo, Sylvania Aquastar, itp.) są tzw. świetlówkami różowym, co oznacza że światło widzialne emitowane przez nie ma zabarwienie różowawe, przez co nie wszystkim się to podoba. Świetlówki te uwydatniają barwy czerwone i niebieskie.
Świetlówki rozmieszczasz tak, by na tyle znajdowała się ta o największej temp. barwowej, a z przodu odpowiednio ta o najmniejszej.

zuza
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2006, 15:55:55 »

ok coś mi to rozjaśniło, ale  czekam na inne pomysły i rady Smiley

z tymi swiatlami i widmami to kosmos ja potrzebuje tylko takiego swiatła "przejrzystego".podoba mi sie jak swieci aqua glo np ale chce polączyć do tych 2<aqua i flora> co mam jakas inna........jak to bedzie jakbym dala np power-glo?Huh?jakie to bedzie swiatło?HuhHuh??

3-ramirezy
2-skalary żaglowce
1- prętnik
2-mieczyki
4-otoski
11-neonów czerwonych
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Marzec 29, 2006, 18:22:34 »

tu masz fajne zestawienia aqua-glo i flora-glo obrazujące ich widma i potrzeby roślin (chlorofil-a ,-b ) i dennerle Special Trocal 3085, podobne do 830-tek z krzywa roślin akwariowych.

i Dennerle

zdjęcia pochodza z hiszpańskiego serwisu -aquagarden[/img]
Robin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 29, 2006, 19:57:46 »

Nie za bardzo lapie co oznaczaja te linie i wykres :roll:

112L Ameryka
8-gupik,6-mieczyk,5-kirysek spizowy
2-molinezja black molly,2-molinezjazaglopletwa
2-zmienniak koralowy,2-kosiarka,2-otosek      2-krewetkaAmano,2-ampularia
25L Narybek
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Marzec 29, 2006, 20:55:23 »

w roslinach wystepuje chlorofil-a i chlorofil-b, w bakteriach i glonach - tylko -b. tu masz więcej z wikipedii-
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorofil
karotenoidy to pomarańczowe barwniki roślin, np. marchewki :wink:
phycoerythrin i phycocyanin (ang.) nie znalazłem nazw po polsku a biologiem nie jestem :roll: ,to barwniki głównie glonów,dlatego czasem są niebieskie i czerwone.ta żółta linia to porównanie do całego widzialnego widma światła.
jeśli dobrze rozumiem to flora-glo ma strasznie dużo widma odpowiadającego tym barwnikom glonów.
hm wszystko to ładne, kolorowe tylko się zastanawiam że praktycznie każda roślina ma inną budowę i w akwarium mogą być całkiem inne zapotrzebowania. może stąd te rozbieżności z wykresem od Dennerle? ktoś ma jakieś sugestie?
zuza
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 30, 2006, 09:12:57 »

mi tak samo wykresy niewiele mowia nie jestem chyba jeszcze na takim etapie...
w każdym razie na opakowaniech tych swietlówek są podane ich widma i producent napisał ze do aqua glo i flora glo poleca zestawienie z lifeglo lub sun glo i co mam z tym fantem zrobić?Huh na allegro bym chcialam znalesc sobie jakaś bo w sklepie <zoonatura>jest drogo a nie znalazlam nigdzie takiego dobrego sklepu jak tam tylko na necie.
jak narazie przy tej 3 zwykłej to jest za żółto i mi sie to zbytnio nie podoba.
prosze piszcie propozycje jeszcze jakies propozycje zestawień świetlówek.
nie wiem czy to coś pomorze -w moim akw jest dużo roślinek zielonych jedna czerwona<nazwy nie pamietam podobna do ludwigi czy jakos tak>:paproć,żabienice,kryptokoryny,mech cabomby,moczarki,cos liściaste tylko nazy nie pamietam ..światło żółte odpada ...

3-ramirezy
2-skalary żaglowce
1- prętnik
2-mieczyki
4-otoski
11-neonów czerwonych
fawqlec
Nowy
*

gg 1105724

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 11, 2006, 04:54:00 »

http://saurama.aqua-web.org/    Cool  Tu można sobie pooglądać jak co świeci

Akwa:375 l, filtr unimax 500 światło 2xTLD 840 +2xTLD860.
Obsada:
25 Neon Inesa
3 Sum Drewniak
15 Razbora Klinowa
10 Zwinnik Jarzeniec
20 Cardinia sp. Blue
kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 11, 2006, 09:37:23 »

Cytat: zuza

w każdym razie na opakowaniech tych swietlówek są podane ich widma i producent napisał ze do aqua glo i flora glo poleca zestawienie z lifeglo lub sun glo

każdy chce sprzedać jak najwięcej i dlatego każdy producent obojętnie jakiego towaru pisze takie rzeczy na opakowaniach. co nie znaczy że nie można kupić czegoś innego lepszego i taniej.
kiedyś czytałem artykuł o soli na amerykańskiej stronie firmy produkującej odkażalniki. w/g nich sól nie nadaje sie w ogóle do akwarium i jej ''moc'' jest większa niż sie wszystkim wydaje- do odkażenia akwarium 500l wystarczy- szczypta  :shock: soli- ale oczywiście :wink:  najlepszy jest ich preparat zawierający miedź i inne paskudztwa.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: