Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Help!  (Przeczytany 1193 razy)
Raquel
Nowy
*

UśMiEcHnIj SiĘ rYbKo mA....

« : Listopad 12, 2006, 21:17:21 »

Mam kilka pytań dotyczących moich rybek...mam molinezje black molly
gupiki pawie oczko i mieczyki hellera...mam akwarium 60 l ,ale zamierzam kupić większe.
1.Ile litrowe akwa najlepiej mieć dla tych rybek.?
2.Czy z tymi rybkami można trzymać 1 bojownika(na innym forum
pan mi powiedział że nie bo mam gupiki)?
3.Jakie roślinki kupić dla tych rybek(narazie mam sztuczne)?
4.Jakie najlepiej trzymać z tymi rybkami inne rybki?
5.Moja molinezja ma wielki brzuch ale nie jest w chyba w ciąży
bo jest tylko 1!Przeczytałam w "Magazyn Akwarium" że ryby mogą mieć opuchnięcie brzucha i że kończy się to dla nich tragicznie!Co zrobić
jerzeli moja rybka to ma?
5.Molinezje lubią słoną wode,czy to znaczy że do wody mam dać zwykłą
sól kuchenną...i czy sól nie zaszkodzi innym moim rybką?
6.Mój gupik ma tak jagby rozerwana płetwę jaki preparat kupić by mu się zrosła ?
Z góry dzięki za odpowiedż i przepraszam za tyle pytań!
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Listopad 12, 2006, 21:39:56 »

1-wydaje mi się rozsądną pojemność 100 litrów lub przynajmniej metr długości, co na jedno w zasadzie wychodzi.
2-możesz pod warunkiem że bojownik ma spokojny charakter. sprubój kupić ze sklepu gdzie pływałby taki bojownik w akwarium ogólnym z innymi rybami, wtedy masz większe prawdopodobieństwo na zakup ''grzecznej'' ryby.
3-roślinki takie na jakie pozwala ci: światło w twoim akwarium, ew. nawożenie CO2.
4-o podobnych wymaganiach, chociaż co do pH 7,5-8.
5-możesz dodać sól kuchenną niejodowaną- jest chyba najtańsza do tego celu - w ilości 1 łyżeczka na 5 litrów. gupiki też czują się zdrowsze w ''solance''.
6- możesz zastosować FMC lub inny preparat ale poprawa warunków w akwarium, w tym także sól powinna pomóc.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: