bemka
Stały użytkownik
dalej, dalej i dalej ośka !!!
|
|
« : Kwiecień 10, 2006, 11:19:22 » |
|
Regularnie nawoze rosliny i podmieniam wode i zaczely mi sie pojawiac brozowe plamy na roslinach lisciastych! http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/94kjyqo6et35u3nb.html
|
|
|
|
112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 10, 2006, 12:10:23 » |
|
czy podajesz też CO2? jakie masz te świetlówki? ile nawozisz?
|
|
|
|
|
|
|
bemka
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 10, 2006, 12:13:52 » |
|
tak podaje co2 i nawoze codziennie a poten tygodniowa przerwa w nawozeniu a co2 non stop, świetówka aqua glo 2o wat a druga standardowa philipsa
|
|
|
|
112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
|
|
|
Godfather
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 10, 2006, 13:00:18 » |
|
SIema. Dodaj 3 rure bo 2x20W jak na 112l to troche malo, zajrzyj 2 posty nizej kolega mial podobny problem. POzdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
bemka
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 10, 2006, 16:41:53 » |
|
ale tutaj światła nie braknie!rosną roślinki i wcześniej było OK a tu nagle takie coś sie pojawia:(
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 10, 2006, 16:49:41 » |
|
A właśnie że braknie :? powinno być jak na roslinki minimum 0,5 vat na litr wody. Tak to z tymi pokrywami jest. Ja terz mam pokrywę i 112litrowe akwai żebym wiedział że takie problemy będe z nią miał to bym jej nie kupywał, tylko zrobił swoją z 3 albo nawed 4 świetlówkami. Tak niestety jest. A teraz nie wiem ni jak wmontować tę świetlówkę, bo się kompletnie na tym nei znam.
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami
|
|
|
bemka
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 10, 2006, 16:58:46 » |
|
no dokładnie:/ wiec trudno bede lał wiecej nawozów i już, nic nie poradze a 3 nie bede wstawiał:/ bo nie po to dałem za pokrywe 150zl żeby teraz ją rozwalić:/ w następnym akwarium zrobie sam oświetlenie!Ale chyba da sie jakoś wytrzymac na 2 świetlówkach bo chyba inni dają rade!
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 10, 2006, 17:11:10 » |
|
No nei wiem bo u mnie roślinki to jakoś nie bardzo wytrzymują. Uważaj z odżywkami, bo glony ci sie zwalą na głowę. Ja jużw tym tygodniu przy podmianie wody nie lałem odżywek bo glon sie zalągł Mam dobrą radędla ciebie. Sam tak zrobiłem. Kup folie aluminiową taka zwykłą do pieczenia, i umocuj za świetlowkami, nic nie trzeba kleić wystarczy ją przygnieść i sie trzyma jakos, a jak chcesz lepiej ( ja chyba terz tak zrobie) to możesz lustro zastosować. U szkalrza pozamawiać takie kawałeczki i tam za świetlówkami poprzyklejać jakimś sylikonem.
|
|
|
|
|
|
|
bemka
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 10, 2006, 18:28:15 » |
|
tutaj to już też sie schytrzyłem i tak samo zrobiem ale szczerze CI powiem to ta folia od pieczenia ciemnieje , a ja mam jakąś taką też świecącą folie od ocieplania domów i ją nakleiłem i jeszcze lepiej daje niż folia do pieczenia!
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 10, 2006, 18:36:33 » |
|
nom. ale tak jak muwie, można także lustro zastosować, to to już odbija 100% i nie zciemnieje ani nie zmatowieje.
|
|
|
|
|
|
|
bemka
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 10, 2006, 19:06:20 » |
|
Nie chce mi sie nowego tematu zaczynać wiec tutaj zapytam!Co to mogą być za żyjątka które pływają po tafli wody lub siedzą na liściach roślin które wystają ponad tafle!One są takie małe i białe!takie same sie pojawiają w doniczkach kwiatów które są zbyt często podlewane!
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 10, 2006, 20:40:50 » |
|
mi te plamy wyglądają na przesadne nawożenie a nie na niedobory światła. jestes w błedzie jeśli myślisz że jeśli wlejesz więcej nawozu to rośłiny będa ładniejsze Jesli jakiegoś składnika w wodzie jest za dużo to blokuje on przyswajane innych. Druga sprawa to błedem jest myślenie że jeśli mam mało siwiatła to dam więcej nawozu to bedzie lepiej. Światło, CO2 i nawozy to 3 niezależne czynniki przy pielęgnacji roslin. Jednym nie mozna rekompensować niedoboru drugiego.
|
|
|
|
|
|
|
bemka
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 10, 2006, 21:09:19 » |
|
dzięki wielkie:P no w błedzie jestem:) ale człowiek uczy sie na błedach!
|
|
|
|
|
|
|
|