Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Pytanie z serii "dziwne zachowanie ryby" - barwniak czerwnonbrzuchy
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie z serii "dziwne zachowanie ryby" - barwniak czerwnonbrzuchy  (Przeczytany 2494 razy)
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« : Wrzesień 07, 2006, 20:04:53 »

Kupiłem w poniedziałek parkę barwniaków (z grupy, są jeszcze młode - ok. 5cm, niezbyt wybarwione), a wczoraj wpuściłem do akwa. Samica się chowa po chaszczach, a samiec w obrębie jednego miejsca się kręci (to raczej nie terytorium). Samica raz na kilkanaście-kilkadziesiąt minut podpływa naprzeciwko samca, następnie się gapią na siebie kilkadziesiąt sekund a potem samica "atakuje" samca i szybko ucieka (pojedynczy atak) albo kilka razy i ucieka. Zastanawiam się, co to może być? Czy rybki mogą się z przymusu dobrać w parę? Czy tak może przebiegać pierwsze samotne spotkanie (dotychczas były w grupie)? Co ciekawe, samiec jest niesamowicie spokojny.
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 08, 2006, 18:41:02 »

Co to może być? dzisiaj się troszkę z zachowaniem samica poprawiła, ale wciąż napastuje samca. Dpsyć mnie to martwi, bo samica jest "krolem" w akwarium a samiec w rogu się unosi - dosłownie, nawet pływać mu się nie chce
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 08, 2006, 21:28:21 »

U barwniaków zdaje się, że to samica zachęca do tarła i jest zdecydowanie tą agresywniejsza strona w związku. Może szykuja sie powoli do tarła ? Nie wiem, o barwniakach tylko czytałam i z autopsji niestety nic nie wiem.
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2006, 07:17:51 »

Czytałem na internecie wiele stron o varwniakach (m.in. tą z forum) i nigdzie nie znalazłem czegokolwiek o ich agresywności. Ale to raczej tarło ni będzie, bo 2 dni wcześniej (od pierwszych napaści) przebywały w grupie kilkudziesięciu barwniaków, w dodatku są niezbyt wielkie - 5-6cm
Ale bardzo bym się cieszył, gdyby miały tarło Smiley)))) Moje marzenie Smiley))))
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 09, 2006, 07:26:30 »

http://www.apisto.pl/fa/index.php kopalnia wiedzy o pielęgniczkach w tym także o barwniakach. Nie wiem jak nie znalazłes czegos na temat ich agresywności  Undecided bo to ich zasadnicza właściwie cecha.
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 09, 2006, 07:52:18 »

Dzięki za link
Owszem, są agresywne ale nie znalazłem niczego co by mogło wskazywać na gotowość do tarła (w co, niestety wątpię)
fawqlec
Nowy
*

gg 1105724

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 12, 2006, 21:46:53 »

Jeśli chodzi o tarło to przygotuj im kryjówkę. Może to być rurka czy łupina kokosa u mnie składały ikrę w ogólnym. Ryby dobierając się i przed tarłem tańczą obok siebie samiczka "trzęsie się przed samcem" i tak go uwodzi. Moje barwniaki miały tarło jak miały te 5-6 cm. Mam pytanie czy te rybcie są wybarwione ?? Samiczka powinna mieć czerwony brzuch

Akwa:375 l, filtr unimax 500 światło 2xTLD 840 +2xTLD860.
Obsada:
25 Neon Inesa
3 Sum Drewniak
15 Razbora Klinowa
10 Zwinnik Jarzeniec
20 Cardinia sp. Blue
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 13, 2006, 16:06:55 »

Sprawa o tyle dziwnie wygląda, że czsami zauważam czerwone podbrzusze u rybek. To dziwnie brzmi, ale czasem jak przychodzę po szkole to zazwyczaj nie widać, a najczęściej jak wstaję i zaświecam światło to mają. Są jednak stosunkowo małe. Samica już nie atakuje samca, ale ten wciąż siedzi w rogu akwa, przy powierzchni
fawqlec
Nowy
*

gg 1105724

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 15, 2006, 04:15:41 »

Czerwone brzuchy u tych ryb to normalne ubarwienie jak nazwa na to wskazuje  Grin. Niepokoi mnie jedynie to przebywanie samca przy powierzchni bo ryby te pływają najczęściej przy dnie i w środkowej partii zbiornika

Akwa:375 l, filtr unimax 500 światło 2xTLD 840 +2xTLD860.
Obsada:
25 Neon Inesa
3 Sum Drewniak
15 Razbora Klinowa
10 Zwinnik Jarzeniec
20 Cardinia sp. Blue
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: