bemka
Stały użytkownik
dalej, dalej i dalej ośka !!!
|
|
« : Wrzesień 10, 2006, 10:39:48 » |
|
Otóż mam dziwny przypadek, wszystkie ryby rosną oprócz bocji i glonojadów, karmie codziennie ochotką no i przez dzień sypie troche suchego pokarmu, czy są jakieś określone parametry wody dla wzrostu ryb?Glonojady wogóle nie rosną,cały czas są takie same.A mam 2 rodzaje te które są małe i te które rosną do bardzo dużych rozmiarow,Bocje tak samo od roku sa cały czas takie same, a wcinają pokarm jak szalone:/Pomocy
|
|
|
|
112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2006, 10:50:40 » |
|
najprawdopodobniej masz zbyt małe akwarium na te wielkie glonojady o bocje i po prostu osiągnęły maksymalny rozmiar dla tego zbiornika. glonojady niechętnie jedzą ochotkę i preferują tabletki,takie zielone, lub pokarm roślinny- sparzona sałata, kalafior, liście kapusty itp. nie ma ogólnych parametrów wody dobrych dla wszystkich ryb- każdy biotop ma inne warunki i tak samo każdy gatunek ryb ma swoje ''ulubione'' od milionów lat warunki, czasem są bardziej lub mniej wytrzymałe ryby. mogę poradzić tylko zakup większego akwarium i nieprzerybianie go. pozbyj się tych największych ryb.
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny
I see You...
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2006, 11:01:46 » |
|
Bocje mają to do siebie że rosną powoli (pomóc może podawanie ślimaków jak zatoczki) jeśli idzie o glonojady to na ochotce to hmmm "pierdzieć " będą a nie będą wielkie rosły trzeba dać pokarm roślinny: gotowana marchew, świeży ogórek ,arbuz itp ... Pozdr.
|
|
|
|
112,25
|
|
|
bemka
Stały użytkownik
dalej, dalej i dalej ośka !!!
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 10, 2006, 13:15:41 » |
|
wrzuciłem ogórek ale on pływa wiec nie wiem czy glonojady bedą go jadły bo one pływają po dnie.
|
|
|
|
112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny
I see You...
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 10, 2006, 13:34:21 » |
|
zapomniałem napisać że ogórka tzreba mocować na dnie do jakiego kamienia lub korzonka. Można użyć gumki recepturki. Ogórek ma być obrany i przecięty na pół wzdłóż napewno sie gloncie uczieszą Pozdr.
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 10, 2006, 13:56:04 » |
|
ja nabijam ogórki czy arbuc na widelec i wrzucam do akwa, działa
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny
I see You...
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 10, 2006, 14:02:30 » |
|
ja nabijam ogórki czy arbuc na widelec i wrzucam do akwa, działa No no człowiek sie uczy ciekawych rzeczy całe życie pomysł mi sie podoba (spoko nierdzewny widelec rybom nie zaszkodzi) pewnie będe musiał też spróbować Pozdr.
|
|
|
|
112,25
|
|
|
męczykoń
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 10, 2006, 17:55:48 » |
|
a przegotowana marchew sie przyda glonojadowi?
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 10, 2006, 19:58:32 » |
|
Jasne Pamiętaj tylko, że po posiłku usuwa się z akwarium resztki warzyw.
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #9 : Październik 22, 2006, 06:49:43 » |
|
A ja dawałem gotowaną marchewkę i nie tknęły ani gloncie ani ślimaki, a jak dałem sałątę sparzoną to tylko ślimak trochę podgryzł, ale też mało :/
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|