Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr do akwarium z narybkiem  (Przeczytany 2928 razy)
szatynka
Stały użytkownik

« : Maj 15, 2006, 22:02:24 »

Witam wszystkich Smiley Od tygodnia mam w akwa, a w nim kilka gupików. Jednego dnia patrze a tam szok - pływają małe gupiki Smiley (Niestety tylko 3 Sad Nie wiem czy tyle się urodziło czy tyle przetrwało, bo zupełnie się nie spodziewałam powiększenia obasady  Wink)Szybko je wyłowiłam żeby ich rodzice nie zjedli. Teraz plywają sobie w słoiku. Chce im urządzić małe 12 l akwa. Wszystko mam już kupione, tylko nie wiem jaki filtr tam włożyć. Boje się, żeby przypadkiem nie wciągnął maluszków. Poradzcie mi jaki byl by najlepszy i tani filtr do takiego akwa. Z góry dziękuje za odpowiedzi Smiley Pozdrawiam Smiley
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 15, 2006, 22:08:10 »

Filtr najlepiej przeznaczony do pojemności akwarium (trochę mocniejszy). Na czas wzrostu maluszków możesz na część zasysającą założyć kawałek rajstop lub inny drobny materiał (np drobną siateczkę).

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Maj 16, 2006, 17:26:09 »

do akwariów tarliskowych i tych dla narybku gupików najlepsze są zwykłe gąbkowe filtry napędzane brzęczykiem, czy jak ktoś woli pompką do napowietrzania.
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 16, 2006, 20:01:51 »

A czy jak do taki filtr podłączy się do napowietrzacza, to on równocześnie napowietrza czy tylko filtruje? Chodzi mi o to czy trzeba dodatkowo napowietrzać?
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 16, 2006, 20:11:13 »

mozesz sobie ustawić ze bedzie napowietrzało lub ze nie bedzie  bo to są takie filtry jezeli sie nie myle które mają u góry taką rurke z której wylatuje woda wciągnieta najpierw przez gąpke  Wink  i jak ustawisz tą rurke  nad taflą wody to bedzie troche wzburzał wodą i wten sposób natleniał albo tą rurke poprostu zanurzyć całkiem pod wodą i wtedy nie bedzie juz napowietrzał
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Maj 16, 2006, 21:36:43 »

nie no jak będą bąbelki powietrza to będzie ciągle przecież napowietrzał Wink.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 20, 2006, 17:45:31 »

Wg mnie z narybkiem najlepiej sprawdzają się małe filtry wewnętrzne z założoną na wlocie dużą, dość gęstą gąbką zamiast oryginalnego koszyka. Może to być np. AquaSzut Turbo 550 czy AquaEl Turbo 350 L. No i gdy narybek jest naprawdę mały to trzeba zmniejszyć przepływ.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
delTORO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Maj 20, 2006, 18:21:30 »

Myślę że na początek dla tych 3 gupiczków wystarczy gęsto obsadzić akwa, rezygnując z filtra. Jak napisał już Przemek o zmniejszeniu przepływu to w tak małym akwa rybki walczyłyby non stop z prądem wody, nawet przy ustawieniu wydajności filtra na minimum. Cotygodniowa podmiana części wody z jednoczesnym odmulaniem na razie załatwi sprawę filtra.
delTORO

112L
L260, L201, otocinclus affinis
Fundulopanchax nigerianus innidere
Microgeophagus ramirezi
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 27, 2006, 18:47:15 »

Kupiłam zwykły filtr gąbkowy, taki za 10 zeta Smiley Jak narazie się sprawdza Smiley A stadko małych gupików powiększyło się do 9 sztuk Cheesy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: