monisia
Zainteresowany
|
|
« : Kwiecień 03, 2006, 17:32:23 » |
|
mam problem mam obenie 54l akwarium i nie moge sie pozbyc wstretnych malutkich ślimaków. kiedys mialam żywe rosliny i zazwyczaj slimaki sie pojawialy po zakupieniu nowej rosliny. Postanowilam sie ich pozbyc - kupiłam nowy żwir, wyrzuciłam rośliny (były zniszczone), wszystko dokładnie wymyłam. Kupiłam sztuczne rośliny, ale ślimaki i tak po pewnym czasie sie pojawiły czasami jest ich mniej, ale przy żywych roślinach z minuty na minutę było ich coraz wiecej kupowałam jakies 2 preparaty w zoologicznym, ale nic nie skutkowały... macie jakies rady? hm?
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 03, 2006, 17:38:08 » |
|
rad jest dużo na forum, każdy miał problemy ze slimakami.
|
|
|
|
|
|
|
KrystekGdynia
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 10, 2006, 20:13:08 » |
|
Bocja wspaniała! - ta rybka poradzi sobie ze ślimakami! 100% pewności. Najlepiej gdyby zakupić kilka bocji one są stadne i potrzebują jakiejś kryjówki bo w dzień się chowają a w nocy ślimaki zjadają!
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 10, 2006, 20:15:55 » |
|
Poza tym potrzebują dużego akwarium... Dlaczego bez przerwy doradzacie bocje wspaniałe na ślimaki ? Ta ryba nie nadaje się do każdego akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 10, 2006, 22:27:46 » |
|
na ślimaki polecam kolcobrzuchy. ?Tetraodon travancoricus jest mały, słodkowodny nie niszczy chemii w akwarium, nie obgryza rybek, lubi każdą wodę.
|
|
|
|
|
|
|
blackmak
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 11, 2006, 17:25:43 » |
|
ja na slimaki polecil bymbocje siatkowaną, nie rosnie taka duza jak wspaniala, jest bardzo ladna spokojna i tez wtrąbia slimaki nie mniej niz wspaniala
|
|
|
|
|
|
|
bemka
Stały użytkownik
dalej, dalej i dalej ośka !!!
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 11, 2006, 17:33:38 » |
|
JA gdy nie znałem ryb bocji to zawsze miałem ślimaki!OD groma gdy kupiłem bocje ślimaków już nie widze!
|
|
|
|
112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
|
|
|
mila
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 12, 2006, 16:35:10 » |
|
a ja mam zbrojnika niebieskiego, ale to tylko na ładne, duże ślimaki, typu ampularie, zatoczki, czasem zje, ale mało i rzadko.a tak wogóle, to u mnie ślimaki sa chronione.
|
|
|
|
150l 4mieczyki, 2 molinezje szerokopłetwe, 2 zmienniaki wielobarwne 2 skalary, 2 kiryski spiżowe,2albinosy 2pekolcje 10,5l kotnik
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 12, 2006, 17:11:25 » |
|
mila zbrojnik niebieski jeśli zje ślimaka to tylko padłego. padlina-zdechłe rybki, ślimaki to jego przysmaki. jeśli ktoś bardzo cierpi z powodu ''wstrętnych'' ślimaków to może zastosować : 1:kurację elektryczną. kupujemy baterię 4,5 V, do końcówek podłączamy druty miedziane i wkładamy do akwarium. WADY - zabija wszystkie ślimaki i wrażliwsze ryby typu bocje oraz krewetki, nie wiem czy bakterie też bo nie wiem jak to sprawdzić. po kuracji całe dno trzeba koniecznie dobrze odmulić bo inaczej zdechłe ślimaki i to co jeszcze zdechnie razem zacznie gnić- o następstwach zamilczę :roll: ZALETY - razem ze ślimakami padają też glony 2:kurację chemiczną -tylko świderki- kwasem solnym... siarkowym .dno trzeba wybrać zalać roztworem kwasu na dobę-dwie. potem przepłukać dobrze wodą bieżącą- myślę że lepsze było by po prostu kupienie nowego żwirku. 3:naturalni predatorzy -bocje (uwaga na rozmiar), kolcobrzuchy (ni wszystkie lubią wodę słodką), prętniki, człowiek- mozolnie wybiera ślimaki i ich jajeczka, jest jednak mało skuteczny :wink: . metod tych nie stosowałem sam- pochodzą z internetu, wystarczy poszukać :wink: . nigdy osobiście nie niszczyłem ślimaków a nawet zachęcam je do rozrodu- wyławiam od czasu do czasu ich wrogów z akwarium. gdyby nie ślimaki było by dużo więcej gnijących roślin w akwarium i zalegającego pokarmu na/w dnie.
|
|
|
|
|
|
|
|