Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « kirysek trójpasiasty szukam informaci
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kirysek trójpasiasty szukam informaci  (Przeczytany 1102 razy)
danielpodkarpacie
tylko piękniczkowate troszke dennych
Nowy
*

« : Listopad 16, 2006, 18:25:12 »

witam kupiłem dzis stadko kirysuw trójpasiastych CORYDORAS TRILINEATUS I chciałbum się cos szerzej onich dowiedziec  jak się rozmnarzają jak wygląda tarło itd na necie znalazłem tylko podstawy ogulne ktos pomoże pozdrawiam

nr 1-112 lit
tomeq_10
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 16, 2006, 19:17:29 »

małe pytanko: czy to potocznie zwany kirysek sterbai???

opd proszę Afro
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 16, 2006, 19:21:50 »

Napisałeś po łacinie że to kirysek TROJPRĘGI =CORYDORAS TRILINEATUS więc napewno o tego chodzi Tongue

Nazwy w innych językach:
angielski: Threestripe corydoras
niemiecki: Dreilinien-Panzerwels

Pozycja w systematyce:
> Ryby słodkowodne i wód słonawych > Siluriformes /sumokształtne/ > Callichthyidae /kiryskowate/

Występowanie:
> Ameryka > Ameryka Południowa

Występuje w środkowej i górnej Amazonii i Surinamie. Dorasta do 7 cm długości. Gatunek zgodny i towarzyski, przebywa w dolnej części akwarium, pracowicie przeczesując piaszczyste podłoże w poszukiwaniu pożywienia. Należy trzymać gromadkę ryb. Optymalna temperatura 22-26°C, pH 6-8, woda miękka do twardej.

Rozmnażanie
Temperatura 24-27*C. Jako stymulator tarła można zastosować dużą podmianę wody. Wylęg po około 4-5 dniach. Młode należy karmić larwami solowca i pylistą, suchą paszą.

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
danielpodkarpacie
tylko piękniczkowate troszke dennych
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 16, 2006, 21:25:13 »

nie to nie kirysek sterbaj dzięki za szybką informacie pozdrawiam zobaczyme co z nich wyrosnie bo narazie są to osobniki jakies dwu centymetrowe

nr 1-112 lit
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: