Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « filtr Aquaball 2206 - czy dobre rozwiazanie problemu w 27l
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: filtr Aquaball 2206 - czy dobre rozwiazanie problemu w 27l  (Przeczytany 1368 razy)
OskarF
Nowy
*

« : Kwiecień 24, 2006, 12:56:55 »

Kupilem 27l akwa z filtrem AquaEl FAN Mini ktory sie zatyka, filtruje tylko polowa gabki, no i nie spelnia funkcji. Chcialbym miec w miare najlepszy filtr do mojego akwarium, tez z wkladem biologicznym i moze torfowym. Filtr Aquaball 2206 wydaje mi sie dobrym wyjsciem z sytuacji, dokupienie z 3 koszyczkow, w pierwszym od dolu gabka, gabka, biologiczny, torf, czyszczenie 2 pierwszych, wymienianie wkladu w torfowym od czasu do czasu. Co o tym myslicie ? Interesuje mnie dlugoplanowe rozwiazanie problemu, cos co by zeczywiscie zdawalo egzamin filtracji w 27l.

27 l - 5 pretniczkow miodowych + 9 szt gupiego narybku + roslinki
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 24, 2006, 16:25:38 »

Mam przeczucie że zrobi ci pralkę w akwarium, chyba że zastosujesz deszczownice.
Ja do 25 l kupiłem Aquael Turbo Filter 350 (przepływ ma trochę mniejszy od Aquaball bo 350 l/h) i mimo że przepływ ograniczyłem do minimum to strumień wody kładł rośliny, krewetki również miały problem aby utzrymać "równowagę", dopiero jak założyłem deszczownice sytuacja wróciła do normy.
Wybór filtra dobry.

385 l - dyskowce
OskarF
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 24, 2006, 17:43:12 »

Dzieki za odpowiedz.  Niby Aquaball ma tez regulacje przeplywu, ale wlasnie o to sie martwie. Chcialbym do tej mojej szklanki zalozyc cos porzadnego...

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 24, 2006, 17:55:45 »

Ja zawsze kupuje filtry "na zapas" lepiej kupić raz a dobrze niż dwa razy źle. Ten co wybrałeś nie jest zły i jesli dałoby radę podłączyć do niego deszczownice (a nie ma rzeczy niemożliwych) to na twoim miejscu kupiłbym go. Pamietaj również o tym że producenci podają zazwyczaj wydajność głowicy a nie filtra, a ta spada już po założeniu wkładów, a w miarę ich uzytkowania jeszcze bardziej. 

385 l - dyskowce
OskarF
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 24, 2006, 19:51:55 »

Dzieki za pomoc. Kupie go na 100% bo na moim i tak nie moge polegac, poza tym moj jest wlaczony na full i takiej strasznej wirowki nie robi, nowy bedzie mial 3-4 warstw filtracyjnych, regulator przeplywu, czyli wyjdzie na to samo. Mam zagieta szybe przednia, na moj wirnik wymyslilem puszczenie wylotu na ta szybe i pomysl sie sprawdza (wysokie roslinki i tak sa z tylu), przy okazji mam porzadny przeplyw wody w akwarium. Dzieki jeszcze raz za odpowiedz i zaangazowanie. Smiley Pozdrowionka dla Ciebie i Rybek  Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: