Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Czy nie zaduże napowietrzanie?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy nie zaduże napowietrzanie?  (Przeczytany 1269 razy)
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« : Kwiecień 20, 2006, 14:33:07 »

Mam w akwarium filtr wewnętrzny aquela Qmax=450 I/h , podkręcony na maxa o raz kurtyne powietrzną którą napędza filtr zewnętrzny sera przeznaczony do akwari do 150litrów, I nie wiem czy nie zadużo mam napowietrzania ponieważ na roślinach i rybach są malutkie pęcherzyki powietrza!Czy to nie zaszkodzi do wzrostu ryb albo roślin?

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 20, 2006, 16:41:21 »

tak , takie pęcherzyki powietrza osiadają na rybach i skrzelach i mogą się po prostu udusić. po za tym w dzień napowietrzanie jest zbędne jeśli masz rośliny -wytraca cenny dwutlenek węgla i rośliny zmuszone są do pobierania go z twardości węglanowej z HCO3, co może prowadzić do skoków dobowych pH.
najlepiej jest mieć napowietrzanie włączanie na noc gdy rośliny wydalają CO2 i może dojść do przyduchy ryb.
jak masz podawane powietrze do kurtyny w tym filtrze zewnętrznym sery?
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 20, 2006, 17:01:01 »

Normalnie mam wężykiem, całą moc tego brzęczyka sery idzie do kurtyny!Jeśli o to chodzi?

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: