Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dobor obsady akwarium 63L  (Przeczytany 2797 razy)
Barnabi
Nowy
*

« : Wrzesień 08, 2006, 13:52:48 »

Witam,

Mam takie pytanie bo ogladajac i sluchajac roznych zrodel jestem troche zakrecony:
a) jezeli akwarium ma 63L
b) jest w nim teraz jeden bojownik ktory dostalem od siostry bo jej dzieci sie nim znudzily (gdyby nie to ze serce mi sie kroilo na widok tej rybki i warunkow w jakich mieszka pewnie nie kupilbym akwarium i teraz bym nie pisal Wink
c) woda ma wysokie pH ok. 7.8 i ma twardoc ogolna 12 a weglowa 7

to jakie rybki byscie proponowali dokupic do tego akwarium.

W tym momencie mysle o 3 samicach bojownika (wiem ze woda z takimi parametrami to nie ich biotop - ta woda to raczej Ameryka Srodkowa i Piekniczkowate lub pewnie Aftryka) zeby nie byl sam, ale nie wiem co dalej i jakich ilosciach. Mieczyki i Gubiki odpadaja bo nie podobaja sie zonie. Podoba nam sie Molinezja Zaglopletwa, ale choler moze wyrosnac do 15 cm i wlasciwie 3 to cale akwarium.

Nie wiem. Pomocy w wyborze !!!

Barnabi
klozet
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 08, 2006, 18:38:16 »

to może dodaj kilka neonków lub razbor klinowych, małe rybki a cieszą oko , wiec żona napewno sie ucieszy Smiley pamietaj że to stadne rybki wiec minimum 6szt, no i jakiegoś glonojada lub innego wielbiciela glonów

i ph obniż troche
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2006, 18:43:57 wysłane przez klozet » Zapisane

witam was w rzeczywistości
męczykoń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 08, 2006, 19:38:28 »

ja napisze przyklad dwoch rybek ktore u mnie zyly w spokoju z bojownikiem, tzn. "zlota rybka" i pretnik, pozostaje tylko wybor tych ktore sie podobaja
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 08, 2006, 19:50:57 »

A ja bym Ci polecił coś z dennych - są to naprawdę miłe, słodkie rybki a przy tym pożyteczne. Akwarystyką się zajmuję tak na serio od 9 miesięcy i tyleż czasu hoduję te rybki. Mam parkę kirysków spiżowych i mam zamiar dokupić parę jeszcze. Zresztą jest wiele gatuinków tych slodkich rybek - panda, pstry i inne. Z dennych lubię też np. labeo, ale to duża ryba. Fajne też są barwniaki - marzyły mi się od miesięcy, i sprawiłem sobie parkę czerwonobrzuchych kilka dni temu (założyłem wątek bo strasznie wariują). Inne gatunki też są piękne, jak choćby szmaragdowe. Proporczykowce - piękne ryby, raczej trudne w hodowli (nigdy ich nie miałem), w dodatku trudno dostępne -n ale serdecnie polecam, szczególnie piękne odmiany ma kap lopez. Lubię też i polecam hokejówki, ale z bojownikiem to cienko (lubią żyć w stadzie i czasem atakują "osowiałe" ryby, podobnie zresztą jak bystrzyki - również polecam ;-) ) No i ładne są niektóre rasy głupków Smiley)))
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 09, 2006, 09:54:30 »

rasy głupków
raczej nie rasy a odmiany, i nie głupików tylko gupików

Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 09, 2006, 12:31:41 »

rasy głupków
raczej nie rasy a odmiany, i nie głupików tylko gupików

Miałem na myśli "odmiany", ale dlaczego rasy - dla mnie rasa to "oryginalne" ubarwienie rybek, z dzikich rejonów (nie trzeba jechać na drugi koniec świata i łowić, czasem doświadczeni hodowcymają) - takie srebrnoszare (na przykład) z jasnymi plamkami
A dlaczego "głupki" (nie głupiki) - bo to takie żartobliwe nazwanie gupików
hoduję wyby od paru dobrych lat i wiem że są to gupiki a nie jakieś gubiki albo głupiki
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 09, 2006, 14:34:34 »

bo to takie żartobliwe nazwanie gupików
hoduję wyby od paru dobrych lat i wiem że są to gupiki a nie jakieś gubiki albo głupiki
Ty wiesz, ja wiem ale inni mogą nie wiedzieć Smiley

al
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 09, 2006, 17:39:59 »

ja napisze przyklad dwoch rybek ktore u mnie zyly w spokoju z bojownikiem, tzn. "zlota rybka" i pretnik, pozostaje tylko wybor tych ktore sie podobaja
"złota rybka", czyli  Carassius auratus auratus (Welon, ) nie nadaje się do tego akwarium. Conajmniej 100 l. ( na 1 rybę 50 l.), pozatym to ryba raczej zimnolubna temp. 18- 24 st.C, a bojownik to ryba ciepłolubna 25-27 st. C, a w okresie tarła 28-29 st.C.
Barnabi
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 11, 2006, 14:15:49 »

Dziekuje wszystkim za rady  Cheesy. W tym momencie obsada jest juz obsadzona. Razem z bojownikiem bedzie 6 platek i 3 mieczyki. W tym momencie sa na kwarantannie a potem zobaczymy.

Barnabi
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 11, 2006, 17:20:24 »

mieczyków w 60l się nie trzyma, muszą miec conajmniej 100l
Barnabi
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 13, 2006, 09:05:17 »

mieczyków w 60l się nie trzyma, muszą miec conajmniej 100l
Nawet jezeli sa tylko 3 - 1 samiec i 2 samice? Z czego to wynika?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 13, 2006, 09:25:14 »

Z natury mieczyków. Po prostu potrzebują większego akwarium.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 13, 2006, 12:08:10 »

Samiec będzie gonił te samice po całym akwarium a do tego potrzebne jest troszke przestrzeni.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: