Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Włoski na roślinach  (Przeczytany 19477 razy)
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 08, 2006, 22:19:59 »

Trochę wysokie te twoje pH, powinnas obniżyć chociaż do 7. Z twardościami przypadkiem nie powinno być na odwrót ?

385 l - dyskowce
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 08, 2006, 22:23:44 »

Cytat: Sebastian
powinnas

powinneś :wink:

Cytat: Sebastian
Z twardościami przypadkiem nie powinno być na odwrót ?

Moze i tak caly czas mi sie mysli :?  no mam wysokie ph wiem :?

No ale co to sa te wloski  :wink:  ??
blackmak
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 09, 2006, 12:12:02 »

powinneś? hmm

tez mam problem z glonami, sa to glony nitkowate lubiące szybki nurt wody, zastosowalem 4 dni ciemnosci egipskich, z wylotu filtra zdobilem natrysk zwany chyba deszczownią czy jakos tak, podmienilem po dniach ciemnowsi 50% wody, wyciąlem najbardziej zarosniete liscie roslin i czekam na skutki moich dzialan gdyz ciemnosci egipskie niebardzo pomogly wiec nie polecam do tych glonów, licze na poprawe poprzez zrobienie deszczowni (czy jak to sie tam...), na kosiarki nie moge sobie pozwolic bo bedzie za duzo ryb w baniaku. nie nawoze niczym teraz, wczesniej tabletki pod korzenie, zbrojniki nieb, syjamskie, otoski, mają gdzies te glony wiec tez mozna sobie odpuscic. Smiley
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 09, 2006, 13:00:39 »

Mam ten sam problem a dziwie sie bno wcześniej go nie bylo. Narosły mi na żabienicy rosnącej zaraz naprzeciwko filtra, a i w filtrze to cholerstwo rośnie. Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Czyu może zmniejszenie ruchu wody by zniszczyło te glony??

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
blackmak
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 09, 2006, 13:16:55 »

chyba jedynie zmniejszenie ruchu wody moze pomoc, jezeli nie mozesz sobie pozwolic na kosiarki tak jak ja i nie chce sz miec we baniaku krewetek (dla mnie krewetki to niepoerozumienie) które podobno tez wcinają te glony, usuwanie glonow palcami z lisci tez nic nie daje, bo calosci nie usuniesz a wyrywanie pojdynczych wloskow nic nie daje, w miejce wyrwanych pojawiają sie nowe. WODA, tu jest problem, tak wyczytalem na inncyh forach, ale co z nia nie tak....? opcji jest tak wiele ze nie zawracam sobie tym glowy, zmniejsz wydajnosc filtra  podmien 50% wody i czekaj na efekty, ja czekam nie gwarantuje sukcesu bo sam nie poradzilem sobie jeszcze z tym problemem

Cytat: blackmak
chyba jedynie zmniejszenie ruchu wody moze pomoc...

nie musisz zmniejszac wydajnosci filtra doslownie, mam na mysli wyeliminowanie prądy który on wytwarza, ja do wylotu filtra przyczepilem rurke gumowa która z kolei jest przyczepiona do 30 cm rurki plasrikowej zatkanej kawalkiem korka z wina na koncu w której wywiercilem 8 dziuek (wielkosc dziur zalezy od sily przeplywu wody jaka wypuszcza filtr. to umiescilem równo z tafla wody wyeliminowując tym prąd któy sprzyja tym gloniskom Smiley
kafarski
Gość
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 09, 2006, 21:22:10 »

napiszcie komandos i blackmak jakie macie świetlówki.gdyby typu  daylight -jest jasnym światłem ale bardzo pobudza krasnorosty i inne glony. może w tym przyczyna?
blackmak
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 09, 2006, 21:49:57 »

moja swietlówka to jakas roslinna, 40w niestety tylko jedna, baniak 140l ale nie wysoki 35cm wysokosci, nie mam mozliwosci zamontowac innej swietlówki, ale jakos rosliny przyzwyczaily sie do tego swiatla, nie rosną szybko ale rosną.nie mialem wczesniej problemy z glonami, nie wiem jednak czy nie przesadilem z nawozeniem, jest to mozliwe i tu mogl wystapic problem glonow.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: