Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Szyszki olchowe - jak dawkować
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Szyszki olchowe - jak dawkować  (Przeczytany 7281 razy)
Martin
Stały użytkownik

« : Luty 04, 2009, 16:22:53 »

Witam. Chcę obniżyć PH wody i zrobic z niej lekką herbatę - ile szyszek zastosować do baniaka 30l.??

marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2009, 16:29:18 »

wrzuć z 10 powinno starczyć Wink

gg-733380
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2009, 17:06:48 »

1. Po pierwsze  jakie masz parametry wody??
2. Przy dużej twardości buforowej , a tak naprawde już powyżej 6 stopni niemieckich obniżenie PH za pomocą szyszek to trudna sprawa.
3. Przy wodzie zasadowej i twardej po wrzuceniu szyszek będziesz miał wodę herbacianą , ale też mętną niestety. COś się wytrąca itp.(nie pamiętam co:))
4. 10 szyszek na 30 litrów akwa to Ci zrobi czarną kawę prosto z piekła rodem , a nie delikatną herbatkę:D
Pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
andy76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 04, 2009, 17:16:53 »

mi raz doradzili 1 na 10 litrow wody
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 04, 2009, 17:39:16 »

W akwarium 160l mam około 70-80 szyszek i woda jest tylko herbaciana. Nie jest ani trochę mętna.

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 04, 2009, 17:45:11 »

To dla mnie troszkę dziwne, ale od każdej reguły jest wyjątek.  Ja w swojej 240-ce  eksperymentowalem sporo z szyszkami(do tej pory mam worek jeszcze tego towaru hehe) wrzucając 10-15 sztuk miałem już porządny brąz.Jednak u znajomych którzy mieli wyższe ph i twardość woda w jakiś sposób mętniała .
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #6 : Luty 04, 2009, 18:48:49 »

ja chyba wiem jak to jest z tymi szyszkami Wink też miałam tak podobnie jak Cyfer że jak wrzucałam po 5 ,6 szyszek tylko że do akwa 20l to nie było widać kompletnie żadnego zabarwienia , a jakiś czas temu wsadziłam 2 szyszki do tegorz akwarium i w oczach zaczeła puszczać kolor widać było taką ''chmurę '' jakby własnie mocnej kawy jak rozchodziła sie po wodzie .  Swoje szyszki zbierałam sama i wydawało mi się że ta różnica polega na tym że im szyszka taka rzadsza bardziej rozczapirzona tym mniej barwi a czym bardziej scisła zbita tym mocniejszy kolor oddaje.  Natknełam sie na wypowiedź bodajże Emi - pisała że szyszki mogą być olchy czarnej lub szarej i te drugie ponoć mniej barwnika uwalniają - a ja zbierając szyszki nie patrzyłąm z czego - zresztą i tak bym nie odróżniła pewnie... Ale jak to jest do końca nie wiem - ale wiem że szyszka szyszce nie równa.

gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 04, 2009, 21:32:04 »

Chcę obniżyć PH wody i zrobic z niej lekką herbatę - ile szyszek zastosować do baniaka 30l.??

Szyszki prawie na pewno zabarwią wodę, co zaś do obniżenia pH to bardziej skomplikowana sprawa.
Musiałoby kH (TWW) być już niskie żeby był efekt na pH.

Generalna zasada:

Mocne kwasy (solny, siarkowy) dobrze nadają się do obniżania kH (TWW),
nie powinno się nimi jednak bezpośrednio regulować pH.
Lanie ich bezpośrednio do akwa jest conajmniej ryzykowne.

Słabe kwasy (np. humusowe z torfu czy garbniki z szyszek) nadają się do bezpiecznego obniżenia pH.
Ich działanie jest jednak dopiero wtedy skuteczne gdy uprzednio mamy obniżone kH.

Akwarium i hydroponika
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: