Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomocy proszę!!!! tarło gurami  (Przeczytany 6660 razy)
champion231
Nowy
*

« : Kwiecień 16, 2006, 18:34:21 »

Moja parka gurami marmurkowego przystapiła do tarła Smiley Samiec wybomblował super gniazdo pod lisciem lotosuaz go podniosło o 1cm do góry Smiley
Woda ma tylko 21 stopni ponieważ nie mam w tym akwarium grzałki:( W akwarium jest oprócz tej parki jeden gurami złote oraz dwa prętniki karłowate.
1.Samica już dwa razy tarła się z samcem pod gniazdem ale nie ma ikry:( Czy to normalne-powiedzcie prosze:(
2.Czy taka temperatura wystarczy aby wychowac ewentualne młode.Czy ewentualna ikra nie splesnieje w takiej temperaturze??
3.Czy jak juz złozą ikre to wyłowic z tego akwarium złotego guramina samice i dwa pretniki zeby nie przeszkadzały samcowi w opiece nad ikrą.Czy reszta tych rybek moze zjadac tę ikre???

PROSZE POMÓŻCIE MI:)

Akwarium 90 litrów:
4*molinezje black moly
2*brzanka różowa
2*bocja wspaniała
4*danio pręgowane
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 16, 2006, 21:19:25 »

temperatura jest duzo za niska !! musi byc ok. 28-29 stopni !! watpie zeby wogole zlozyly ikre wiec sie nie przejmuj...a samce ryb labiryntowych czesto robia gniazda ktore i tak nie sa uzywane !!

8317910

champion231
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 16, 2006, 22:28:24 »

no ale one juz trzy razy tarły sie pod gniazdem Wink samiec ją obejmował ale nie pojawiła się ikra  :(czy to normalne ??

Akwarium 90 litrów:
4*molinezje black moly
2*brzanka różowa
2*bocja wspaniała
4*danio pręgowane
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 16, 2006, 23:10:02 »

z reguły przy kilku pierwszych splotach nie ma ikry, ale jak nie pojawia się ona powiedzmy przy 4-5 uścisku to są to już powody do niepokoju

champion231
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 17, 2006, 08:35:12 »

No i złożyły ikrę  Cheesy Samiec cały czas siedzi pod gniazdkiem i dalej bombluje. Dałem tam taką małą grzałeczke i w akwa jest 24 stopnie.Gniazdo ma niczego sobie pod lisciem lotosu.Ale co teraz zrobić z innymi rybkami z tego akwarium Huh Wyłowić je i przeniesc do innego Huh Ale nie wiem czy jest narazie sens bo on nie pozwala tam zadnej rybier podpłynąć Wink Za ile dni wylęgną się małe i czym najlepiej je karmic?? No i powiedzcie czy 24 stopnie wystraczy,mi sie wydaje że tak,ze nie spleśnieje ikra. Jak sie wylegną małe czy wyłowić wszystkie ryby z tego akwa???

Proszę o pomoc.

Akwarium 90 litrów:
4*molinezje black moly
2*brzanka różowa
2*bocja wspaniała
4*danio pręgowane
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 17, 2006, 12:51:16 »

Jeśli masz gdzie to wyłów ryby z tego akwarium. Kiedy młode sie rozpłyną samiec już ich ni eupilnuje. Dobrym sposobem, jest tez odławianie wyklutych larw. Kiedy larwy zmienią się w narybek już ich nie wyłowisz. Przy 24 stopnich młode mogą łapac rózne infekcje.

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 17, 2006, 14:24:21 »

odlow jak masz gdzie inne ryby, ale zbytniego sensu nie widze bo i tak prz 24 stopniach niewiele ci z tego wyjdzie...mozesz probowac...mlode gurami jedza kazdy pokarm, ale odpowiednio rozdrobniony !! najlepiej rosna na zywym !! rosna bardzo nierownomiernie wiec zaleca sie rozdzielanie mlodych wg wielkosci !! inaczej wieksze osobniki zamecza male !!

8317910

champion231
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 18, 2006, 16:29:37 »

Super!!!!!!!!!!!!!!! Cheesy Młode gurami (larwy Smiley ) wykluły sie po 1,5 dnia. Więc wyłowiłem już samca.Temperaturę podniosłem do 30 stopni celciusza bo kupiłem nową grzałeczkę.Powiedzcie mi po ilu dniach zacząć je karmić i czym????Sądze że przez pierwsze 2-3 dni pewnie będą jadły sobie to co jest mikroskopijnego na roślinkach Smiley Mam rację??

Akwarium 90 litrów:
4*molinezje black moly
2*brzanka różowa
2*bocja wspaniała
4*danio pręgowane
Marzena
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 18, 2006, 18:09:25 »

trzeba było odłowić ikrę , myślę że inne ryby w tym akwarium potraktują małe rybki jako świerzy pokarm.

mk
champion231
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 18, 2006, 19:03:14 »

Inne labiryntowce wyłowiłem juz wcześniej Cheesy a samca dopiero teraz jak zaczęły się wykluwać larwy  Wink

Akwarium 90 litrów:
4*molinezje black moly
2*brzanka różowa
2*bocja wspaniała
4*danio pręgowane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: