lukasdrugi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #15 : Listopad 03, 2006, 23:46:31 » |
|
a moze mozna by ze 2 stadka po 15 lub wiecej sztuk
pielegniczki/pretniki
zbrojnik - jaki jest duzy/kiryski
otoski
moglbym jeszcze trzymac zabka i krewetke?
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2006, 23:51:20 wysłane przez lukasdrugi »
|
|
|
|
|
skoti
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #16 : Listopad 04, 2006, 10:36:11 » |
|
kup sobie 2 stadka np. neonow i rozbór ladnie razem wygladaja(min 10 sztuk) pielegniczka ranireze/kakadu i na dno kilka otoskow i kiryskow a jesli chodzi o zbrojnika niebieskiego to jest tam nie potrzebny jesli masz otoski no ale jesli sie uprzesz to oczywiscie moze byc
|
|
|
|
|
|
|
lukasdrugi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #17 : Listopad 04, 2006, 11:46:42 » |
|
a co powiecie na taka obsade?
stadko neonkow - 10 - 15 stadko razbor lub innych neonkow 10-15 harem (samiec i 2 samice) pielegniczek ramireza lub kakadu otoski 5 kiryski 5 zbrojnik niebieski 1 moze jeszcze kilka danio? podobo dobrze zyje sie z nimi pielegniczkom
do ilu bym musial zmiejszyc podane liczby zeby te ryby czuly sie dobrze?
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny
Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
|
« Odpowiedz #18 : Listopad 04, 2006, 13:21:04 » |
|
albo rybki albo akwarium !! nie masz miejsca na 3 gatunki stadne (neony, razbory, danio) ramirezy jedynie para, a kakadu moze byc w haremie (2+1) !! otosy, kirysy i "glonek" moga zostac !!!
|
|
|
|
8317910
|
|
|
lukasdrugi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #19 : Listopad 04, 2006, 13:25:17 » |
|
to moze wyrzucajac z obsady danio i zostawic np
stadko neonkow innesa stadko innych neonkow albo razbor harem kakadu otoski 5 kiryski 5 zbrojnik niebieski
2 stadka moga fajnie sie komponowac, ale po ile osobnikow w stadkach? po 15? czy po 10?
|
|
|
|
|
|
|
swoje2
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #20 : Listopad 04, 2006, 13:28:10 » |
|
Teraz chyba jest ok. Co do liczebności to proponuję po 10. Lepiej troszkę mniej. Dokupić zawsze możesz.
|
|
|
|
|
|
|
lukasdrugi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #21 : Listopad 04, 2006, 13:43:20 » |
|
czy moglbym jeszcze dorzucic 1 zabke? czy ryby jej nie zagryza?
czy 1 krewetka tesh by mogla byc?
czyli powyzsza obsada + zabka i krewetka?
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasdrugi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #23 : Listopad 04, 2006, 16:58:47 » |
|
a moze cos innego zamiast pielegniczek? parka, haremik czegos innego?
|
|
|
|
|
|
|
Kasztanka
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #24 : Listopad 06, 2006, 18:27:33 » |
|
Jakbym mogła coś zasugerować, to nie kupuj ramirezek. Myśle, że jesteś początkujący, a te rybki są wrażliwe na zanieczyszczenia związkami azotowymi. Jakbyś chciał coś z pielegniczek to proponuje A. borelli, ładne, ciekawe i proste w hodowli. Ale większość pielęgniczek potrzebuje miękkiej wody. Może biotop A. płd...20 neonków, borelki i kiryski...< tylko może być problem jak borelli złożą ikrę>...chciałam mieć taki baniak, ale nie mogłam znaleźć borelek i mam dwa barwniaki + miliony małych barwniakow + ogromna ilość mchu jawajskiego< niestety ine rośliny nie utrzymały się przy tak słabym oświetleniu jakie mam>. BArwniaki są ciekaweym gatunkiem, jednakże są dosyć agresywne, i czesto dochodzi do walki w mojej parce:P
|
|
|
|
------------------------------------------------------- 53l 1+1 barwniak czerwonobrzuchy narybek barwniaków otosek..<niestety jeden:(>
rosliny: anubias, moczarka, bacopa, nurzaniec, jakas trawa, hm..i Limnophila sessiliflora
|
|
|
lukasdrugi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #25 : Listopad 08, 2006, 18:53:30 » |
|
zdecydowalem, kupilem ramirezki - parke, czy moge do nich dokupis charemik kakadu? a jesli nie to czego harem mogl bym jeszcze dac, chodzi mi o cos wiekszego.
na razie sa ramirezki, co dalej co do nich dolozyc?
|
|
|
|
|
|
|
lukasdrugi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #26 : Listopad 08, 2006, 23:37:32 » |
|
Jak wspomnielem kupilem parke ramiereza, ale teraz jak widze po ich zachowaniu to zaczynam watpic ze to parka, jedna ramirezka i tylko ta jedna wiecznie zapedza 2 z filtr, nie pozwala jej sie nawet wychylic, jak spr czy to samiec i samica, sa w zasadzie identyczne ta ganiana jakby troszke bardziej wyraziste kolory ma.
|
|
|
|
|
|
|
Kasztanka
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #27 : Listopad 11, 2006, 15:21:07 » |
|
"Samiec ma bardziej wydłużoną pierwszą część płetwy grzbietowej. " http://www.mojeakwarium.pl/Asp/Rybki/ramireza.asp a jak chcesz się również czegoś dowiedzieć o pielegniczkach to odsyłam do www.apisto.pl - ciekawa strona:P Ja chyba bede musiala za pol roku pozbyć sie akwarium;(( ale nie zrezygnuje i ponownie je założe, i pomyśle nad lagodniejszymi pielegniczkami niz barwniaki:) chociaż one są piekne i super
|
|
|
|
------------------------------------------------------- 53l 1+1 barwniak czerwonobrzuchy narybek barwniaków otosek..<niestety jeden:(>
rosliny: anubias, moczarka, bacopa, nurzaniec, jakas trawa, hm..i Limnophila sessiliflora
|
|
|
|