Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Nawozy z serij Aqua Art Planta Griner
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nawozy z serij Aqua Art Planta Griner  (Przeczytany 2418 razy)
RoN
Zainteresowany
**

« : Sierpień 30, 2006, 18:14:02 »

Witam
Planuje calkowicie przebudowac moje akwarium/pozbyc sie kilku rybek i dokupic kilka nowych roslinek/ Po zastosowaniu butli co2 cryptocory puscily mi liscie i wogole cos sie ruszylo tylko ze trawki jak dorosly do tafli wody to zaczely im sie psuc konce i teraz sa takie poszczepione do polowy I tak sie zastanawiam czy moze nie dokupic sobie nawozow z seri aqua Art ale ze narazie nie mam kasy (wakacje, butla co2) to mam zamia kupic napierw FERRO 500ml za 20.50zł i classic 100ml za 7.50 to wynesie mnie z przesylka okolo 35zł czytalem ze cllasic daje sie tylko do podmian to moze narazie m iwystarczy a za jakis miesiac dokupie macro co o tym sadzicie ?
Czy odrazu kupic 3x500ml + przesylka = okolo 70zł   
ogolnie to posiadam akwarium 200L podmieniam co 2 tygodnie okolo 20L wody a parametry wody mam takie
ph 6.5-7
tww 10
two 24
fe mam testy sery i tam nie widac za bardzo ale poziom jest chyba minimalny bo woda jest prawie biala
podaje do akwarium co2 2 penchezyki na sec
mam taki nawuz z allego Roslinex ale chyba tylko glony mi po nim rosna

nawuz sadze ze by sie przydal bo planuje zakup takich roslinek
Hemianthus micranthemidos
Echinodorus Tenellus
Glossostigma
Alternatnera Rainecki
Micosorm pteropus Windelor
Ludwigia repens

Co wy na to kupic ten nazwuz jak tak to w jakich ilosciach  jak go stosowac ??
Czy darowac sobie go narazie i kupic dodatkowwa swietluwke i roslinki bo mam 2x30w

A o to fotki mojch nieszczesnych trawek. 

Tej roslinki niestety nie znam ale wogole nie rosnie 

tylko ta czesc akwwarium bardzo ladne sie prezentuje

Moje akwarium  http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,7513.0.html

Jesli chcesz pomóc moiej stronie kliknij na linki nizej
www.skocz.pl/koziolek
www.skocz.pl/najlepsze

Tu można zobaczyć moje filmy
www.scigacz.pl
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 30, 2006, 18:23:45 »

Większość roślin które planujesz kupić wymaga mocnego oświetlenia, a ty nic nie piszesz o swoim (moc, typ itd), podobnie z nawożeniem - ilość podawanego nawozu wzrasta z mocą oświetlenia, przy słabszym stosuje się mniejsze dawki. Zanim zaczniesz podawać makro najpierw sprawdź ich zawartość w akwarium.

385 l - dyskowce
RoN
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 30, 2006, 18:36:34 »

2x Nava LT 30W/010  Z tego co czytalem to troche malo ale albo kupie nawozy albo zamntuje dodatkowa swietluwke. Ja tam sie nie znam ale wydaje mi sie ze te reslinki gnja bo maja za intensywne swiatlo Sad no nie wiem moze sie myle 

www.skocz.pl/koziolek
www.skocz.pl/najlepsze

www.scigacz.pl
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 30, 2006, 20:05:51 »

Na pewno nie gniją z nadmiaru światła, wręcz przeciwnie, 0.3W/l to mało i prędzej występują nadmiary (np makro) niż niedobory. Nadmiar jednego z makro powoduje nie dostępność innego (również mikro). Przy tym oświetleniu będziesz miał duże problemy z prawidłowym wzrostem Hemianthus micranthemoides, Glossostigma elatinoides, Alternanthera reineckii i prawdopodobnie z Echinodorus Tenellus. Pierwszą rzeczą jaką powinieneś zrobić to dołożyć przynajmniej jedną świetlówkę a najlepiej dwie.

385 l - dyskowce
RoN
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 30, 2006, 22:45:43 »

DObra odkladam narazie zakup nawozow Sad i moze postaram sie dolozyc przynajmniej jedna swietlowke wtedy bede mial 3x30w = 90 przy powiedzmy 180 netto to bedzie 0.5w/l
Myslalem ze uda mi sie dokupic wieksze np 2x 50w ale mam rozmiar 90cm i nie ma takich swietlowek przynajmjiej ja nie spotkalem Sad

Kurde nie mam zielonego pojecia o statecznikach lampach i takich tam
A tak sie zapytam czy swietlowki trzeba wymieniac co roku czy jak sie spala ? Ogolnie mogli byscie mi podac jakie 3 - 4  swietlowki max 90cm najlepiej kupic ? tak w miare za rozsadne peniadze ? wiem ze sa jakies widma ale ja tam z tego nie wiele czaje Sad Albo moze tylko dwie na poczatek a dwie zostana stare

Niestac mnie na nowy statecznik i chyba kupie zarowke kompaktowa taka z 35 i wykorzystam elektonike do swietlowki 30w jutro zobacze w tesko lub w obi po ile stoja takiezaowki mam nadziej ze mnej mnie to wyniesie niz statecznik Sad

« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2006, 23:52:02 wysłane przez RoN » Zapisane

www.skocz.pl/koziolek
www.skocz.pl/najlepsze

www.scigacz.pl
RoN
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 31, 2006, 11:36:20 »

Polazilem dzis po sklepach i
Zarowek zeby przerobic 40w nie ma albo kosztuja okolo 34zł wiec lipa sa za to w tesko 20w po 4.20zł i osram 24w po 10zł Wystarczy mi jak dorobie oswietlenie 20w ?? wtedy bede mial 2x30w i raz 20 co do 80W przy 180netto bo jest jeszcze taki rozwiaznie zeby wsadzic 2x20 w i 3x30w wtedy bylo by 100W ale i koszt wiekszy Sad

Zasanawiam sie czy nie zakupic czegos takiego za 30zł i przerobic pod moje potrzeby i zamontowac 2x30W wtedy bym mial 4x30 = 120W przy 180L netto to chyba bylo by juz bardzo fajnie

http://www.allegro.pl/item123452340_oprawy_oswietleniowe_2x36_watt_uzywane_.html

Doradzcie mi jakie swietlowki kupic bo od ich ceny bedzie zalezalo czy kupie jedna czy dwie

www.skocz.pl/koziolek
www.skocz.pl/najlepsze

www.scigacz.pl
Boo
Zainteresowany
**

Technologia Żywności AR Poznań

« Odpowiedz #6 : Sierpień 31, 2006, 11:40:15 »

Poszukaj jeszcze tu aqva-light.pl. Ja kupiłem moje oświtlenie w tym sklepie i nie żałuję. Pamiętaj, że 20W są krótsze i bedziesz musiał kombinować z ich ustawiniem, choć dla chcącego nic trudnego. Powodzenia.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2006, 12:54:36 wysłane przez Boo » Zapisane

Od nowa i z wykopem Cheesy

RoN
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 31, 2006, 12:09:04 »

Tak pamietam
Link ktory podales nie dziala
a ogolnie znalazlem jakis tak istatecznik tylko ze indukcyjny Cheesy to jakas roznica pomiedzy elektrycznym Cheesy
http://www.allegro.pl/item124147224_statecznik_indukcyjny_36w_vs.html
bede mogl podlaczyc do niego swietlowke 30W czy on sie do tego nie nadaje ?

www.skocz.pl/koziolek
www.skocz.pl/najlepsze

www.scigacz.pl
Boo
Zainteresowany
**

Technologia Żywności AR Poznań

« Odpowiedz #8 : Sierpień 31, 2006, 12:54:09 »

Sorki, pomyliło mi się ten link to aqva-light.pl.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2006, 16:17:31 wysłane przez Sebastian » Zapisane

Od nowa i z wykopem Cheesy

RoN
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Sierpień 31, 2006, 15:01:12 »

Dzieki za link do tego sklepu i chyba tam zakupie wszysko
Statecznik 9,5zł na 30w
2x 8.5 Opawka 17zł  (tylko wlasnie ne wiem czy to jest za jedna czy za komplet)
2x 0.9 uchwyty 1,8zł
Kable w domu jakies mam cos jeszcze potrzebuje??
Co do swietluwek to zastanawiam sie nad Filipsa Aquarella 30w za 34zł co wy na to ? wtedy kupil bym wszystko w jednym sklepie i jedna paczka by przyszlo koszt tego to  72zł troche duzo no ale moze przezyje Sad
Na allego pelno jest swietlowek z serji power -glo, aqwa glo itp co sadzicie o tych swietlowkach ? Dzis bylem w zologiku to sprzedawca sobie chwalil powe-glo nawet mnie nakrecil na nia no ale troche kosztuje

www.skocz.pl/koziolek
www.skocz.pl/najlepsze

www.scigacz.pl
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: